Γκάμπριελ υπέρ στήριξης Ελλάδας: Δεν θα αφήσουμε να πνιγεί στους πρόσφυγες

Υπέρ της στήριξης της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών από τους ευρωπαϊκούς εταίρους, τάχθηκαν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζιγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Καγκελαρίας Π. Άλτμαϊερ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Γκάμπριελ τόνισε στη δημόσια τηλεόραση ZDF ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες» και πως «σε περίπτωση που ανατολικοευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους, τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων».

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών κατηγόρησε τις περισσότερες χώρες μέλη για απουσία αλληλεγγύης: «Από τις 28 χώρες μέλη, οι 23 δεν δέχονται πρόσφυγες. Είναι διαστρέβλωση να υποστηρίζεται ότι η Γερμανία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στην πραγματικότητα είναι οι 25 χώρες-μέλη της ΕΕ που το παραβιάζουν».

Ο αντικαγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα του για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αναφορικά με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τουλάχιστον η «συμμαχία των προθύμων» θα βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί 10.000 πρόσφυγες. Όμοια θα πράξει και η Σουηδία, όπως και άλλες χώρες, είπε ο Ζ. Γκάμπριελ.

Ο αντικαγκελάριος επιτέθηκε τέλος στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρά την προσφυγική κρίση επιμένει σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. «Με τον τρόπο αυτό ο Β. Σόιμπλε στέκεται εμπόδιο σε απαραίτητες επενδύσεις στην ενσωμάτωση των προσφύγων», υπογράμμισε ο Ζ. Γκάμπριελ.

Πέτερ Άλτμαϊερ

Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Καγκελαρίας και συντονιστής της κυβερνητικής προσφυγικής πολιτικής Πέτερ Άλτμαϊερ, μιλώντας στο ARD τόνισε, με αφορμή την απόφαση της Αυστρίας και βαλκανικών χωρών να περιορίσουν δραματικά τη διέλευση προσφύγων ότι «οι δημόσιες διαφωνίες δεν έχουν νόημα», τονίζοντας ότι είναι «σημαντικό είναι να κατασκευαστούν καταλύματα για πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ». «Σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί διεθνή βοήθεια, τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός.

Πιερ Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, σε βιντεοσκοπημένη του παρέμβαση, που προβλήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο διεθνές Φόρουμ που διοργανώνεται στους Δελφούς, τόνισε ότι «η κατάσταση απαιτεί μια συντονισμένη ευρωπαϊκή λύση» και πως «υπάρχει ανάγκη συνεργασίας όλων των μερών για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

«Ολοι γνωρίζουμε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέτωπο ενός μεταναστευτικού κύματος χωρίς προηγούμενο από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Η κατάσταση αποτελεί μια πρόκληση για ολόκληρη την ΕΕ και απαιτεί μια συντονισμένη Ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συνδράμει παρέχοντας όλη την τεχνική και χρηματοοικονομική στήριξη που μπορεί. Υπάρχει όμως επίσης ανάγκη συνεργασίας όλων των μερών για την επίτευξη μίας βιώσιμης λύσης».