Brexit και εκλογές: Νέο νομοσχέδιο από Τζόνσον – «Παζάρι» για την πιθανή ημερομηνία

Σε πολιτικό μπρα-ντε-φερ με απρόβλεπτη κατάληξη και συνέπειες εξελίσσεται η κατάσταση στη Βρετανία, λίγα 24ωρα πριν την 31η Οκτωβρίου, την ημέρα που είχε οριστεί για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (brexit). Από τη μία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιμένει σε αποχώρηση, ανεξάρτητα αν έχει επιτευχθεί η εγκριθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες και πιέζει για εκλογές και από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση δείχνει να συμφωνεί σε εκλογές, θέτοντας ως απαράβατο όρο να φύγει από το τραπέζι της συζήτησης το no deal Brexit, δηλαδή η άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Μπόρις Τζόνσον υπέστη νέα ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς το αίτημά του για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου και ενώ η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, απορρίφθηκε. Όπως αναμενόταν, η πρόταση δεν κατάφερε να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, κάτι που χρειαζόταν τη στήριξη των Εργατικών. Ο Τζόνσον εξασφάλισε 299 «ναι» και 70 «όχι» έναντι 434 βουλευτών στο σύνολο.

Η συνεδρίαση έγινε λίγο αφότου ανακοινώθηκε η αποδοχή του Τζόνσον για παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αλλά και η επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τουσκ.

Η λύση που βλέπει πλέον, ο Μπόρις Τζόνσον, είναι η αλλαγή της νομοθεσίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν καταθέτει τα όπλα και ως απάντηση στο «όχι» της Βουλής των Κοινοτήτων, θα φέρει νομοσχέδιο για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, το οποίο δεν θα απαιτεί τα 2/3 των ψήφων της Βουλής.

Πάντως, από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε ότι οι Εργατικοί θα μελετήσουν και θα το εξετάσουν λεπτομερώς. Όπως είπε, το κόμμα του θέλουν ξεκάθαρη δήλωση ότι το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία είναι έξω από το τραπέζι.

Είναι η τρίτη φορά που ο Τζόνσον δεν καταφέρνει να περάσει την πρότασή του για πρόωρες εκλογές από τη Βουλή.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες τις ψήφους των οποίων θα χρειαστεί ο Τζόνσον για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει ζητούν, ωστόσο, οι εκλογές να γίνουν στις 9 Δεκεμβρίου και όχι στις 12 του μήνα, μια ημερομηνία στην οποία αρκετά πανεπιστήμια θα έχουν διακόψει την λειτουργία τους για τα Χριστούγεννα.

Η επίσημη αποδοχή της παράτασης από τον Τζόνσον

Την επίσημη αποδοχή της αναβολής του Brexit επιβεβαίωσε ο Μπόρις Τζόνσον, «παρά τη θέληση» της κυβέρνησης. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει νέα αναβολή, πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά μια διαδικασία 24 ωρών για να εγκρίνει την ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ.

Την αποστολή της επιστολής επιβεβαίωσε και ο Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, που καλείται να αποφανθεί για το αίτημά του περί πρόωρων εκλογών, στις 12 Δεκεμβρίου. Τις προηγούμενες ώρες, η Ντάουνινγκ Στριτ με ελιγμό προσπάθησε να αλλάξει τη στάση των Εργατικών, που αντιτάσσονται στο αίτημά του.

Τζόνσον: Ο Κόρμπιν ξέμεινε από δικαιολογίες

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, ένα αίτημα το οποίο υποβάλλει για τρίτη φορά στο κοινοβούλιο. Αν και παραδέχθηκε ότι οι βουλευτές δεν θέλουν εκλογές, το κοινοβούλιο έχει ολοκληρώσει το σκοπό του, καθώς δεν είναι ικανό να ικανοποιήσει τις προτεραιότητες του λαού.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας ότι θέλει να θολώσει τις επιθυμίες του λαού, ενώ ανέφερε ότι ο επικεφαλής των Εργατικών «ξέμεινε από δικαιολογίες». Σύμφωνα με τον Τζόνσον, εάν ο Κόρμπιν συμφωνήσει σε εκλογές, τότε θα μπορέσει να αποκλείσει μόνος του ένα άτακτο Brexit. .

Γκάφα του Κόρμπιν προκαλεί τις αποδοκιμασίες βουλευτών

Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, ενώ επέκρινε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξόδεψε 100 εκατομμύρια λίρες σε διαφημιστική καμπάνια για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ένα ποσό που θα μπορούσε να ξοδευτεί σε κοινωνικές ανάγκες.

Ωστόσο, ο Κόρμπιν δέχθηκε την αποδοκιμασία των βουλευτών, καθώς είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν επιβεβαίωσε ότι δέχεται την παράταση, αν και η επιστολή του Τζόνσον είχε δοθεί στη δημοσιότητα λίγο νωρίτερα και πάντως αφότου ο ηγέτης των Εργατικών έγραψε τον λόγο του.

«Καταστροφική για τη δημοκρατία μας η ανεπιθύμητη παράταση»

«Δεν έχω καμία διακριτική ευχέρεια βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019, που επιβλήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση παρά τη θέλησή της, να κάνω κάτι άλλο παρά να επιβεβαιώσω την επίσημη συμφωνία της Βρετανίας στην παράταση» λέει ο Τζόνσον σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας», σημείωσε, απευθύνοντας έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

SHARE