Γιατί ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει πρόβλημα χρημάτων για την Ελλάδα;

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Kλάους Ρέγκλινγκ τάραξε τα νερά, με τη δήλωσή του, που ελήφθη ως ηχηρή προειδοποίηση, ότι αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει πρόβλημα χρημάτων για την Ελλάδα.

klaousΣτη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για την εξυπηρέτηση του χρέους (επιτόκια και επιστροφές) περίπου 4 δισ. € το πρώτο τρίμηνο, ενώ εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό η χώρα να έχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα στην αρχή του χρόνου. «Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα έχει ανάγκη χρημάτων για να καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού», είπε.

Παράλληλα, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει τις πληρωμές, όπως αυτές των προμηθευτών, μια πρακτική την οποία η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν, ωστόσο έσπευσε να διαμηνύσει ότι κάτι τέτοιο δεν το συνιστά, γιατί θα ήταν κακό για την ελληνική οικονομία.

Και στην ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο Kλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορέσει να τελειώσει πριν το Πάσχα», ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη συζήτηση του χρέους επανέλαβε ότι θα ξεκινήσει μετά το τέλος της α’ αξιολόγησης.

Ομως, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα, γιατί η Ελλάδα έχει πάρει μια περίοδο χάριτος δέκα ετών στην αποπληρωμή του χρέους και στο μεγαλύτερο μέρος των επιτοκίων που θα πρέπει να καταβάλει. «Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα επόμενων ετών, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα είναι υψηλή. Ως εκ τούτου, μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα είχε ένα αντίκτυπο στις πληρωμές, κυρίως μετά το 2022», επισήμανε.

Σε ερώτηση σχετικά με το ασφαλιστικό, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων είναι δύσκολες σε όλες τις χώρες, γιατί αυτό μπορεί να θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα.

«Πρόκειται λοιπόν για μια σοβαρή υπόθεση και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από αυτή», διεμήνυσε, προειδοποιώντας παράλληλα πως αν η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα, σε πέντε χρόνια δεν θα έχει πια χρήματα για να χρηματοδοτήσει το σύστημα των συντάξεων.

Ακόμη, ο Kλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι το μόνο σημαντικό στοιχείο της πρώτης αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων, καθώς θα πρέπει επίσης να διευκρινιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι προσαρμογές που χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα το 2016 και το 2017, κάτι που δεν θα είναι εύκολο.

Τέλος, χαιρέτισε τη συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας πως υπάρχει μια «σχέση εμπιστοσύνης». Θεωρεί ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ωστόσο σημείωσε πως «σήμερα συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους».