Σουλτς: «Η Τουρκία είναι το μικρότερο πρόβλημα για τους πρόσφυγες»

Στο πρωινό μαγκαζίνο της πρώτης δημόσιας τηλεόρασης ARD μίλησε ο Μάρτιν Σουλτς, με θέμα τι άλλο, το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Deutsche Welle, ο Σουλτς έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η Τουρκία είναι το μικρότερο πρόβλημα για τους πρόσφυγες» και συνέχισε «Η Τουρκία έχει άλλα προβλήματα, τα οποία πρέπει να συζητήσουμε μαζί της. Οι πρόσφυγες τυγχάνουν καλής μεταχείρισης στην Τουρκία. Το αποφασιστικής σημασίας θέμα είναι ότι η διαδικασία επαναπροώθησης λειτουργεί μόνο όταν όλες οι χώρες – μέλη της ΕΕ δεχθούν πρόσφυγες και εδώ υπάρχει πρόβλημα. Είδατε και μόνοι σας ότι χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία δηλώνουν ότι δεν θα πάρουν πρόσφυγες».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πολύ προσεκτικός στις εκτιμήσεις του, δεδομένου ότι είναι η πρώτη μέρα διενέργειας των επαναπροωθήσεων. Εκείνο στο οποίο δίνει πρωτίστως σημασία είναι η καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης προσφύγων που κερδίζουν εκατομμύρια για να διακινούν παράνομα ανθρώπους.

Ο κ. Σουλτς σχολιάζοντας το μέτρο των επαναπροωθήσεων δήλωσε ότι «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα, δεν ξέρουμε εάν θα λειτουργήσει, αλλά εάν λειτουργήσει θα δοθεί ισχυρό χτύπημα στους διακινητές ανθρώπων».
Ερωτηθείς για το εάν η Τουρκία είναι αξιόπιστος εταίρος και αν τηρεί τα συμφωνηθέντα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε. «Θα πρέπει να επαναλάβω ότι υπάρχουν εκεί ευρωπαίοι υπάλληλοι, υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκεται επίσης εκεί και συνεργάζεται με τη χώρα. Επειδή έχω επισκεφθεί πολλές φορές την Τουρκία και προσφυγικά καταλύματα, η εντύπωσή μου είναι ότι οι Σύροι πρόσφυγες τυγχάνουν καλής μεταχείρισης. Δεν γίνεται το ίδιο με όλους τους Τούρκους και κυρίως σε σχέση με την κουρδική διένεξη που μας βαραίνει πολύ. Αλλά θα πρέπει να ελέγχουμε την τήρηση όλων των διεθνών στάνταρντ. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».