Θα επιτεθεί η ΑΤΟ στη Ρωσία;

Η αυξανόμενη πικρία των δυτικών χωρών απέναντι στη Ρωσία συνάδει με τη λογική του “προληπτικού πολέμου” στην έναρξη ένοπλων συγκρούσεων. Αντί να συνδέει τις διακρατικές αντιπαραθέσεις με τον επιθετικό καιροσκοπισμό, το μοντέλο αυτό θεωρεί την κλιμάκωση ως προϊόν φόβων για το μέλλον. Η πεποίθηση ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου ενθαρρύνει τα κράτη να κάνουν όλο και πιο τολμηρά βήματα, ακόμη και με τη χρήση βίας. σε όλη την ιστορία, οι μεγάλοι πόλεμοι, κατά κανόνα, έγιναν προϊόν αυτής ακριβώς της προληπτικής λογικής – της επιθυμίας να χτυπηθεί πριν από μια αναμενόμενη αποδυνάμωση.

Το ζήτημα ενός μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη είναι σήμερα πιο πιεστικό από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τα μέσα του 20ού αιώνα. Δυτικοί αναλυτές έχουν συζητήσει μια ποικιλία πιθανών σεναρίων σύγκρουσης και αξιωματούχοι κάνουν ανοιχτές εικασίες για την πιθανότητά της και έχουν συζητήσει ακόμη και συγκεκριμένους χρονικούς ορίζοντες.

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ενέργειες των δυτικών κυβερνήσεων έχουν φέρει τον κόσμο “στο σημείο χωρίς επιστροφή”. Ταυτόχρονα, η επικρατούσα πεποίθηση στις εγχώριες συζητήσεις είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους γνωρίζουν τους καταστροφικούς κινδύνους μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Μόσχα και, ακολουθώντας το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, θα προσπαθήσουν να την αποφύγουν.

Οι κρίσεις αυτές βασίζονται στην υπόθεση ότι η Δύση, παρά την επιθετικότητα και την αλαζονεία της, καθοδηγείται από τον ορθολογικό συσχετισμό του οφέλους με το κόστος, ξεκινώντας από την υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων. Εν τω μεταξύ, η προηγούμενη εμπειρία δεν μας πείθει για την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη, υπολογισμένη πορεία δράσης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών του 2000 και του 2010, ενεπλάκησαν επανειλημμένα σε στρατιωτικές περιπέτειες, από τις οποίες αναζητούσαν επώδυνα διέξοδο. Αρκεί να θυμηθούμε το παράδειγμα των επεμβάσεων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη. Φυσικά, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι κίνδυνοι για τη Δύση παρέμεναν σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι στην περίπτωση ενός υποθετικού πολέμου με τη Ρωσία. Αλλά τα ποσοστά ήταν αισθητά χαμηλότερα.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη παραδοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν: “Αν ποτέ αφήσουμε την Ουκρανία να καταρρεύσει, θυμηθείτε τα λόγια μου: θα δείτε την Πολωνία να φεύγει και θα δείτε όλα αυτά τα έθνη κατά μήκος των πραγματικών συνόρων της Ρωσίας, από τα Βαλκάνια και τη Λευκορωσία, όλα αυτά, θα κάνουν τις δικές τους προσαρμογές”.

Μπορεί να δηλωθεί ότι η παλιά καλή “θεωρία του ντόμινο” έχει αποκατασταθεί στο μυαλό των δυτικών στρατηγιστών.

Η διχασμένη συνείδηση της Δύσης

Η αυξανόμενη πικρία των δυτικών χωρών απέναντι στη Ρωσία συνάδει με τη λογική του “προληπτικού πολέμου” στην έναρξη ένοπλων συγκρούσεων. Αντί να συνδέει τις διακρατικές αντιπαραθέσεις με τον επιθετικό καιροσκοπισμό, το μοντέλο αυτό θεωρεί την κλιμάκωση ως προϊόν φόβων για το μέλλον. Η πεποίθηση ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου ενθαρρύνει τα κράτη να κάνουν όλο και πιο τολμηρά βήματα, ακόμη και με τη χρήση βίας.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι μεγάλοι πόλεμοι, κατά κανόνα, έγιναν προϊόν αυτής ακριβώς της προληπτικής λογικής – της επιθυμίας να χτυπήσουν πριν από μια αναμενόμενη αποδυνάμωση. Έτσι, η αποσύνθεση του συστήματος των ηπειρωτικών αποκλεισμών ώθησε τον Ναπολέοντα να επιτεθεί στη Ρωσία. Οι γερμανικές ανησυχίες για τις προοπτικές εκσυγχρονισμού του ρωσικού στρατού λειτούργησαν ως έναυσμα για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια παρόμοια δυναμική παρατηρείται σήμερα στην πολιτική της Δύσης, η οποία έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Το γεγονός ότι δεν θέλει να χάσει, αλλά αντίθετα κινείται σταδιακά προς την επίτευξη των στόχων της, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει απογοήτευση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους τους. Η Ουάσινγκτον ωθείται όχι προς τη συμφιλίωση, αλλά προς την αναζήτηση ισχυρότερων μέσων.

Λόγω της αποτυχίας των σχεδίων της Δύσης να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία μέσω περιοριστικών μέτρων και να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Μόσχα χρησιμοποιώντας το Κίεβο ως πληρεξούσιο, κινείται όλο και πιο κοντά στο χείλος της άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, έχει επιδείξει μειωμένη ευαισθησία απέναντι στις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου. Είναι σαν το πώς οι παίκτες του καζίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αυξάνουν όλο και περισσότερο τα στοιχήματά τους με κάθε διαδοχικό παιχνίδι.

Ο αυξανόμενος τυχοδιωκτισμός είναι σαφώς ορατός στη συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Επιπλέον, στους υστερικούς ευρωπαίους ηγέτες που μιλούν για το θέμα αυτό έχουν προστεθεί και φαινομενικά πιο υπεύθυνοι αμερικανοί στρατηγοί. Έτσι, ο Τσαρλς Μπράουν, επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποστολή νατοϊκών στρατευμάτων στη χώρα είναι μια αναπόφευκτη προοπτική.

Η προθυμία των δυτικών χωρών να αναλάβουν κινδύνους ενισχύεται από μια αντιφατική, αν όχι σχιζοφρενική, άποψη για τη Ρωσία. Δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι οι δυνατότητες της Μόσχας είχαν προηγουμένως υπερεκτιμηθεί κατά πολύ, και ως αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης αποδυναμώθηκαν ακόμη περισσότερο. Ταυτόχρονα, χωρίς να έχουν επίγνωση της ασυμφωνίας, δικαιολογούν την αύξηση των δικών τους δυνάμεων επικαλούμενοι την αυξημένη ρωσική απειλή.

Η ανακολουθία εκδηλώνεται επίσης στην απεικόνιση της Ρωσίας ως αχόρταγου επεκτατιστή που θέλει να κατακτήσει τους γείτονές της, σε συνδυασμό με την πίστη της στην ευλάβεια που τρέφει για το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον, το οποίο εγγυάται αμοιβαία βοήθεια στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης σε ένα από αυτά.

Η απεικόνιση της Ρωσίας ως “χάρτινης τίγρης” -ενός επιθετικού αλλά αδύναμου παίκτη- θέτει τα θεμέλια για προληπτική κλιμάκωση προκειμένου να αντιστραφούν οι δυσμενείς για τη Δύση τάσεις στην εξέλιξη της αντιπαράθεσης. Επιπλέον, μπορούν να αναληφθούν πέραν της Ουκρανίας.

Απόδειξη αυτού είναι η ιδέα που εισάγεται περιοδικά στις δυτικές συζητήσεις για τον περιορισμό της πρόσβασης της Μόσχας στη Βαλτική, αγνοώντας την αναπόφευκτη απάντηση στις απειλές προς το Καλίνινγκραντ.

Quo Vadis;

Μέχρι στιγμής, οι δυτικοί πολιτικοί δεν έχουν εκφράσει άμεσα την ιδέα μιας ένοπλης επίθεσης κατά της Ρωσίας. Επί του παρόντος, μιλάμε για την ανάδειξη του θέματος με την υπόθεση ότι η Μόσχα δεν θα τολμήσει να απαντήσει. Επιπλέον, συνεχίζει να ακούγεται η θέση ότι το ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του δεν επιθυμούν μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση. Αυτές οι διαβεβαιώσεις αποτυγχάνουν να εξαλείψουν δύο είδη κινδύνων.

Πρώτον, βασιζόμενη στην αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής, η Δύση μπορεί να παίξει πολύ – να επιδιώξει μια πρόκληση που θα αναγκάσει τη Μόσχα να υπερασπιστεί τα ζωτικά της συμφέροντα με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Τα προαναφερθέντα σχέδια για το κλείσιμο της Βαλτικής Θάλασσας υπόσχονται να προκαλέσουν ακριβώς μια τέτοια απάντηση.

Δεύτερον, η διαπιστωμένη τάση αύξησης του τυχοδιωκτισμού ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μετατόπιση των ορίων του τι είναι αποδεκτό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Η λογική της αντιπαράθεσης λειτουργεί με στόχο την αύξηση των ποσοστών, μεταξύ άλλων λόγω της συσσώρευσης του κόστους που έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Ως αποτέλεσμα, τα διαθέσιμα μέσα αρχίζουν να υπαγορεύουν τους επιδιωκόμενους στόχους.

Ένας πρόσθετος παράγοντας που αυξάνει τους κινδύνους της αντιπαράθεσης είναι ο συλλογικός χαρακτήρας της Δύσης. Στις εγχώριες συζητήσεις, συνηθίζεται να τονίζεται η άνιση φύση των σχέσεων στο ΝΑΤΟ, λόγω της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας της Ουάσιγκτον. Εν τω μεταξύ, είναι το καθεστώς υποτελούς των ευρωπαϊκών κρατών που αυξάνει το ενδιαφέρον τους για κλιμάκωση.

Οι σύμμαχοι της Αμερικής τρομοκρατούνται από την προοπτική ότι η Ουάσινγκτον, απασχολημένη με τον ανταγωνισμό με την Κίνα, θα χάσει το ενδιαφέρον της γι’ αυτούς και θα επικεντρωθεί εκ νέου στις ασιατικές υποθέσεις. Η ενσάρκωση αυτής της ιστορίας τρόμου είναι η φιγούρα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά στην Ευρώπη υπάρχουν φόβοι ότι αυτό το σενάριο θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από την προσωπικότητα ενός συγκεκριμένου ηγέτη.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι ο χρόνος είναι εναντίον τους. Κατά συνέπεια, η αντιπαράθεση με τη Ρωσία αποκτά μια εργαλειακή λειτουργία, συμβάλλοντας στη δικαιολόγηση της διατήρησης της προσοχής της Ουάσινγκτον στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Ήδη οι διαφωνίες στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με τη χρηματοδότηση του Κιέβου στις αρχές του 2024 λειτούργησαν ως καμπανάκι κινδύνου, αποδεικνύοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βυθισμένες στη δική τους κουζίνα.

Ακολουθώντας τη λογική της προληπτικής πολιτικής, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η πρόκληση μιας αντιπαράθεσης τώρα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αναμεμειγμένες στη σύγκρουση στην Ουκρανία και περιορίζουν τη Ρωσία, θα ήταν προτιμότερο σενάριο από την προοπτική να επωμιστούν μόνοι τους το βάρος της αντιμετώπισης της Μόσχας στο μέλλον – ένα σενάριο που δεν αποκλείουν.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ήταν εκείνοι που έκαναν τις πιο ανεύθυνες και ριζοσπαστικές προτάσεις, όπως η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία ή η επέκταση των εγγυήσεων του ΝΑΤΟ σε εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο. Η εσωτερική δυναμική στο εσωτερικό της Δύσης ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό για το καθεστώς του πιο αδιάλλακτου μαχητή κατά της Ρωσίας.

Από τα σχέδια στις πρακτικές

Πρακτικά, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται πραγματικά για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Μόσχα. Το νέο μοντέλο των δυνάμεων της συμμαχίας, το οποίο εγκρίθηκε από τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης το 2022, και τα περιφερειακά σχέδια που εκπονήθηκαν βάσει αυτού περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μιας σημαντικής ομάδας 300 χιλιάδων ατόμων εντός 30 ημερών, επιπλέον των στρατευμάτων που ήδη σταθμεύουν κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.

Η βάση των τελευταίων είναι τα ενεργά επεκτεινόμενα και εκσυγχρονιζόμενα αποσπάσματα των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Πολωνία διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή την άποψη- διεκδικεί το καθεστώς του κύριου προμαχώνα του ΝΑΤΟ, το ίδιο που κατείχε η Bundeswehr στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η αύξηση σε 300.000 άτομα έχει ως στόχο να μετατρέψει τις ένοπλες δυνάμεις της στον μεγαλύτερο στρατό ξηράς της συμμαχίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ εξασκούνται ανοιχτά σε σενάρια μάχης σε πιθανά θέατρα στην Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση των διδαγμάτων του ένοπλου αγώνα στην Ουκρανία. Για το σκοπό αυτό, δημιουργείται ένα ειδικό κέντρο στο Bydgoszcz της Πολωνίας, σχεδιασμένο να διασφαλίζει την τακτική ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των δυτικών και των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο αδύναμος κρίκος των δυτικών προσπαθειών ήταν οι περιορισμένες δυνατότητες της στρατιωτικής βιομηχανίας. Ωστόσο, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή στην υπέρβαση αυτού του περιορισμού. Θα ήταν απερίσκεπτο να περιμένουμε ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών και του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος.

Χαρακτηρίζοντας τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των δυτικών προσπαθειών, εμπειρογνώμονες από το έγκυρο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον σε πρόσφατη έκθεσή τους συνοψίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για έναν μελλοντικό πόλεμο. Το ηχηρό αυτό συμπέρασμα συνοδεύτηκε από τη διευκρίνιση ότι η συμμαχία πρέπει ακόμη να εργαστεί για να προετοιμαστεί για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση και μια σύγκρουση με τη Ρωσία.

Τέτοια αντιφατικά συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων υπαγορεύονται σαφώς από την πολιτική σκοπιμότητα – την επιθυμία να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της επιλεγμένης πορείας για τον περιορισμό της Μόσχας, αλλά ταυτόχρονα και η ανάγκη να κινητοποιηθούν τα κράτη μέλη της συμμαχίας για να προετοιμαστούν για περαιτέρω προσπάθειες στον στρατιωτικό τομέα. Ενισχύουν για άλλη μια φορά τη λογική του παιχνιδιού για την αύξηση των διακυβευμάτων.

Αναζήτηση της “χρυσής τομής”

Σε σχέση με το ερώτημα του τίτλου, η ανάλυση δείχνει ότι με μεγάλη πιθανότητα η απάντηση μπορεί να είναι θετική. Εν προκειμένω, η Ρωσία αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της συγκράτησης της κλιμάκωσης μέσα σε συνθήκες χαμηλής δεκτικότητας της Δύσης στα μηνύματα που της αποστέλλονται. Οι προσπάθειες να μεταφερθεί η σοβαρότητα της κατάστασης είτε παραμερίζονται είτε ερμηνεύονται ως εκδηλώσεις ρωσικής επιθετικότητας.

Μπροστά σε μια τέτοια κατήχηση, υπάρχει ο κίνδυνος να διολισθήσει κανείς σε μια παρόμοια έξαρση, προσπαθώντας να αναγκάσει τον εχθρό να εγκαταλείψει την περιπετειώδη γραμμή του με ακόμη πιο ριψοκίνδυνες εκδηλώσεις αποφασιστικότητας. Μέχρι στιγμής, η ρωσική ηγεσία έχει καταφέρει να ξεπεράσει αυτούς τους πειρασμούς.

Βέβαια, οι δυτικές προσπάθειες να ανεβάσουν τα διακυβεύματα πρέπει να απαντηθούν. Ταυτόχρονα, αξίζει να επικεντρωθεί η ζημιά στα ίδια τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και όχι μόνο στους πληρεξουσίους τους (εδώ θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα περιβόητα “κέντρα λήψης αποφάσεων”). Οι δηλώσεις για πιθανή μεταφορά όπλων μεγάλου βεληνεκούς στους αντιπάλους των ΗΠΑ, καθώς και η επίσκεψη ρωσικών πλοίων στην Κούβα, αποτελούν λογικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ίσως το φάσμα των αντιδράσεων θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την ήττα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διεξάγουν αναγνώριση για την Ουκρανία πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, η τελευταία περίσταση νομιμοποιεί την ανακοίνωση άμεσης απαγόρευσης των πτήσεών τους στα παρακείμενα ύδατα. Τα ρωσικά μέτρα αποτροπής θα μπορούσαν επίσης να συμπληρωθούν με τη διεξαγωγή ελιγμών στη Βαλτική, τη Μεσόγειο ή τον Βόρειο Ατλαντικό μαζί με άλλα κράτη που έχουν κερδίσει το καθεστώς των αντιπάλων της Δύσης.

Ταυτόχρονα, ο υπολογισμός των εκφοβιστικών ενεργειών θα πρέπει να σταθμιστεί σε σχέση με την ιστορική εμπειρία, η οποία δείχνει ότι η αντίδραση σε αυτές είναι συχνά η πικρία και όχι οι παραχωρήσεις. Αυτό, ειδικότερα, θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα της πρότασης που είχε εκφραστεί προηγουμένως για πυρηνικά πλήγματα για επιδεικτικούς σκοπούς. Τέτοιες ενέργειες είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε συνέπειες αντίθετες από αυτές που υπέθεσαν οι εμπνευστές τους – θα επισπεύσουν, αντί να καθυστερήσουν, μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Erol User

SHARE