Ζάεφ: Θα παραιτηθώ αν δεν περάσει το «Βόρεια Μακεδονία» από το δημοψήφισμα

«Ναι θα φύγω αν το δημοψήφισμα στη «Μακεδονία» αποτύχει» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο 1TV. Έσπευσε όμως να δηλώσει σίγουρος πως «το δημοψήφισμα να είναι επιτυχημένο». Άλλωστε, όπως είπε, η ΠΓΔΜ δεν έχει plan B!

«Περιμένω ποσοστό 75% με 85%», σημείωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, εκφράζοντας έτσι ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει δεκτή από τους πολίτες μέσω του δημοψηφίσματος.

Ζάεφ: Δεν υπάρχει εναλλακτική για τους πολίτες

«Οι πολίτες δεν έχουν τίποτα να επιλέξουν, δεν έχουν εναλλακτική. Πρέπει μόνο να επιβεβαιώσουν ότι η «Μακεδονία» να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ», είπε ο Ζάεφ. Που παραδέχτηκε πως η κυβέρνησή του δεν έχει σκεφτεί ακόμα το ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Είπε μόνο ότι θα έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και φυσικά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Παρά τα όσα δήλωσε χθες (25.06.2018)ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (σ.σ. αν δεν περάσει η συμφωνία από το δημοψήφισμα, πρόσκληση δεν… έχει) ο Ζόραν Ζάεφ είναι και γι’ αυτό αισιόδοξος. Εκτίμησε ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Δεν έχω αμφιβολίες, ξέρω ότι μπορούν να στείλουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα. Πρέπει να το κάνουν», είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

«Ο Κοτζιάς κάνει σαν να είναι δική του χώρα»

Ο Ζόραν Ζάερ ρωτήθηκε και για τη στάση της Γαλλίας, που δεν φαίνεται τόσο… θερμή στο θέμα της διεύρυνσης. «Η Γαλλία ήταν πάντα φίλη της «Μακεδονίας» και επί της ουσίας δεν έχει πρόβλημα με τη χώρα», τόνισε. Και εξέφρασε τη χαρά του που πολλές χώρες της Ε.Ε. προσπαθούν να… αλλάξουν γνώμη στη Γαλλία. «Πιθανόν, η θέση της Γαλλίας να προκύπτει εξαιτίας διαφωνιών στο εσωτερικό της».

Φυσικά, από τις αναφορές του δεν έλειψε και η Ελλάδα. Μίλησε για δίκαιη συμφωνία που βασίστηκε στα γεγονότα. Χαρακτήρισε δε την Ελλάδα σύμμαχο της ΠΓΔΜ στη «μάχη» για ένταξη σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες (σ.σ. την Κυριακή) μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο κατά τη Σύνοδο για το μεταναστευτικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κάνει τηλεφωνήματα καθημερινά και κάνει εκστρατεία σαν να πρόκειται για τη δική του χώρα. Οι πολίτες πρέπει να το ξέρουν. Θέλω να χτίσουμε μια ειλικρινή φιλία με αμοιβαίο σεβασμό», επεσήμανε.