Βρετανία: Ακροδεξιό στοιχείο υπέρ του Brexit o δολοφόνος της Κοξ

Σοκ προκάλεσε σε ολόκληρη την Ευρώπη η δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών, Τζο Κοξ, μια εβδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ (23 Ιουνίου), καθώς η δολοφονία έχει πιθανά πολιτικό χρώμα.

Η Κοξ ήταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και ο δράστης φέρεται, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες να φώναξε «Πρώτα η Βρετανία» – αυτό είναι το όνομα του ακροδεξιού κόμματος – πριν δολοφονήσει την Κοξ.

Από την πλευρά του πάντως το ακροδεξιό κόμμα «Πρώτα η Βρετανία» αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τον δράστη και καταδίκασε τη δολοφονία.

Το περιστατικό συνέβη στο Μπίρστολ στη δημοτική βιβλιοθήκη, ενώ η Κοξ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους στην περιφέρειά της. Στην επίθεση τραυματίστηκε, επίσης, ένας 77χρονος άνδρας, του οποίου η ζωή δεν απειλείται.

O 52χρονος Τόμι Μερ συνελήφθη και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι Αρχές δεν αναζητούν κάποιον άλλο ύποπτο και ότι πρόκειται για έγκλημα χωρίς διεθνείς προεκτάσεις.

Τόσο η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, όσο και εκείνη που τάσσεται κατά καταδίκασαν την επίθεση και ανέστειλαν την προεκλογική τους καμπάνια για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε λόγο για «τραγωδία» και σημείωσε ότι οι σκέψεις του είναι με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους.

Τι δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες

Ο ιδιοκτήτης καφέ κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση, Κλαρκ Ρόθγουελ, ο οποίος ήταν μάρτυρας του περιστατικού, τόνισε ότι άκουσε «ένα ηχηρό σκάσιμο, να σκάει σαν μεγάλο μπαλόνι».

«Όταν κοίταξα, είδα έναν άντρα κοντά στα 50 με λευκό καπέλο του μπέιζμπολ και τζάκετ, να κρατά ένα όπλο παλαιού τύπου στο χέρι του», είπε.

«Πυροβόλησε την κυρία αυτή μία φορά και στη συνέχεια άλλη μία, ενώ όταν εκείνη έπεσε κάτω, έσκυψε δίπλα της και την πυροβόλησε άλλη μία φορά στο πρόσωπο», συνέχισε.

«Κάποιος προσπάθησε να τον αρπάξει, παλεύοντας μαζί του και τότε εκείνος έβγαλε ένα μαχαίρι κυνηγετικού τύπου και άρχισε να την καρφώνει, το έκανε περίπου έξι φορές. Ο κόσμος ούρλιαζε και έτρεχε εγκαταλείποντας το σημείο», κατέληξε.

Ο Χίδεμ Μπεν Αμπντάλα, επίσης αυτόπτης μάρτυρας, είπε ότι η 41χρονη βουλευτής και μητέρα δύο παιδιών έμεινε αιμορραγώντας στο πεζοδρόμιο μετά το περιστατικό.
Ο Αμπντάλα σημείωσε ότι ο φερόμενος ως δράστης είχε διαμάχη με έναν άλλον άντρα, ενώ η βουλευτής ενεπλάκη στη συνέχεια.

«Το όπλο του έμοιαζε αυτοσχέδιο», είπε, συμπληρώνοντας ότι ο άνδρας ο οποίος πάλευε με τον φερόμενο ως δράστη συνέχισε την πάλη μαζί του, μολονότι είδε το όπλο.

«Ο άνδρας έκανε πίσω και πυροβόλησε, στη συνέχεια πυροβόλησε ξανά κοιτώντας προς το έδαφος. Την κλοτσούσε ενώ εκείνη κειτόταν στο έδαφος», κατέληξε.
Ακροδεξιό στοιχείο ο δολοφόνος Μερ

Αρχικά, οι πληροφορίες σχετικά με το δράστη ήταν συγκεχυμένες. Αυτήκοοι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι πριν ξεσπάσει με μανία πάνω στην άτυχη 41χρονη, μητέρα δύο παιδιών, ο Τόμι Μερ φώναξε «Πρώτα η Βρετανία», παραπέμποντας στο ακροδεξιό κίνημα Britain First.

Η σύνδεση, λοιπόν, του Μερ με την καμπάνια υπέρ του Brexit ήταν αναπόφευκτη, καθώς η Κοξ υποστήριζε σθεναρά την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, μάλιστα, μόλις μία ημέρα πριν είχε συμμετάσχει με τον σύζυγο και τις δύο μικρές κόρες της στη σχετική εκστρατεία με πλοιάρια στον Τάμεση του Λονδίνου.

Εντούτοις, εκπρόσωπος του κινήματος έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τον δράστη του τραγικού περιστατικού, τονίζοντας πως ο 52χρονος Μερ δεν είχε καμία σχέση με το Britain First.

Την ίδια στιγμή, παλαιότερα δημοσιεύματα που ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια μετά τη φονική επίθεση, έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο με ψυχικά προβλήματα που ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή.

Την ώρα, όμως, που απορρίπτονταν το «σενάριο» του οργισμένου υποστηρικτή της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εκδοχή του ψυχικά ασταθούς ανθρώπου να υπερισχύει, μία νέα πληροφορία ανέτρεψε και πάλι τα δεδομένα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Independent ο Μερ ήταν για πολλά χρόνια μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο που επί πολλά έτη πραγματοποιούσε εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η οργάνωση Springbok Club, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, συνδέεται και με το απαρτχάιντ, ενώ η επαφή του 52χρονου ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια καθώς ήταν από τους πρώτους συνδρομητές του περιοδικού της εθνικιστικής ομάδας με τίτλο «S.A. Patriot» (South Africa Patriot) αν και δεν είναι γνωστό αν έχει ανανεώσει τη συνδρομή του.

Ενδεικτικό της εκστρατείας της οργάνωσης υπέρ του Brexit είναι το κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε προ ολιγών ημέρων στο Springbok Cyber Newsletter και υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί στις 23 Ιουνίου, την ημέρα του κρίσιμου δημοψηφίσματος, «έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας. Μπορούν να ψηφίσουν είτε να παραμείνουν φυλακισμένοι σε μία τεχνητή και οπισθοδρομική Ευρωπαϊκή Ένωση, ή να ανακτήσουν την κυρίαρχη ανεξαρτησία τους».

Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας: «Αλλά δεν πρέπει μόνο να εστιάζουμε σε όλες τις αρνητικές πτυχές της παραμονής στην ΕΕ. Η καμπάνια μας θα πρέπει αρχικά να είναι θετική και αισιόδοξη για ένα μέλλον εκτός της ΕΕ. Το σύνθημα του Πατριωτικού Φόρουμ (ένα γκρουπ πατριωτικών οργανώσεων στο οποίο το Springbok Club είναι μέλος) είναι “Έξω από την Ευρώπη μέσα στον Κόσμο”. Υπάρχει ένα χρυσό μέλλον που περιμένει τη Βρετανία εκεί έξω μόλις η χώρα επιστρέψει στην παραδοσιακή οπτική της κοιτάζοντας προς τις Ανοιχτές Θάλασσες και τα εθνικά σύνορά της και τις αδελφές της στην Κοινοπολιτεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ημέρες μπροστά μας θα μας εμπνεύσουν».

Τη θλίψη του εξέφρασε και ο ελληνικός πολιτικός κόσμος για την απώλεια της Κοξ.

«Η κατάληξη της Τζο Κοξ μας γεμίζει θλίψη. Η μνήμη της θα συνοδεύει τους αγώνες για μια ενωμένη και ειρηνική Ευρώπη», δήλωσε, μέσω Τwitter , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε γράψει: “Το μίσος και ο εθνικισμός είναι κοινοί εχθροί των λαών μας”.

Τη λύπη του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με την οικογένειά της, ιδιαίτερα με τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά», σημείωσε στο Twitter.