Βουλή: Άρχισαν τα όργανα

Έντονη κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους τόνους να ανεβαίνουν στη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία. Η συζήτηση θα κορυφωθεί αργά το απόγευμα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Με την ατμόσφαιρα να μυρίζει ακόμη… μπαρούτι από την προχθεσινή, σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη,συνεχίζεται σήμερα για τρίτη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του κ. Βενιζέλου, με φόντο τα πρωτογενή πλεονάσματα και το μαξιλάρι των 5,5 δισ. ευρώ.

«Αυτό που κάνετε με τα υπερπλεονάσματα είναι εγκλωβισμός της οικονομίας στην αναιμική ανάπτυξη, στο σύρσιμο της, για να κάνετε μια παιδική αναδιανομή. Αυτό είναι έγκλημα σε βάρος της προοπτικής του έθνους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Σε απάντηση, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε στρατηγική να αρχίσουμε από το 2020 μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα με στόχο το 2,5%», σημειώνοντας ότι θα είναι με «εγγύηση»τα χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι μπορεί να ξοδευτούν χρήματα τώρα και όχι αργότερα για θετικά μέτρα, γιατί έχει ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει ενώ για την δημιουργία του δεσμευμένου λογαριασμού, ανέφερε ότι από εκεί θα μπορούν οι δανειστές

να πάρουν χρήματα μέχρι το τέλος του τρίτου έτους. Παίρνοντας τη σκυτάλη, οκ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η εικόνα της χώρας είναι εικόνα ενός συνολικού εθνικού εκτροχιασμού που ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο καθολικός ενώ έκανε λόγο για αχαλίνωτη τυχοδιωκτική πολιτική που εκφράζεται σε ανώτερο επίπεδο στη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια όπως είπε, να κρύψει το φόβο και το συντηρητισμό της Αριστεράς.

«Η ηθική κρίση είναι το ακραίο σημείο της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Τα τελευταία τρία χρόνια αυτό που κυριαρχεί είναι το θράσος, η αλαζονεία, η διχαστική λογική του εθνολαϊκισμού όπως την εκφράζει η κυβέρνηση με την τεχνητή πλειοψηφία της και με βουλευτές που ανήκουν στο χώρο της ακροδεξιάς και του πιο νοσηρού πολιτικού τυχοδιωκτισμού», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. «Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Κρύβεται πίσω από τη θεωρία ότι υποστηρίζει τους πολλούς ενώ βρίσκεται στην υπηρεσία των πολύ λίγων. Σήμερα το βράδυ, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση αλλά η συζήτηση θα συνεχιστεί γιατί σε 15μέρες, ο ελληνικός λαός θα εκφράσει αυθεντικά τη δυσπιστία του προς τη κυβέρνηση. Η κρίση νομιμοποίησης της θα οξυνθεί με μεγάλες ηθικές και θεσμικές επιπτώσεις», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.