Βενιζέλος: Να υπάρξει συνεργασία των κομμάτων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό

 

Πρόταση για προγραμματική συνεργασία όλων των δημιουργικών πολιτικών δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό απηύθυνε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή ομιλία του για τον εκλογικό νόμο.

«Θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα σε διπλές εκλογές αλλά εμείς θα ανακόψουμε τον τυχοδιωκτισμό σας», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έγλειφε» ακόμα και τη Χρυσή Αυγή για τον εκλογικό νόμο.

«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από παιχνίδια εξουσίας σε βάρος των Θεσμών, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίο. Έχει επείγουσα ανάγκη από στοιχειώδη συναίνεση. Από εθνική ενότητα.

Χρειάζεται τη συστράτευση όλων των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων. Την προγραμματική συνεργασία όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στην ανάγκη να βρει η χώρα τη θέση της μέσα στους νέους δύσκολους συσχετισμούς. Αυτή είναι η πρότασή μας από το 2012».

Αυτή ήταν η επίμαχη φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που πυροδότησε έντονες συζητήσεις και ερωτηματικά στα πηγαδάκια του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι προηγουμένως είχε αναφερθεί στην περσινή πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η συγκεκριμένη αναφορά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύτηκε από πολλούς ως κλείσιμο του ματιού προς τη ΝΔ για επανάληψη της συνεργασίας των δύο κομμάτων μετά τις επόμενες εκλογές εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο για την αποφυγή ακυβερνησίας της χώρας, ενώ άλλοι τη μετέφρασαν και ως ταυτόχρονο μήνυμα προς την Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει ταχθεί κατά της συνεργασίας με τη ΝΔ. Συνεργάτες του κου Βενιζέλου πάντως ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχει καμία εκ προοιμίου συμφωνία, αλλά πρόκειται απλώς για την κατάθεση της πλατφόρμας του ίδιου για την επόμενη μέρα των εκλογών με στόχο να «φρενάρουν» τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για διπλή προσφυγή στις κάλπες.

«Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που μπορεί να φέρει σε πέρας μόνο η έντιμη και αξιόπιστη συνεργασία των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν πραγματικά στην ισότιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή», πρόσθεσε ο κος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε φουλ επίθεση στην κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας οξύτατους τόνους και βαρείς χαρακτηρισμούς, κατηγορώντας την εμμέσως πλην σαφώς ότι «θα κάνει συμφωνία και με το διάβολο» προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, ενώ προειδοποίησε σε έντονους τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να οδηγήσει τη χώρα δε διπλές εκλογές.

«Η χώρα δεν προχωρά ούτε με τακτικισμούς ούτε με ψευδαισθήσεις. Γι’ καταψηφίζουμε τον εκλογικό νόμο όχι ως νόμο άδολης αναλογικής αλλά ως όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού. Για τον ίδιο λόγο θα αντιταχθούμε μετά τις επόμενες εκλογές σε κάθε ανεύθυνη και μικροκομματική συμπεριφορά που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο, σε διπλές εκλογές και οικονομική οπισθοχώρηση την πατρίδα», υπογράμμισε ο κος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «αποτρέπουμε τώρα με τη στάση μας τον ίδιο πάντα θεσμικό τυχοδιωκτισμό που εμφανίστηκε να παίζει πέρσι με το plan X και το δημοψήφισμα και τώρα με τον εκλογικό νόμο».

Σχολιάζοντας σκωπτικά αφενός μεν τη στάση της Χρυσής Αυγής αφετέρου δε τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής ότι «κάθε ψήφος είναι ευπρόσδεκτη», ο Ευάγγελος Βενιζέλος έβαλε κατά ριπάς εναντίον και των δύο, καταλογίζοντας στη Χρυσή Αυγή ότι αφού επέτρεψε στην κυβέρνηση να τη «γλύφει» επανήλθε ως τάχα «αντισυστημική», για τη δε κυβέρνηση σημείωσε δηκτικά: «αυτός ο εκλογικ΄ςο νόμος σημαίνει παραδοχή της ήττας. Απλώς η κυβέρνηση θέλει να πέσει στα μαλακά και γι’ αυτό ευτελίζει τους Θεσμούς και ευτελίζεται με όποιον βρει μπροστά της: από τη Χρυσή Αυγή μέχρι πρόθυμους εξωκοινοβουλευτικούς εταίρους».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών επιχειρεί να ελέγξει το πολιτικό σκηνικό ακόμη κι από τη θέση του δεύτερου κόμματος με τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού σχήματος, αλλά όπως υποστήριξε τα μαθηματικά δεν βγαίνουν και γι’ αυτό μέσω των αλλαγών για την εκλογή και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως υποστήριξε «κλείνει το μάτι και σε συντηρητικές δυνάμεις μετατρέποντας το σχήμα και «σε κεντροδεξιό κι ότι χρειαστεί αρκεί να μένουν στο παιχνίδι εξουσίας».

«Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πει ότι ναι ηττήθηκε, αλλά μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις μέσα από μια πατέντα που ξέρει πολύ καλά: την πατέντα των ετερόκλητων και ιδεολογικά ανενδοίαστων συνεργασιών που έχουν ως μόνο κοινό παρονομαστή τα παιχνίδια εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.