Τσίπρας: Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών, της 7ης Ιουλίου.

«Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, πέσαμε έξω. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι ίδιο το βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, θέτοντας το δίλημμα για τις επικείμενες εκλογές: «Έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα».

«Το δίλημμα της εθνικής κάλπης είναι ποιοι θα μας κυβερνήσουν αλλά και με ποιο πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια, αν θα συνεχιστεί η πορεία συνεχούς ελάφρυνσης όσων έπληξε η κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «υπήρχε η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανακάμψει, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο τελικά δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά που θα είχαμε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους».

«Δεν είχαμε εκτιμήσει το βαθμό της δυσαρέσκειας που θα εκφράζονταν από τους πολίτες. Δεν πας σε καμία μάχη για να χάσεις, πας σε όλες για να κερδίσεις», πρόσθεσε.

Παρακολουθήστε live τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Αυτή είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι το σχέδιο που θα ψηφίσει θα εφαρμοστεί και δεν θα είναι υπό την αίρεση της τρόικας. Αυτό έχουμε να το ζήσουμε από το 2009. Με τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας μπορούμε σήμερα να προσθέσουμε επιπλέον μέτρα στήριξης για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της κοινωνίας -θετικά μέτρα τα οποία έχουμε ήδη κοστολογήσει. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, δίνουν προτεραιότητα στις ελαφρύνσεις για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.Η ΝΔ θέλει να μειώσει τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και να παρέμβει στα μερίσματα των μετόχων επιχειρήσεων. Αυτό είναι 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, τα οποία σκοπεύει να αναπληρώσει από τη μείωση δαπανών σε Υγεία, Παιδεία και από τα επιδόματα.Σήμερα το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στο δημόσιο είναι 1 προς 1. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να προσλάβουμε επιπλέον 2.500 γιατρούς και νοσηλευτές, 10.000 καθηγητές τα επόμενα 4 χρόνια και 7.500 στην ειδική αγωγή. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 5.Κάθε χρόνο αποχωρούν 9.000 εργαζόμενοι από το Δημόσιο. Με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα μπορούμε να προσληφθούν 1.800 εργαζόμενοι. Έχει εξαγγείλει προσλήψεις 1.500 αστυνομικών, επομένως θα περισσεύουν 300 θέσεις. Αυτό σημαίνει 8.700 κενά σε σχολεία, νοσοκομεία, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κ.αΠρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά εκείνους που δεν θα προσληφθούν, αλλά την ίδια την κοινωνία. Τις οικογένειες που δεν θα βρίσκουν βοήθεια, τα νοσοκομεία που δεν θα έχουν γιατρούς και νοσηλευτές, τα σχολεία που δεν θα έχουν καθηγητές και δεν θα ανοίγουν στην ώρα τους, αφορά στην ειδική αγωγή. Το διακύβευμα για την επόμενη τετραετία είναι ποιοί θα κυβερνήσουν τον τόπο και με ποιο πρόγραμμα. Αν δηλαδή θα συνεχιστεί η πορεία στήριξης όλων των κοινωνικών στρωμάτων, η πορεία για τη συνολική έξοδο από τη κρίση ή ένα πισωγύρισμα. Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ. #εκλογές #εκλογές2019 #ΣΥΡΙΖΑ #ΠροοδευτικήΣυμμαχία

Gepostet von Alexis Tsipras am Mittwoch, 12. Juni 2019

Συγκρίνοντας τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, αναφέρθηκε αρχικά στα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της πλειοψηφίας που ανακοίνωσε πριν τις ευρωεκλογές λέγοντας ότι «είναι σχεδιασμένα και κοστολογημένα».

«Τα ανακοινώσαμε όταν επιτέλους είχαμε την δυνατότητα και θα τα υλοποιήσουμε χωρίς να διαλύσουμε τους πιο αδύνατους. Οι αντίπαλοι μας λένε ότι έχουν την δυνατότητα να δώσουν γενναίες φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα ήταν καλό αν γινόταν δίχως περικοπές στα πιο χαμηλά και μεσαία στρώματα. Αυτά που προβάλλουν ως μεγάλες φοροελαφρύνσεις είναι οι αντίστοιχες μειώσεις και οι περικοπές που θα γίνουν στις δαπάνες, σε μισθούς και συντάξεις, σε στήριξη της παιδείας και του κοινωνικού κράτους».

Σημείωσε ότι είχε προειδοποιήσει ότι αν στις ευρωεκλογές το πρόγραμμα ελαφρύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού τότε θα άνοιγε η όρεξη των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, «όπως και έγινε».

Αυτές οι αιτιάσεις σημείωσε ακούγονται και από κύκλους εντός Ελλάδας, «όπως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας που συνηθίζει να βγαίνει σαν λαγός και να κάνει προβλέψεις μπακαλικής», ανέφερε.

«Είναι δυνατόν να κάνει προβλέψεις του πλεονάσματος; Είχε πει ότι θα έπρεπε να πάει η χώρα σε γραμμή στήριξης και το είχε επιχειρηματολογήσει ως αδυναμία του πολιτικού συστήματος. Βλέπουμε από τη μία τον κ. Στουρνάρα, από την άλλη ορισμένους κύκλους στην ΕΕ. Όταν ανακοινώσαμε τα μέτρα στο Ζάππειο δεν υπήρξε αντίδραση εκτός από τον κ. Βέμπερ που είπε ότι είναι λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών. Όχι, είναι του ελληνικού λαού. Και στην συνέχεια ο κ. Ρέγκλινγκ που επίσης ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια αλλά αυτά που είπε δεν έχουν βάση».

«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με την ΕΕ, την επόμενη ημέρα εφόσον επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί που είχαν ενστάσεις θα παραμερίσουν. Αν δεν υπάρξει αυτό την επόμενη ημέρα, θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και θα υπάρξει η γνωστή αιτιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις περικοπές. Επίσης για πρώτη φορά στην Έκθεση της Κομισιόν ετέθη θέμα για απολύσεις στον δημόσιο τομέα».

«Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως ενώ η ΝΔ θέλει να θεσπίσει την αναλογία 1:5 στις απολύσεις – προσλήψεις ενώ εμείς επιμένουμε στην αναλογία 1:1».

Για τις μετατάξεις ανέφερε ότι ήταν λάθος αυτό που έγινε και ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. «Για τον λόγο αυτό ζήτησα από τον πρόεδρο της Βουλής να ανακληθούν οι μετατάξεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.