Τσίπρας σε Βαρθολομαίο για το Σκοπιανό: Επιχειρούμε να λύσουμε διαφορές χρόνων

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να συγχαίρει τον Πατριάρχη για την πρωτοβουλία του σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

«Θέλω να σας καλωσορίσω και να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας που αφορά την ανάδειξη των κορυφαίων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση και των κοινωνικών επιπτώσεων του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει».

Image result for βαρθολομαίος τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του Πατριάρχη για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια: «Αλλά και με την ευκαιρία, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να καλωσορίσω τις προσπάθειές σας για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών που έχουμε ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Σκόπια».

«Πιστεύω, θα βλέπετε, ότι και εμείς προσπαθούμε να λύσουμε διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μια ομαλή συνεργασία και κοινή πορεία. Πιστεύω ότι η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το χρειαζόμαστε, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασπάζονται και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε».

Image result for βαρθολομαίος τσίπρας

Τέλος αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο του Πατριαρχείου σε κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής: «Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η ακτινοβολία του Πατριαρχείου, ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμικός σας ρόλος συμβάλλει, ώστε να διαδραματίσετε έναν ιδιαίτερα θετικό ρόλο και σε κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής είτε σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως το περιβάλλον».