Τροπολογία φωτιά – Αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ και φόρος επιχειρήσεων στο 29%

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ παρά τους λεονταρισμούς έκανε πίσω στις «κόκκινες γραμμές. Αιφνιδίασε αρνητικά γι άλλη μια φορά καταθέτοντας μετά τα μεσάνυχτα και εν μέσω απεργίας στα ΜΜΕ τροπολογία – φωτιά για το αφορολόγητο και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την τροπολογία το αφορολόγητο κατεβαίνει τελικά στα 8.636 ευρώ – 900 ευρώ πιο κάτω δηλαδή από το ισχύον αφορολόγητο των 9.545 ευρώ. Η φοροκαταιγίδα που προβλέπεται στη νέα τροπολογία εξειδικεύεται ως εξής:

  • Για άγαμους και ζευγάρια χωρίς παιδιά, η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1.900 ευρώ, από 2.100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Η έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ μεταφράζεται σε αφορολόγητο 8636 ευρώ, από 9545 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Για μισθωτούς και συνταξιούχους με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 1950 ευρώ, δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο για αυτούς θα φτάνει στα 8863 ευρώ.
  • Για μισθοσυντήρητους με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα είναι 2000 ευρώ, όσο δηλαδή προέβλεπε το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή. Για αυτούς, το αφορολόγητο θα ανέλθει στα 9090 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους που θα φορολογούνται πλέον με την ίδια κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, δεν θα ισχύει κανένα αφορολόγητο.

Με άλλη τροπολογία που κατέθεσε επίσης τα μεσάνυχτα, επιβάλει και αύξηση κατά ολόκληρο 3% (!) στη φορολογία των επιχειρήσεων, από το 26% στο 29% για τα κέρδη έως 50.000 ευρώ.

Οι προτεινόμενες τροπολογίες το υπουργείο οικονομικών προσβλέπει σε επιπλέον έσοδα 200 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Μένει να δούμε τώρα πως θα δικαιολογήσει ο κ. Τσακαλώτος την αλλαγή πλεύσης στο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ. ‘Οσο για τις κόκκινες γραμμές αυτές έχουν ξεθωριάσει εδώ και καιρό…