Μητσοτάκης: Το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε νέο τραγικό αδιέξοδο- όχι στην περικοπή 13ου και 14ου μισθού

«Κατηγορώ τον κ. Τσιπρα ότι είναι ψεύτης. Εξακολουθούμε να ζητάμε εκλογές γιατί το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, προβλέποντας παράλληλα ότι «τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο τραγικό αδιέξοδο».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ ανέφερε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν θα έρθει γιατί δυστυχώς οι επιλογές κυβέρνησης οδηγούν τη χώρα σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας.

Είπε επίσης ότι στην Ελλάδα έχουμε αποεπένδυση και από το Σεπτέμβριο οι αρνητικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών στην οικονομία θα είναι εμφανείς και η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον ενός νέου αδιεξόδου.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση που επίλεξε να αυξήσει φόρους αντί να μειώσει δαπάνες και την κατηγόρησε χαρακτηριστικά ότι «εχθρεύεται την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς».

«Δεν θα έλθει η ανάπτυξη διότι οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν την χώρα σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας. Με αυτή την ιδεοληπτική κυβέρνηση και με αυτούς τους υπουργούς δεν θα έλθει η ανάπτυξη» εκτίμησε ο αρχηγός της ΝΔ. Υποστήριξε ότι η φορολογία οδηγεί ανθρώπους στην παραοικονομία, επενδύσεις δεν έρχονται, κλείνουν επιχειρήσεις, έχουμε αποεπένδυση. Από τον Σεπτέμβριο αυτά θα είναι εμφανή και η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο τραγικό αδιέξοδο. Αυτά έγιναν με επιλογή της κυβέρνησης για να ικανοποιήσει την εκλογική της πελατεία, υπάρχει ταξικό πρόσημο στις επιλογές της, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ΝΔ δεν θα γίνει ταξικό κόμμα, εγώ προτάσσω έναν πολιτικό λόγο ενότητας, αποκρούω τον ταξικό διαχωρισμό, η ΝΔ δεν εκφράζει τους έχοντες και τους κατέχοντες. Η ΝΔ βρίσκει ερείσματα στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας. Η αύξηση των έμμεσων φόρων επιβαρύνει εκείνους που δεν έχουν, ενώ η αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί πολλούς σε απόγνωση και στην φοροδιαφυγή» ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης επειδή τα έσοδα δεν θα βγαίνουν.

Παράλληλα δήλωσε αντίθετος με το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και 14ου μισθού. «Δεν βάζω θέμα μείωσης 13ου και 14ου μισθού. Οι μισθοί είναι ήδη χαμηλοί. Υπάρχουν άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν», είπε φέρνοντας ως παράδειγμα τον συνδικαλιστικό νόμο.

Για το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού στους 12 υπόλοιπους μισθούς ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι ο υπολογισμός του εισοδήματος γίνεται σε ετήσια βάση.
«Δεν βάζω στο τραπέζι ζήτημα 13ου και 14ου μισθού», επανέλαβε και τόνισε πως ο πρώτος στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, κάτι που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να κάνει γιατί, είπε, δεν πιστεύει τις μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά με το χρέος ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι εταίροι μετέθεσαν το πρόβλημα για το μέλλον και επανέλαβε τη δική του θέση για ανάπτυξη 4% και πλεονάσματα 2%.
«Δεν υπάρχει κανείς κόφτης χρέους. Είναι άλλο ένα ψέμα του πρωθυπουργού», συνέχισε προσθέτοντας πως το θέμα του χρέους έχει μετατεθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές το 2018.

«Ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα για να μείνει στην εξουσία. Το μόνο που τον ενδιαφέρει, όπως και τον κ. Καμμένο, είναι πως θα μείνουν λίγους μήνες ακόμα στην εξουσία», συμπλήρωσε.
Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκπέμπει αριστερό εξωτισμό όπως πχ στην Παιδεία, όπου είπε, «γίνονται σημεία και τέρατα».

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας επίσης σε συγκεκριμένα σχετικά ερωτήματα είπε ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί κρατώντας ισχυρό μειοψηφικό μερίδιο.
Επανέφερε επίσης την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει η ΝΔ για την παροχή δυνατότητας ψήφου στους ομογενείς.

Για την αποχώρηση της ΝΔ από τη βουλή κατά τη συζήτηση της διάταξης που έφερε η κυβέρνηση για τη συμμετοχή πολιτικών σε επιχειρήσεις του εξωτερικού, είπε ότι ακούει την κριτική και αναλαμβάνει την ευθύνη, ωστόσο δεν πρέπει να επισκιάσει την ουσία.
«Η κυβέρνηση αφού πιάστηκε με την OFF SHORE στην πλάτη, νομοθετεί το αντίθετο», είπε και χαρακτήρισε το νόμο που ψηφίστηκε πρωτοφανή, παράλογο, αντισυνταγματικό σημειώνοντας πως αντιβαίνει και στους κανόνες της ΕΕ.
«Αυτή η διάταξη δεν πρόκειται να αντέξει νομικά», πρόσθεσε.

Επιπλέον μεταξύ άλλων μίλησε για μείωση δαπανών χωρίς απολύσεις, τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής και της μείωσης του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, υπέρ του μπόνους των 50 εδρών και κατά της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
Για τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί αλλά να σταδιακά να μειωθεί και πως ο ίδιος δεν θα δεχθεί στη ΝΔ φαινόμενα λαϊκισμού.

Τέλος σχετικά με τις προτάσεις του Αντ. Σαμαρά, είπε ότι είναι πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος και έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του.
«Δεν βάζω φίμωτρο σε κανένα. Δεν μπαίνω σε ονοματολογία. Λέω ότι η ΝΔ πρέπει να εκφράσει πραγματικά μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συστράτευση πολλών πολιτών αλλά ξεκινάμε από τις πολιτικές και καταλήγουμε στα πρόσωπα. Δεν με ενδιαφέρει η συζήτηση μεταγραφών αλλά η προσέλκυση νέων ανθρώπων. Δεν συζητάμε αυτή τη στιγμή για μεταγραφές εν ενεργεία βουλευτών από άλλα κόμματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προσδοκά ότι θα προσελκύσει τον μεσαίο χώρο γιατί όλη η πολιτική του διαδρομή είναι διαδρομή αναξιοπιστίας, υποστήριξε ακόμη και συμπλήρωσε: «Ο κ. Τσίπρας θα παραμένει πάντα δέσμιος των “53” και των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει». Έφερε σαν παράδειγμα το προσφυγικό. «Γιατί δεν έχουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, γιατί δεν έχει αδειάσει το Ελληνικό, γιατί μας πήρε τρεις μήνες να αδειάσουμε την Ειδομένη» διερωτήθηκε, για να προσθέσει ότι «αν τα έκανε αυτά θα βρισκόταν απέναντι στους αλληλέγγυους και τις συνιστώσες».