Το NON PAPER γραμμής από το Μαξίμου για Υπουργούς, βουλευτές, γενικούς, διοικητές και κομματικά στελέχη. Τα νέα επιχειρήματα.

Απάντηση Μαξίμου και υπεράσπιση σε δηλώσεις και συνεντεύξεις τους σε τηλεόραση και ραδιόφωνα στην κριτική της Αντιπολίτευσης για μέτρα αντίμετρα.

Διαφωνούν στις προβλέψεις τους, απαισιόδοξες για την αντιπολίτευση παρηγορητικές και αισιοδόξες για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Με διαφορετικό τρόπο «διαβάζουν» κυβέρνηση, κόμματα και ΜΜΕ τη συμφωνία με τους δανειστές, η οποία εισέρχεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή. Η κυβέρνηση τονίζει τα αντίμετρα ύψους 7,4 δισ. ευρώ, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και τα ΜΜΕ αναφέρονται στα επώδυνα μέτρα σχεδόν 5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικό, το NON PAPER γραμμής από το Μαξίμου για Υπουργούς, βουλευτές, γενικούς, διοικητές και κομματικά στελέχη. Τα νέα επιχειρήματα, που προτείνει για χρήση και αντιπαράθεση.

Τα αντίμετρα των 7,4 δισ. ευρώ

Με non paper, το Μαξίμου σημειώνει ότι «ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνεται για τα επόμενα δύο χρόνια, και εμφανίζει σημαντική υπεραπόδοση από το 2019 και μετά, φτάνοντας το 5,50% του ΑΕΠ το 2021».

Επισημαίνει ότι τα υψηλά πλεονάσματα, στο βασικό σενάριο, δείχνουν τις προβλέψεις της κυβέρνησης στις οποίες έχει ενσωματώσει την απόδοση των μέτρων (όχι μέτρων-αντίμετρων) που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Υπενθυμίζει ότι «οι θεσμοί πάντα υποεκτιμούν την απόδοση των μέτρων, όπως φάνηκε και το 2016, κάτι που η κυβέρνηση είχε προβλέψει και αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο».

Τα αντίμετρα των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών είναι της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και πρόσθετες παρεμβάσεις: «Με τις πρόσθετες παρεμβάσεις, πέραν των αντιμέτρων, μειώνονται τα πλεονάσματα σε σχέση με το βασικό σενάριο, γιατί ακριβώς επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι δημιουργείται μεγάλος δημοσιονομικός χώρος, το μεσοπρόθεσμο προβλέπει και άλλα θετικά μέτρα:

  • 660 εκατ. σε πρόσθετες δαπάνες κοινωνικής προστασίας το 2019
  • 1,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεις το 2020
  • 3,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεις το 2021

“Συνολικά, δηλαδή, το 2021, μαζί με θετικά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας έχουμε ένα σύνολο θετικών μέτρων ύψους 7,559 δισ. ευρώ” τονίζει.

Κατόπιν αυτών, αναφέρει το non paper, «το ισοζύγιο μέτρων και αντιμέτρων είναι σχεδόν ουδέτερο το 2019 και γίνεται επεκτατικό το 2020, και ακόμα περισσότερο το 2021».

Προσθέτει δε ότι με την επίπτωση του συνόλου των παρεμβάσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα σταθεροποιείται λίγο πάνω από το 4% του ΑΕΠ ώστε να καλύπτει με ασφάλεια τους στόχους.

Σε σχέση τα περί επιπλέον περικοπών 500 εκατ. από τις συντάξεις το 2019, οι πηγές της κυβέρνησης διευκρινίζουν:

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποτυπώνεται το μικτό και όχι το καθαρό ποσό που θα προκύψει ως εξοικονόμηση από τη συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019. Το μικτό ποσό δεν ταυτίζεται με την πραγματική απώλεια που μπορεί να υποστεί ο συνταξιούχος, του οποίου η προσωπική διαφορά θα περικοπεί το 2019.

Στο μικτό ποσό περιλαμβάνονται οι εισφορές για την υγεία και ο φόρος, που ούτως ή άλλως επιστρέφονται και αποδίδονται στο κράτος. Κατά συνέπεια, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2019, σε πραγματικούς όρους, θα είναι 1% ΑΕΠ, όπως έχει από καιρό ανακοινωθεί.

“Το πραγματικό δημοσιονομικό όφελος για το 2019 είναι 1% ΑΕΠ, όσο ακριβώς είναι και το ποσό που αντιστοιχεί στα μέτρα κοινωνικής στήριξης που θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα.”
Τα μέτρα των 4,9 δισ. ευρώ- Ο αντίλογος ΝΔ- ΝΕΩΝ

Σχεδόν τα 5 δισ. ευρώ αγγίζουν τα μέτρα που καλούνται να εγκρίνουν οι βουλευτές τις επόμενες ημέρες.

«Υπέγραψαν και ψηφίζουν αδίστακτα μνημόνιο 4, με 5 δισ. νέα μέτρα που πλήττουν κάθε Έλληνα. Κυρίως τους πιο αδύναμους. Η κοροϊδία τους δεν περνάει» αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Τwitter.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, τα μέτρα ξεκινούν από τα 2,6 δισ. ευρώ το 2019, φουσκώνουν σε 4,6 δισ. ευρώ το 2020 και φθάνουν τα 4,924 δισ. ευρώ το 2021.

Την ώρα που οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι προκειμένου να ξεφύγουμε πραγματικά από την κρίση το ΑΕΠ θα πρέπει να μεγεθύνεται με ρυθμό 3%-4% σε ετήσια βάση τα επόμενα χρόνια, η προβλεπόμενη ανάπτυξη θα φτάσει στο μέγιστο σημείο της στο 2,6% το 2019.

Τα νέα βάρη για όλους θα ασκούν διαρκή πίεση στην ανάπτυξη, με τη θηλιά των πλεονασμάτων να παραμένει σφιχτή.

Όπως αποδέχεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, τον πρώτο λόγο σε μέτρα και πλεονάσματα θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό θα κρίνει σε συνεργασία με τους λοιπούς δανειστές αν βγαίνουν τα νούμερα των πλεονασμάτων κι αν όχι, η μείωση του αφορολογήτου όχι απλώς θα έρθει το 2019 (αντί για το 2020) αλλά ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η πρώτη μεγάλη δημοσιονομική παρέμβαση, η οποία ενσωματώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αφορά τις συντάξεις με μείωση έως 18% στις κύριες και έως 18% στις επικουρικές (αφού συνυπολογιστεί η περικοπή του 2016) με παράλληλη πρόβλεψη παγώματος των συντάξεων (μετά τις περικοπές) έως το 2022.

Το επόμενο μαχαίρι έρχεται στο αφορολόγητο, που αφορά στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών.

Ο πρόσθετος φόρος φτάνει έως και τα 650 ευρώ, ενώ φόρο εισοδήματος θα πληρώνουν πλέον ακόμα και οι εργαζόμενοι-συνταξιούχοι των 500-600 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η έκπτωση φόρου ψαλιδίζεται ως εξής:

  • Σε 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, εφόσον το εισόδημά του δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.
  • Σε 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
  • Σε 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
  • Σε 1.450 ευρώ από 2.100 ευρώ για φορολογούμενο με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Ο περιορισμός της έκπτωσης φόρου διαμορφώνει πλέον το αφορολόγητο (από το 2020) σε 5.700-6.600 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει φόρο έως και 45% για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (Airbnb) αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης 0,5 ευρώ για όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ανεξαρτήτως αριθμού κλειδιών (από 1ης Ιανουαρίου 2018), κατάργηση της έκπτωσης φόρου ιατρικών δαπανών αλλά και της έκπτωσης 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και πλαφόν 58 εκατ. ευρώ (από 105 εκατ. ευρώ φέτος) στο επίδομα θέρμανσης από το 2018.