Τι πρέπει να προσέξει η κ. Χίλαρι Κλίντον

Του Νίκου Αθηναίου

Στην έως σήμερα προεκλογική της καμπάνια η κ. Χίλαρι Κλίντον είχε σκαμπανεβάσματα. Αλλά καθώς η χώρα προχωράει προς τις γενικές εκλογές φίλοι και σύμμαχοι της πιστεύουν ότι πρέπει να χειριστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περίσκεψη αρκετά θέματα που μάλλον την έχουν δυσκολέψει στην κούρσα διαδοχής του Δημοκρατικού Κόμματος απέναντι στον Σοσιαλιστή Δημοκράτη Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Ας δούμε πέντε από αυτά όπως τα παρουσιάζει σε σημερινό του δημοσίευμα ο δημοφιλής ιστότοπος The Hill:

  1. Οι δωρεές μικρών χαρτονομισμάτων:

Η εκστρατεία του Σάντερς έχει νικήσει κατά κράτος την εκστρατεία Κλίντον σε ότι αφορά τις δωρεές σε μικρά νομίσματα. Η μέση δωρεά για τον Σάντερς είναι 27 δολάρια κατά άτομο. Στο επίπεδο των μικροδωρεών ο Σάντερς είχε μαζέψει έως το τέλος του Ιανουαρίου περισσότερα από 67 εκατομμύρια δολάρια από μικροδωρητές, ποσό που αντιστοιχούσε στο 70 τα εκατό του συνόλου των χρημάτων που είχε καταφέρει να συλλέξει από διάφορες πηγές, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου της Πολιτικής, ενός μη-κερδοσκοπικού, ακομμάτιστου οργανισμού στην Ουάσιγκτον που επιβλέπει δωρεές και πολιτικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια των εκλογών στις ΗΠΑ.

Από τη δική της πλευρά η κ. Κλίντον είχε μαζέψει στο ίδιο διάστημα από μικροδωρητές μόνο 21 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμούσε με το 17 τα εκατό του συνόλου των συνεισφορών προς το πρόσωπό της. «Στο θέμα των μικρών δωρεών ο Σάντερς έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, και πρέπει η Χίλαρι να βρει τρόπο να πολλαπλασιάσει τους δικούς της μικροδωρητές, κάτι που θα ωφελήσει και θα κάνει πιο στέρεα την εκστρατεία της. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να βρει τρόπο να παρακινήσει τους πλούσιους  δωρητές της να εγγραφούν για την γενική εκλογική εκστρατεία», δηλώνει πρώην συνεργάτης της.

  1. Θέματα για τα οποία δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις:

Υπάρχουν αρκετά θέματα που κατατρύχουν την κ. Κλίντον, μεταξύ των οποίων είναι η χρήση του προσωπικού της υπολογιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ήταν υπουργός, και οι επί-πληρωμή ομιλίες της, ιδιαίτερα από την Goldman Sachs.

Τόσο οι απαντήσεις που έως σήμερα έχει δώσει η ίδια αλλά και προσωπικοί της συνεργάτες όταν ερωτώνται για τα δύο αυτά συγκεκριμένα θέματα δεν είναι σαφείς και πειστικές. «Πρέπει όλοι τους να κάνουν καλύτερη δουλειά στον τομέα αυτό», ισχυρίζεται ο κ. Τζιμ Μάνλει, ειδικός σε θέματα στρατηγικής του Δημοκρατικού Κόμματος.

  1. «Κάνε το όπως ο Τζο Μπάιντεν»:

Η Χίλαρι είναι πολλά χρόνια στην πολιτική και κατά συνέπεια δεν μπορεί να πείσει ότι είναι κάποια άλλη από αυτή που είναι όσο μεγάλη προσπάθεια και να κάνει όσο και να προσποιείται ότι είναι ένας άλλος άνθρωπος, λέει συνεργάτης που ήταν κοντά της για χρόνια.  Επιδίδεται  από το περασμένο φθινόπωρο σε μια εκστρατεία γοητείας συμμετέχοντας σε άπειρο αριθμό πολιτικών εμφανίσεων στην τηλεόραση όλο το 24ωρο. Θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό, βρίσκοντας, για παράδειγμα, «λίγες  στιγμές τύπου Τζο Μπάιντεν».  Ο κόσμος πρέπει να την δει και λίγο ξέγνοιαστη, πιο ανάλαφρη.  «Να βγει έξω, να πάει σε ένα μπαρ, να αναμιχθεί με κόσμο, να πιεί μια μπύρα να δείχνει ότι ξεσκάει».

  1. Ο παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ:

Αν και η εκστρατεία των γενικών εκλογών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, η λασπολογία δίνει και παίρνει μεταξύ των υποψηφίων και για τα δύο μεγάλα κόμματα, ακόμα και μεταξύ τους.  Τόσο η Χίλαρι, όσο και ο σύζυγός της Μπιλ Κλίντον εκνευρίζονται εύκολα όταν τους ασκούν προσωπική επίθεση, γεγονός που κάνει τους φίλους τους να ανησυχούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η «ξεδιαντροπιά του Τραμπ» είναι πηγή ανησυχίας, λέγει η  πρώην σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος κα Τρέισι Σεφλ.  Του αρέσει να λέει τρελά πράγματα, και πράγματι είναι να διερωτάσαι  τι θα ξεφουρνίσει κάθε φορά, λέει η κ. Σεφλ. «Είναι απρόβλεπτος. Έτσι ήταν και έτσι θα παραμείνει μέχρι το τέλος.  Μπορεί να πει πράγματα που κανείς δεν φαντάζεται σήμερα.  Αυτό μπορεί να φέρει και την ίδια και το σύζυγό της σε θέση απολογούμενου με συνέπεια να κάνουν λάθη απολογούμενοι.  Πρέπει η Χίλαρι να παραμένει  ψύχραιμη,  να μην τσιμπά,  να διατηρήσει προεδρική στάση  και με μετρημένα λόγια να τον κάνει να καταπίνει όσα θα λέει».

  1. Εφησυχασμός:

Σύμμαχοι και φίλοι της κ. Χίλαρι Κλίντον ανησυχούν για τον εφησυχασμό που την διακρίνει σε ότι αφορά το τελικό αποτέλεσμα αν τον προσεχή Νοέμβριο έχει απέναντί της τον  Ντόναλντ Τραμπ. Οι ίδιοι άνθρωποι ανησυχούν γιατί διακρίνουν ότι η Χίλαρι πιστεύει ότι ο Τραμπ θα καεί μόνος του έως τον Νοέμβριο.

Κανονικά θα πρέπει να διεξάγουν τον προεκλογικό αγώνα σαν να είναι 10 μονάδες πίσω από τα ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα.  Γιατί μπορεί ο Τραμπ να είναι γελοίος, αλλά εξακολουθεί να προσελκύει ψηφοφόρους.  Κοιτάξτε τι έπαθαν οι Τζεμπ Μπους και ο Μάρκο Ρούμπιο όπως και οι πιο πολλοί που του πήγαν κόντρα, λένε συνεργάτες της.