Τι δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος σας

Λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε αυτό το θλιμμένο, πεινασμένο βλέμμα. Όσοι ζούνε με έναν σκύλο, ξέρουν πολύ καλά για ποιο βλέμμα μιλάμε. Κάθε φορά που κάθεστε στο τραπέζι, ο σκύλος σας βρίσκεται δίπλα και σας κοιτάει με προσμονή, ακόμα και αν το δικό του πιάτο είναι γεμάτο. Και, πολλές φορές, δεν μπορούμε παρά να ενδώσουμε και να τον ταΐσουμε μια λιχουδιά από το φαγητό μας.

Μήπως όμως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε; Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά είναι τοξικές για τα σκυλιά… Ας ρίξουμε μια ματιά, ώστε να προσέχουμε περισσότερο και να φροντίζουμε το λατρεμένο μας κατοικίδιο.

Ξυλιτόλη
Η ξυλιτόλη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε οδοντόκρεμες, γλυκά και μερικά φαγητά διαίτης. Αν την καταναλώσουν σκυλιά, θα τους ρίξει κατακόρυφα το σάκχαρο και μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Τα πρώτα συμπτώματα είναι ο εμετός, η κόπωση και οι αποσυντονισμένες κινήσεις.

Αβοκάντο
Το αβοκάντο περιέχει μια ουσία, την περσίνη, η οποία μπορεί να είναι τοξική για τους σκύλους.

Αλκοόλ
Το αλκοόλ έχει ακριβώς την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο και το συκώτι των σκυλιών με τους ανθρώπους—με τη διαφορά ότι ο σκύλος σας θα αντιμετωπίσει προβλήματα με πολύ μικρότερες ποσότητες, από εμετό και διάρροια, μέχρι και θάνατο.

Κρεμμύδι και σκόρδο
Σε οποιαδήποτε μορφή (φρέσκο, σε σκόνη, μαγειρεμένο), αυτά τα δύο φαγητά σκοτώνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια των σκύλων, προκαλώντας αναιμία.

Καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι θανατηφόρα για τους σκύλους. Αυτό σημαίνει πως καφές, τσάι και σοκολάτα είναι απαγορευτικά.

Γάλα και γαλακτοκομικά
Μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και άλλα πεπτικά προβλήματα, όπως και να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Λίπος και κόκαλα
Όταν μαγειρεύετε κρέας, μην δίνετε το περιττό λίπος στον σκύλο σας, καθώς θα προκαλέσει προβλήματα στο πάγκρεας. Επίσης, αποφεύγετε να τους δίνετε να μασουλάνε τα κόκαλα, καθώς μπορεί ο σκύλος σας να πνιγεί, ή τα μικρά κομμάτια να προκαλέσουν κοψίματα στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Ωμά αυγά
Όπως είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους να καταναλώνουν ωμά αυγά, έτσι είναι και για τους σκύλους, καθώς οι βακτηριακές μολύνσεις καραδοκούν!

Ωμό κρέας και ψάρι
Πάντα μαγειρεύετε προσεκτικά το κρέας και τα ψάρια που θέλετε να ταΐσετε τον σκύλο σας, καθώς το ωμό κρέας μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις όπως εμετό, πυρετό και πρησμένους λεμφαδένες—ή και χειρότερα.

Αλάτι
Αποφεύγετε να δίνετε στον σκύλο σας σνακς που περιέχουν πολύ αλάτι, καθώς θα διψάσει σε τεράστιο βαθμό, με αποτέλεσμα να πίνει πολύ νερό και να προκληθεί συχνοουρία.

Ζάχαρη
Όπως και στους ανθρώπους, η υπερβολική ζάχαρη προκαλεί αύξηση βάρους, προβλήματα στα δόντια και διαβήτη.