Του Νίκου Αθηναίου—2-3-2016
Σε ενδιαφέρουσα αν και κάπως απόμακρη από την ελληνική κουλτούρα εκτίμηση προβαίνει για το αναγνωστικό κοινό του STRATFOR από την Ελλάδα ο δημοσιογράφος/αναλυτής κ. Adriano Bosoni, σε σημερινή του ανταπόκριση, κατά την τρίτη επίσκεψή του στην Ελλάδα από το τέλος του 2014.
Μεταξύ άλλων, επιχειρεί να δείξει ότι οι Έλληνες είναι «διχασμένοι» μεταξύ ευρώ και δραχμής και ότι οι περισσότεροι νέοι – σε σχέση με όσους εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό – θέλουν τη δραχμή. Δεν αναφέρεται καθόλου στις επιπτώσεις που θα είχε η υιοθέτηση της δραχμής για την Ελλάδα.
Σε μακροσκελή ανταπόκριση/ανάλυση με το γενικό τίτλο, «Γράμμα από την Ελλάδα, η μία κρίση πάνω στην άλλη,» ο δημοσιογράφος/αναλυτής κ. Bosoni εκτιμά, κάτω από τον υπότιτλο, «Μια πολωμένη χώρα», ότι η μεταναστευτική κρίση «θα μπορούσε να επιδεινώσει τα υποβόσκοντα προβλήματα της χώρας και να οδηγήσει σε μια νέα φάση πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας».
Αν και τούτη την ώρα το μεταναστευτικό προβάλει απειλητικά στον ορίζοντα της Ελλάδος, το μόνιμο θέμα που προβληματίζει τους Έλληνες είναι πως θα γλιτώσουν από την οικονομική κρίση.
Πρόσφατα, γράφει, επέστρεψε στην Αθήνα παρέα με μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών – οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν μέσο όρο ηλικίας λίγο πάνω από τα 40 χρόνια ο καθένας- από ένα διεθνές συνέδριο που είχε γίνει στη Βαρκελώνη. Ένας από τους εν λόγω επιχειρηματίες του είπε ότι δε μπορούσε να φανταστεί ότι υπάρχουν Έλληνες που θέλουν να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή. Αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή και ταυτόχρονα φύγει από τη Σένγκεν τότε θα καταλήξει να είναι μια απομονωμένη χώρα στην περιφέρεια της Ευρώπης. Χωρίς την ΕΕ, η Ελλάδα θα γίνει «άλλη μια ασταθής βαλκανική χώρα».
Όταν, όμως, μετά από την άφιξή του στην Ελλάδα, μπήκε σε ένα ταξί, ο ταξιτζής του «εξήγησε» ότι δουλεύει «16 ώρες την ημέρα και το κράτος του παίρνει 60 τα εκατό του εισοδήματός του για φόρους». Δεν κάνει ταξίδια στο εξωτερικό «γιατί δεν τα αντέχει οικονομικά» και συνεπώς, για αυτόν, γράφει ο αναλυτής «μικρή διαφορά κάνει αν η Ελλάδα είναι μέλος της Σένγκεν». Σε ό,τι δε αφορά το νόμισμα, θα προτιμούσε να έχει στην τσέπη του «‘ελληνικά λεφτά’ και όχι τα ‘τα λεφτά της Μέρκελ’».
Πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να υποστηρίζουν το ευρώ, «αλλά το κοινό νόμισμα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τους νέους, το τμήμα του ελληνικού λαού που υποφέρει όσο κανένα άλλο από την οικονομική κρίση, ισχυρίζεται ο κ. Bosoni. Η νεώτερη γενιά των Ελλήνων οι οποίοι έχουν φύγει στο εξωτερικό εκτιμούν βέβαια τη δυνατότητα που έχουν να σπουδάζουν σε χώρες της ΕΕ. Αλλά πολλοί από εκείνους που έμειναν στην Ελλάδα δεν βλέπουν το λόγο να ανήκουν σε «μια νομισματική ένωση που κάνει λίγα πράγματα για αυτούς».
Ο συνδυασμός της οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης , γράφει στη συνέχεια, ίσως αποτελέσει εκρηκτικό συνδυασμό. Αν οι Έλληνες πιστέψουν ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους, τους εγκαταλείπουν και ότι οι γείτονές τους, τους προδίδουν, «θα ακολουθήσει σοβαρή αστάθεια».
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι διχασμένη μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν ακόμα πολλά να χάσουν και εκείνων που πιστεύουν ότι ήδη έχουν χάσει τα πάντα».
Ο κ. Bosoni πιστεύει ότι παρά τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τη συνεχώς αυξανόμενη φορολογία «τα πράγματα φαίνεται ότι είναι σχετικώς σταθερά» στην Ελλάδα.
«Αν και η προοπτική ενός Grexit είναι πάρα πολύ πραγματική, κανείς δεν περιμένει να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον. Σε πολλούς Έλληνες η μεγάλη ανησυχία έχει πια παραχωρήσει τη θέση της στη εγκατάλειψη προσδοκιών για καλύτερο μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε διαθέτει ούτε την απαραίτητη δημοφιλία ούτε την πρωτοβουλία για να γίνει επαναστατικός, και ο Τσίπρας έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με τις εξελίξεις του προγράμματος αξιολόγησης και χρηματοδότησης της χώρας».
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.stratfor.com/blog/letter-greece-crisis-atop-crisis