Θεοδωράκης στο Συνέδριο Ποταμιού: Εγκληματική η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό

  • Προτάσεις ακόμα και για αλλαγή Πολιτεύματος!!!

Έγκλημα χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνα νερά, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης έδειξε το δρόμο των συνεργασιών τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κομματικό επίπεδο, έκανε αυτοκριτική και μίλησε για το «Κοινοβούλιο του Κέντρου», ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει όλους εκείνους που θέλουν να τολμήσουν στην πολιτική.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και στην πολιτική της κυβέρνησης είπε:

«Ανίκανοι μέσα -αδύναμοι έξω. Οι ανοησίες τους είναι γραμμένες στην ιστορία, αλλά τώρα η υπόθεση έχει ξεφύγει», είπε και πρόσθεσε πως «η χώρα δεν έχει κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη η χώρα «έχει κάποιους υπουργούς, που έχουν αγωνία μόνο για το μέλλον τους» και στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε την ανάγκη «οι δυνάμεις που ψήφισαν τον Αύγουστο τη συμφωνία, πρέπει να βρουν λύση», σημειώνοντας πως η Ελλάδα «δεν θέλει να στηθεί στην ουρά για διαβατήρια, ούτε για συνάλλαγμα», αλλά «θέλει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο ανάπτυξης της παραγωγής».

Πολιτική συνεργασιών

Αναφερόμενος στην πολιτική συνεργασιών, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε πως «το Ποτάμι δε θα αδρανοποιηθεί περιμένοντας το Μεγάλο Κέντρο, τη μεγάλη κεντροδεξιά ή τη μεγάλη κεντροαριστερά», αλλά «ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα μοιράσει τα ιμάτιά του».

«Μπορεί μόνο του το Ποτάμι; Απαντήσαμε από την πρώτη μέρα. Όχι, δε μπορεί. Το Ποτάμι δεν ενδιαφέρεται για συμφωνίες κορυφής -να σωθώ εγώ – να σωθείς εσύ – να σωθεί αυτός», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «σημασία έχει να σωθεί η χώρα».

Όπως εξήγησε, δεν είναι λοιπόν αυτοσκοπός η δημιουργία ενός νέου σχήματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, «το νέο σχήμα θέλει λαό πίσω του» γι’ αυτό και, όπως τόνισε, προτείνει «το Κοινοβούλιο του Κέντρου».

«Στο Κοινοβούλιο του κέντρου μπορούν να μετέχουν, στελέχη από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, στελέχη του Δικτύου, Στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές -από τους αληθινούς Μεταρρυθμιστές, όχι τους ιμιτασιόν που κυκλοφορούν πολύ τις τελευταίες μέρες-, στελέχη από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, στελέχη της Δράσης, στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, στελέχη του Μπροστά – οι 35αρηδες της πολιτικής-, στελέχη από την πρωτοβουλία των ’58. Και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες: Οι 30 δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας που διεκδικούν λύσεις μεταρρυθμιστικές, λύσεις προς όφελος των πολλών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η εκλογή από τη βάση μιας νέας ηγεσίας μπορεί να είναι η κατάληξη αυτής της πορείας».

Όμως, στο σημείο αυτό ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε πως «όλα θα εξαρτηθούν από τις δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν, από τις δυνάμεις που θα προστεθούν».

«Χωρίς τη νέα γενιά δεν μπορεί να γεννηθεί τίποτα καινούργιο. Οι παλαίμαχοι δεν μπορεί να είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές. Χρειάζονται νέα μυαλά, καθαρά χέρια, νέες δυνάμεις. Θέλω λοιπόν να το πω ξεκάθαρα: Το Ποτάμι δε θα αδρανοποιηθεί περιμένοντας το Μεγάλο Κέντρο, τη μεγάλη κεντροδεξιά ή τη μεγάλη κεντροαριστερά. Ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα μοιράσει τα ιμάτιά του», είπε.

Εσωκομματικά: Οι προσωπικές στρατηγικές πρέπει να εγκαταλειφθούν

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά ο κ. Θεοδωράκης είπε πως την Κυριακή λοιπόν το Ποτάμι θα αποκτήσει νέα δυνατά όργανα.

«Πολιτικό Συμβούλιο για τη χάραξη καθημερινής πολιτικής. Συγκεκριμένοι άνθρωποι θα παρακολουθούν τους υπουργούς. Θα προτείνουν αλλά και θα αποκαλύπτουν», ανέφερε, σημειώνοντας βέβαια πως «από μερικές κακοδαιμονίες της παλιάς πολιτικής δεν ξεφύγαμε ούτε εμείς».

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «υπήρχαν στελέχη μας που πίστεψαν ότι συλλογικές διαδικασίες είναι να μοιράζεσαι τις απόψεις σου με τους αναγνώστες των εφημερίδων και τους θεατές της τηλεόρασης. Το Κίνημα όμως δεν έχει ποινολόγιο».

«Σε έναν προσυνεδριακό διάλογο πολλά μπορούν να ειπωθούν. Όμως θέλω να γίνει ξεκάθαρο, η Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της νέας εποχής. Οι αποφάσεις του συνεδρίου πρέπει να γίνουν από όλoυς σεβαστές. Κανείς μας δε θα ανεχθεί πλέον, αμφισβητήσεις και λοξοκοιτάγματα. Η υπόθεση είναι κοινή, αλλά για να παραμείνει κοινή, οι προσωπικές στρατηγικές πρέπει να εγκαταλειφθούν», είπε και πρόσθεσε πως «κανένας δεν είναι μεγαλύτερος από την ομάδα».

Νέες προτάσεις για το πολιτικό σύστημα

«Αλλάζουμε το εκλογικό σύστημα, αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα», είπε στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Διπλή» ψήφος: Στην πόλη σου ψηφίζεις τον άνθρωπο που ξέρεις και στην περιφέρεια το κόμμα σου. Πρακτικά δηλαδή μπορείς να ψηφίζεις δύο κόμματα.

Και πρότεινε:

-εξορθολογισμό του μπόνους των 50 εδρών
-σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών για να δυσκολέψουμε τους ισχυρούς του χρήματος και των MEDIA που θέλουν να έχουν τους δικούς τους βουλευτές.

Οι προτάσεις για το Σύνταγμα

-Ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών.
-Καμία ασυλία στους πολιτικούς.
-Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

«Να ανοίξει επιτέλους η κουβέντα για την αλλαγή του πολιτεύματος. Να συζητήσουμε για το Προεδρικό σύστημα», τόνισε.

-Πρόεδρος εκλεγμένος από το λαό.
-Ασυμβίβαστο υπουργού- βουλευτή.
-Μικρότερη Βουλή.
-Όριο στις κοινοβουλευτικές θητείες

«Η διαφθορά είναι τρόπος ζωής σε αυτή τη χώρα»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και σε μια «σκοτεινή ιστορία» -όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε- στο το κύκλωμα των δημοσιογράφων που κατηγορούνται για εκβίαση, υπογραμμίζοντας ότι «η διαφθορά είναι τρόπος ζωής σε αυτή τη χώρα».

«Υπάρχει μια ακροδεξιά εφημερίδα-Ακροδεξιά. Εκθειάζει αυτή η εφημερίδα 2-3 συγκεκριμένους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα αυτή η εφημερίδα βρίζει το Ποτάμι, ότι είναι όργανο συμφερόντων -ότι είμαστε διεφθαρμένοι. Και ο ιδιοκτήτης αυτής της εφημερίδας συλλαμβάνεται ως εγκέφαλος μιας συμμορίας», είπε και πρόσθεσε: «Εκβιάζουν – παίρνουν λεφτά – τα δίνουν σε σάιτ – για να προβάλουν και αυτά με τη σειρά τους υπουργούς και να βρίζουν το Ποτάμι!».

«Τι συμπεράσματα μπορούν να βγουν από αυτή την ιστορία;», διερωτήθηκε και σημείωσε πως ρώτησε και τον κ. Τσίπρα στη Βουλή αλλά δεν του απάντησε.

«Ποια είναι η σχέση τους με τα βοθρολύματα της δημοσιογραφίας; Πως επιβιώνουν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι του ΣΥΡΙΖΑ στα Social Media και σε κάποια σάιτ; Τα μαύρα κουτιά της δημοσιογραφίας πώς επιβιώνουν; Ποιος τους πληρώνει και από ποιους λογαριασμούς;», διερωτήθηκε επίσης και ζήτησε απαντήσεις, διαφορετικά «να αφήσουν την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να τα ερευνήσει όλα».

Για την υπόθεση Τσακυράκη

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στην υπόθεση Τσακυράκη και έστειλε ένα μήνυμα στην κυρία Θάνου.

«Ο Σταύρος Τσακυράκης δεν είναι μόνος του. Να αποσύρει τη μήνυση η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αλλιώς να ξέρει η σύγκρουση θα είναι μετωπική. Όπως έγραψε και ένας φοιτητής του Τσακυράκη: “Σε όσες πολυτελείς καρέκλες, ψηλά, κι αν κάτσει το σκοτάδι, πάντα το φως στο τέλος θα νικά”».
Την έναρξη του συνεδρίου παρακολούθησαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, βουλευτές και ευρωβουλευτές του Ποταμιού, στελέχη της Κεντροαριστεράς, οι πρώην υπουργοί Β. Κοντογιαννόπουλος και Σπ. Βούγιας κ.ά.