Σύσσωμοι εκατοντάδες τραγουδιστές, συνθέτες, στιχουργοί καταγγέλουν δημόσια την υπουργό  Πολιτισμού και αναθεματίζουν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σφοδρή επίθεση της κίνησης των «ΑΣΜΑ 450+» με πρώτο στόχο την Λυδία Κονιόρδου.

Σκληρή επίθεση, μετά  το τέλος της ανοχής  τους, κατά της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου για την υπόθεση της ΑΕΠΙ εξαπέλυσε τη Δευτέρα το σωματείο συνθετών και στιχουργών «ΑΣΜΑ 450+».  Οι  σπουδαιότεροι και σημαντικότεροι  της  χώρας, άνδρες και γυναίκες.

Οι καλλιτέχνες μέσω δημόσιας επιστολής που απηύθυναν προς την κα. Κονιόρδου, ισχυρίζονται μεταξύ άλλων ότι η υπουργός Πολιτισμού «είναι υπεύθυνη για τη συγκάλυψη των υπευθύνων ενός τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου, που αφορά όλη την κοινωνία, διότι αφορά χρήματα που έχουν εισπραχθεί από επιχειρηματίες για λογαριασμό δημιουργών»

Η κα Κονιόρδου «επέλεξε όχι το μέρος των συναδέλφων της καλλιτεχνών, αλλά αυτό των διεφθαρμένων εισπρακτόρων τους» συνεχίζουν.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«Κα. Κονιόρδου, Τέλος

Δημόσια Επιστολή του ΑΣΜΑ 450+ στην Υπουργό Πολιτισμού

Κα. υπουργέ,

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση με αυτή τη δημόσια επιστολή να διακόψουμε κάθε επαφή μαζί σας. Μας είναι πλέον ξεκάθαρο πως στην περίφημη υπόθεση ΑΕΠΙ πήρατε την απόφαση -εσείς και οι σύμβουλοί σας- να αγνοήσετε παντελώς την αγωνία και τα ερωτήματα των δημιουργών και να δώσετε χρόνο και δυνατότητες στην διοίκηση της οικογένειας Ξανθοπούλου να συνεχίσει το έργο της απερίσπαστη, οδηγώντας μας κυριολεκτικά στην καταστροφή.

Από την αρχή του Ιουνίου έχετε στα χέρια σας την αναλυτική έκθεση της επιτρόπου που περιγράφει την ζοφερή κατάσταση της εταιρείας όπως τη βρήκε η ίδια. Παρά το γεγονός ότι -έχοντας το κύριο έννομο συμφέρον να την έχουμε στα χέρια μας- σας ζητήσαμε να μας την παραδώσετε με επίσημη επιστολή μας, μας αγνοήσατε επιδεικτικά.

Το ίδιο συνέβη και με την αμέσως προηγούμενη επιστολή μας, στην οποία μεταξύ άλλων σας ρωτούσαμε γιατί δεν έχει έρθει ακόμα το περίφημο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα στη Βουλή μετά από 80 (!) εβδομάδες.

Από τη στιγμή που αναλάβατε τα καθήκοντά σας, σας έχουμε κάνει ξεκάθαρη πρόταση για λύση της υπόθεσης, που θα συνέφερε τους δημιουργούς: επιτροπεία πλαισιωμένη από σοβαρούς τεχνοκράτες διαφανώς επιλεγμένους- χωρίς συνδιοίκηση με την αμαρτωλή οικογένεια.

Παρότι μας διαβεβαιώσατε ότι συμφωνείτε με την πρότασή μας, τελικά προτιμήσατε να δώσετε τη δυνατότητα στους Ξανθόπουλους να έχουν παρουσία στη διοίκηση και να παρεμποδίζουν -όπως είχαμε προβλέψει- τη δουλειά της επιτρόπου.

Αποτέλεσμα; Αρχές Ιουλίου κι ενώ η εταιρεία είναι εκ νόμου υποχρεωμένη να έχει ανακοινώσει τα ποσά που οφείλει στους δημιουργούς και να προχωρήσει στη διανομή τους, δεν έχουμε καμία ενημέρωση από κανέναν, οι δε περισσότεροι από μας -που ζούμε αποκλειστικά από τα πνευματικά μας δικαιώματα-, να ετοιμαζόμαστε για μια χρονιά πλήρους εξαθλίωσης.

Σας ερωτούμε λοιπόν δημοσίως:

– Είναι αλήθεια πως τα ποσά που έχει εισπράξει η οικογένεια Ξανθοπούλου το 2016 και αφορούν στην επικείμενη διανομή έχουν εξαφανιστεί από τα ταμεία;

– Είναι αλήθεια πως η επίτροπος κατάφερε να ολοκληρώσει μέσα σε 2 μήνες εκκρεμότητες που η οικογένεια δεν κατάφερνε να ολοκληρώσει για χρόνια, όπως ακριβώς σας καταγγέλλαμε;

– Είναι αλήθεια πως τα γνωρίζετε όλα αυτά και επιμένετε να μην μας τα απαντάτε, παρότι νομίμως σας τα ρωτάμε εδώ κι ένα μήνα;

Κυρία Κονιόρδου, θέλουμε να γνωρίζει όλος ο κόσμος πως είστε υπεύθυνη για τη συγκάλυψη των υπευθύνων ενός τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου, που αφορά όλη την κοινωνία, διότι αφορά χρήματα που έχουν εισπραχθεί από επιχειρηματίες για λογαριασμό δημιουργών. Με τον τρόπο που χειριστήκατε την υπόθεση, όχι μόνο απαξιώσατε για πολλά χρόνια την είσπραξη του πνευματικού δικαιώματος, όχι μόνο δίνετε κάθε δικαίωμα στους Ξανθόπουλους να κατηγορούν την επίτροπο, τους χρήστες ή τους δημιουργούς για την εξαθλίωση που ήρθε, αλλά- το χειρότερο- κάνατε τα πάντα ώστε να μην τους αποδοθούν ποτέ οι ευθύνες που τους αναλογούν.

Λυπούμαστε πάρα πολύ που επιλέξατε όχι το μέρος των συναδέλφων σας καλλιτεχνών, αλλά αυτό των διεφθαρμένων εισπρακτόρων τους.

Και παρότι η αδιαφορία σας είναι πια αποδεδειγμένη, εμείς οφείλουμε να σας το πούμε -τη στιγμή ακριβώς της καταστροφής μας.

Oι Έλληνες δημιουργοί (συνθέτες-στιχουργοί και κληρονόμοι του ΑΣΜΑ 450+»

«Ασμα 450+» για εξυγίανση στην ΑΕΠΙ

Με μία αποφασιστική κίνηση, την ίδρυση ενός νέου δυναμικού σωματείου, προσπαθούν οι Ελληνες δημιουργοί να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, της εταιρείας, η οποία επί 80 ολόκληρα χρόνια διαχειρίζεται με σκανδαλώδη αδιαφάνεια, όπως αποδείχτηκε από το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου, τα πνευματικά τους δικαιώματα και κάνει συναλλαγές με χιλιάδες πολίτες, χρήστες μουσικών έργων.

Χθες το μεσημέρι(23-4-2017) ανακοινώθηκαν επίσημα το όνομα, «Ασμα 450+», αλλά και οι στόχοι του καινούργιου σωματείου στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες συνθέτες και στιχουργοί.

Οι δημιουργοί ζητούν επιτακτικά από την Πολιτεία τον ορισμό κρατικού επιτρόπου που θα αντικαθιστά τη σημερινή «αμαρτωλή» διοίκηση της ΑΕΠΙ αλλά και τη δημιουργία εποπτικού συμβουλίου με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων τους. «Δεν δεχόμαστε να συνδιοικήσουμε με τα μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου που κατηγορούνται για κακουργήματα» τόνισε ο Φοίβος Δεληβοριάς αποκαλύπτοντας πως οι δημιουργοί που αντιδρούν δέχονται όλο αυτό το διάστημα απειλές από την ΑΕΠΙ: «Μας απειλούν πως το καλοκαίρι θα δούμε τα τιμολόγια των πληρωμών μας να μειώνονται ακόμη περισσότερο».

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος εξήρε την αρχική απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά να ρίξει φως στα «σκοτεινά» σημεία της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, κατήγγειλε ωστόσο πως υπάρχουν ορισμένοι -κάποιοι και μέσα από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ- που σκοπίμως δυσκολεύουν το έργο της εξυγίανσης της ΑΕΠΙ. «Η κυβέρνηση με εντολή Νίκου Ξυδάκη είχε την τόλμη να αποκαλύψει το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ζούμε ένα παρατεταμένο πραξικόπημα κατά των θεσμών, ακόμη και κατά της απόφασης του ίδιου του πρωθυπουργού» τόνισε ο συνθέτης, συμπληρώνοντας με νόημα: «Ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος, παρότι υπέγραψε και δημοσιοποίησε το σκανδαλώδες πόρισμα για την ΑΕΠΙ, δεν αποκαλύπτει μέχρι σήμερα ποιοι ήταν εκείνοι που τον πίεσαν ώστε να αλλάξει, ξαφνικά μέσα στο καλοκαίρι, το νέο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, εισάγοντας νέα άρθρα υπέρ της διοίκησης της ΑΕΠΙ».

Οσο για τη νυν υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, διαβεβαιώνει τους δημιουργούς πως τα επίμαχα άρθρα έχουν αποσυρθεί, ωστόσο δεν τους έχει παραδώσει ακόμη το τελικό κείμενο, γεγονός που τους προκαλεί ανησυχία. «Ομηρεία» χαρακτήρισε ο Νίκος Ζούδιαρης την κατάσταση που βίωναν επί χρόνια οι δημιουργοί-μέλη της ΑΕΠΙ, μια ομηρεία στην οποία τώρα προσπαθούν να βάλουν τέρμα αρνούμενοι ταυτόχρονα να δεχθούν μεσοβέζικα νομοσχέδια που δεν δίνουν ουσιαστικές και διαφανείς λύσεις. «Το νέο σωματείο μας είναι ανοιχτό σε όλους τους συναδέλφους πλην εκείνων που αντιστάθηκαν σκόπιμα στην εξυγίανση της ΑΕΠΙ» δήλωσε ο συνθέτης με νόημα, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, σε κάποιους συναδέλφους τους οι οποίοι υποστήριξαν την παραμονή στην ΑΕΠΙ της σημερινής διοίκησης.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν το «παρών» εκατοντάδες δημιουργοί, μεταξύ των οποίων και οι Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις, Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Μάνος Ελευθερίου, Αφροδίτη Μάνου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νότης Μαυρουδής κ.ά., αλλά και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.