ΣτΕ: Νόμιμο το διάταγμα για επέκταση και βελτίωση της Μαρίνας Πύλου

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση και βελτίωση της μαρίνας Πύλου.

Πιο αναλυτικά, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση γενικού προγραμματικού σχεδίου και στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μαρίνας Πύλου και με την υπ’ αριθμ. 140/2018 γνωμοδότησή του το έκρινε νόμιμο.

Η μαρίνα Πύλου, η οποία βρίσκεται στο κεντρικό και βορειανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης της πόλης της Πύλου, έχει την εικόνα εγκατάλειψης, όπως αναφέρεται στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μετά την εκτέλεση των έργων, η μαρίνα θα μπορεί να εξυπηρετήσει 129 σκάφη διαφόρων κατηγοριών. Δηλαδή, θα εξυπηρετεί λιγότερα σκάφη απ’ όσα εξυπηρετεί σήμερα, αλλά θα μπορεί να την προσεγγίζει μεγαλύτερος αριθμός σκαφών μεγάλου μεγέθους, καθώς θα γίνουν έργα εκβάθυνσης και θαλάσσιας και χερσαίας επέκτασής της, ενώ οι νέες εγκαταστάσεις θα καλύπτουν τις διεθνείς προδιαγραφές.

Στην περιοχή της μαρίνας Πύλου προβλέπεται να κατασκευαστούν μικρά συγκροτήματα τουριστικών καταλυμάτων, γήπεδα τένις, καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, νυκτερινά κέντρα κλπ.

Τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη, τα έργα δεν έχουν επιπτώσεις στην ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta, ούτε και στα αρχαία της περιοχής.