Σπίλωση το σκάνδαλο Βατοπεδίου – Εφραίμ. Εισαγγελέας Να αθωωθούν όλοι, δεν υπήρχε δόλος.Ύμνος στην υπουργική διαχείριση του Πέτρου Δούκα.

Με χειροκροτήματα και αισθήματα ανακούφισης υποδέχθηκε το ακροατήριο στη μακρά δίκη για το σκάνδαλο των…. ιερών ανταλλαγών, την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για αθώωση όλων των κατηγορουμένων σχετικά με το αποκαλούμενο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η τελική απόφαση θα εκδοθεί, μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων και υπολογίζεται για τις αρχές του χρόνου.

Μετά το κατασκευασμένο σκάνδαλο για πολιτικές ευθύνες και μαύρα ταμεία της Ρηγίλλης για τα Κρατικά Ομόλογα με σκοπό να πλήξει το τότε ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου τη Διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ένα «σκάνδαλο» της ίδιας εποχής και μεθόδευσης και μάλιστα με Εξεταστική Επιτροπή της πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ, κατέρρευσε. «Για κανέναν δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις της απιστίας, της απάτης, της ψευδορκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που κατά περίπτωση τους αποδίδονται», ανέφερε ο εισαγγελέας της μακράς δίκης για το Βατοπέδιο, ο οποίος στην αγόρευσή του αναφέρθηκε επαινετικά στον τότε Υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα(που δεν ήταν κατηγορούμενος), του οποίου επαίνεσε την σχετική εποπτεία, με άλλους συναρμόδιους Υπουργούς του Καραμανλή, τονίζοντας ότι ιδιαιτέρως αυτός δεν ζημίωσε τα Κρατικά συμφέροντα ούτε με οποιαδήποτε παράλειψή του.
Με χειροκροτήματα… υποδέχθηκε το ακροατήριο στη δίκη για το σκάνδαλο των…. ιερών ανταλλαγών, την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για αθώωση όλων των κατηγορουμένων σχετικά με το αποκαλούμενο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου δικάζεται η υπόθεση κ. Βασιλική Κρίνα, πρότεινε στο δικαστήριο την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι για κανέναν δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις της απιστίας, της απάτης, της ψευδορκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που κατά περίπτωση τους αποδίδονται.

Η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπήρχε δόλος και ότι οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές.

Μιλώντας ειδικά για τους Εφραίμ και Αρσένιο, η εισαγγελέας είπε στην αγόρευσή της: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θηρσκοληψία, ότι πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;»

Απευθυνόμενη μάλιστα στους δικαστές που θα κληθούν εκδώσουν την τελική ετυμηγορία τους για την υπόθεση, η εισαγγελέας είπε:

«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται οι αξιόποινες πράξεις».

Από την πλευρά του ο συνήγορος του μοναχού Αρσένιου Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για «μία απόλυτα ορθή αγόρευση και τεκμηριωμένη στα νομικά και πραγματικά ζητήματα της υπόθεσης».

Ο.κ Σάκης Κεχαγιόγλου δικηγόρος του κατηγορούμενου Κων. Γκράτσιου δήλωσε: ” Η πλήρως θεμελιωμένη εισαγγελική πρόταση, για την οποία εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μου, θέτει την όλη υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις”