Σε ζούγκλες, σε ποτάμια, θάλασσες και ωκεανούς. Κατά 95% έχουν μειωθεί τα άγρια ζώα μέσα σε 123 χρόνια. Ποια κινδυνεύουν με αφανισμό.

Μεγάλη μείωση σε ελέφαντες, λιοντάρια, τίγρεις, ρινόκερους, ιπποπόταμους, δελφίνια, καρχαρίες, φάλαινες και ερπετά. Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, οι πληθυσμοί των απειλούμενων ειδών μειώνονταν κατά περίπου 25% κάθε δέκα χρόνια, μείωση τρομακτική για τις συνέπειες της στην ισορροπία της Φύσης και στο Περιβάλλον.

Η ραγδαία μείωση των πληθυσμών των απειλούμενων ειδών σπονδυλωτών ζώων άρχισε στο τέλος του 19ου αιώνα, με πιο πιθανό έτος το 1893, πριν από 123 χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων. Έκτοτε και μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχει απομείνει μόνο το 5% περίπου του αριθμού τους εκείνη την εποχή. Μεγάλη είναι πλέον η μείωση σε ελέφαντες, λιοντάρια, τίγρεις, ρινόκερους, ιπποπόταμους, δελφίνια, καρχαρίες, φάλαινες, πιγκουίνους, αλιγάτορες, αρκούδες και κάθε είδους ερπετά. Οι αιτίες πολλές με πρώτη την αλόγιστη ανάπτυξη και καταστροφή σε ζούγκλες της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, σε πολικές περιοχές και σε όλες σχεδόν τις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιουν-Σιν Φου του Τμήματος Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν γενετικά δεδομένα και εφάρμοσαν μοντέλα γενετικής των πληθυσμών για πάνω από 2.700 είδη σπονδυλωτών.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, οι πληθυσμοί των απειλούμενων ειδών μειώνονταν κατά περίπου 25% κάθε δέκα χρόνια. Μάλιστα, ο αρχικός αριθμός των απειλούμενων ειδών, προτού αρχίσει η ταχεία μείωσή τους, ήταν ήδη μικρότερος κατά περίπου 22% σε σχέση με τον αριθμό των μη απειλούμενων ειδών.

Η σταδιακή απομείωση πολλών ζώων αποδίδεται κυρίως στην εξάπλωση της εκβιομηχάνισης μετά το τέλος του 19ου αιώνα και στην, εξαιτίας αυτού του λόγου, αναστάτωση ή την καταστροφή σε διάφορα οικοσυστήματα του πλανήτη.

WWF: Λιγότερα κατά 58% τα άγρια ζώα μόνο τα τελευταία 45 χρόνια
Η έκθεση “Living Planet Report” δημοσιεύεται ανά διετία και η προηγούμενη του 2014 διαπίστωνε μια μείωση της τάξης του 50% από το 1970, ενώ η νέα έκθεση δείχνει ότι η εξαφάνιση των άγριων ζώων έχει φθάσει πλέον το 58% κατά μέσο όρο.

Οι πληθυσμοί των άγριων ζώων στον κόσμο εμφανίζουν μείωση 58% από το 1970 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Η έκθεση “Living Planet” (Ζωντανός Πλανήτης) εκτιμά ότι, αν αυτή η τάση συνεχισθεί, τα σπονδυλωτά ζώα θα έχουν μειωθεί κατά τα δύο τρίτα (67%) στον πλανήτη μας έως το 2020.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίστανται τα ζώα σε λίμνες, ποτάμια και υδροβιότοπους. Σε αυτά τα είδη του γλυκού νερού, η απώλεια φθάνει το 81% από το 1970.

Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες (καταστροφή ενδιαιτημάτων, εμπόριο άγριων ζώων, ρύπανση, κλιματική αλλαγή κ.α.) ευθύνονονται σε μεγάλο βαθμό για τη σταδιακή εξαφάνιση των ζώων.

Η έκθεση “Living Planet Report” δημοσιεύεται ανά διετία και η προηγούμενη του 2014 διαπίστωνε μια μείωση της τάξης του 50% από το 1970, ενώ η νέα έκθεση δείχνει ότι η εξαφάνιση των άγριων ζώων έχει φθάσει πλέον το 58% κατά μέσο όρο.

Η έκθεση αναλύει στοιχεία από 3.700 διαφορετικά είδη θηλαστικών, πουλιών, ψαριών, αμφίβιων και ερπετών – περίπου το 6% των σπονδυλωτών της Γης. Εκτιμά ότι οι πληθυσμοί των σπονδυλωτών μειώνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 2%.

Όμως, όπως και στο παρελθόν, σύμφωνα με το BBC, η έκθεση έρχεται αντιμέτωπη με επικρίσεις επιστημόνων σχετικά με την μεθοδολογία και, κατ’ επέκταση, την αξιοπιστία της. Οι επικριτές, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά κενά στα υπάρχοντα δεδομένα, για να καταφέρει κανείς να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό, όσον αφορά την μείωση των ζώων (για την οποία πάντως δεν υπάρχει αμφισβήτηση).