Σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας όλοι οι Δήμοι της χώρας. Γιώργος Πατούλης:«Αν η κυβέρνηση μας αγνοήσει, θα συγκρουστούμε σκληρά».

Λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προχωρά στην απόδοση της τελευταίας χρηματικής δόσης, από την λεγόμενη «παλιά γενιά» των παρακρατηθέντων στους δήμους. Ψίχουλα κυριολεκτικά.

Σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης επιτάχυνε τις διαδικασίες ώστε να «κλείσει» το ζήτημα  των οφειλών του ελληνικού δημοσίου, οι οποίες σωρεύτηκαν έως το 2009, και να γίνει άμεσα η αποπληρωμή.
Από κει και πέρα, βέβαια, μετά το 2009, το δημόσιο  έχει  και άλλα χρωστούμενα προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄βαθμού -οι αιρετοί υπολογίζουν ότι αυτές τις οφειλές του δημοσίου προς τους δήμους φτάνουν τα 10 δις ευρώ. Την ίδια ώρα, περικοπές στους πόρους των δήμων προβλέπονται και στον προϋπολογιμσό του 2017….

Κίνηση καλής θέλησης ενόψει συνεδρίου

Η  απόφαση Σκουρλέτη αφορά ποσό ύψους 213.875.000 ευρώ, και αποτελεί την τελευταία από τις 8 ετήσιες ισόποσες δόσεις που προβλέπονταν να αποδοθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 ν.3756/2009.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, τα ποσά που θα πιστωθούν στους δικαιούχους Δήμους, διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών καθώς και για τις επενδυτικές δραστηριότητες έργων των Δήμων της χώρας, Ωστόσο, «δύναται τα αποδιδόμενα στους δικαιούχους ΟΤΑ ποσά, να διατεθούν κατά την κρίση τους», τονίζει το υπουργείο.

Δεν έχει προσωπικά σχέδια να πολιτευτεί στην κεντρική σκηνή και να εγκαταλείψει τον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Επιτυχημένος Δήμαρχος στο Μαρούσι, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη με την τρίτη του ιδιότητα. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας εκφράζει την οργή και την απόγνωσή του για τις συνεχείς περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των δήμων εν όψει του συνεδρίου που γίνεται αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Από 1 – 3 Δεκεμβρίου.

Στα όριά τους βρίσκονται οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διά στόματος του προέδρου της, του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, εκφράζει την οργή και την απόγνωσή της για τις συνεχείς περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των δήμων. Ο κ. Πατούλης σε συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ προειδοποιεί: «Η ΚΕΔΕ έχει ήδη τεθεί σε συναγερμό και δεν φοβάται τη σύγκρουση με την κεντρική εξουσία».

Πιστεύετε ότι το οικονομικό είναι σήμερα το πιο σοβαρό πρόβλημα για τους δήμους;

Η έλλειψη πόρων δημιουργεί αξεπέραστα εμπόδια στην καθημερινή λειτουργία των δήμων. Από το 2010 έως σήμερα η κρατική χρηματοδότηση έχει περικοπεί σε ποσοστό άνω του 60%. Μας έχουν στερήσει θεσμοθετημένους πόρους που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ. Η κεντρική εξουσία, όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα, έχουν αφαιρέσει με το έτσι θέλω από τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ. Στον Προϋπολογισμό του 2017, η σημερινή κυβέρνηση έχει προβλέψει να δοθούν στους δήμους τα λιγότερα χρήματα που δόθηκαν ποτέ στην Αυτοδιοίκηση. Μας περικόπτουν 214 εκατ. ευρώ από την απόδοση των παρακρατηθέντων, όμως αυτό το ποσό αντιστοιχεί στα λειτουργικά έξοδα των δήμων για ένα διάστημα μόλις δυόμισι μηνών. Με τον τρόπο αυτό μας υποχρεώνουν να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη ως 14%, έτσι ώστε να μην κλείσουν οι δήμοι μας. Οι επενδύσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθούν να είναι σε φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα την περίοδο 2015-2017 να είναι κατά 35% χαμηλότερες. Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει μεταρρύθμιση στο κράτος με υποχρηματοδότηση των δήμων;

– Σύντομα η ΚΕΔΕ διοργανώνει το συνέδριό της. Ποια είναι η ιδιαιτερότητά του φέτος;

Το φετινό ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ (1-3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη) διεξάγεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία τόσο για τη χώρα όσο και για την Αυτοδιοίκηση. Η πατρίδα και η κοινωνία μας, από το 2010 έως σήμερα, βιώνουν τις συνέπειες μιας παρατεταμένης κρίσης σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η κρίση θα εξελιχθεί σε παρακμή αν δεν αντιδράσουμε. Αν δεν βρούμε ξανά τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση. Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος αναλαμβάνει την ευθύνη που αναλογεί στον θεσμό που εκπροσωπεί και βγαίνει μπροστά. Χρειάζεται να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή. Με όχημα την Αυτοδιοίκηση και τους δήμους, θέλουμε να φέρουμε ξανά την ελπίδα.

Προτεραιότητα οι πολίτες

– Το συνέδριό σας διεξάγεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του «Καλλικράτη». Ποιες αλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν;

Η ΚΕΔΕ θεωρεί αναγκαία την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό συμμετέχουμε στον διάλογο για την αλλαγή του «Καλλικράτη», που αποτελεί δικό μας αίτημα. Δεν έχει παρουσιαστεί από πλευράς κυβέρνησης μια ολοκληρωμένη πρόταση για τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει. Πέραν των γενικόλογων αναφορών, η μόνη ξεκάθαρη άποψη που έχει διατυπωθεί από κυβερνητικής πλευράς είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Η δική μας αντίληψη είναι διαφορετική: για εμάς δεν είναι προτεραιότητα η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ζητάμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως φορολογική αποκέντρωση, να έχουμε τον πρώτο λόγο, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, σε ζητήματα όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, η τοπική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των απορριμμάτων, η πρωτοβάθμια υγεία κ.ά.

– Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Πώς θα αντιδράσετε;

Δεν συζητάμε καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές προτού ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του κράτους. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αν η κυβέρνηση μας αγνοήσει, θα συγκρουστούμε. Και στη σύγκρουση αυτή δεν θα είμαστε μόνοι μας. Θα έχουμε μαζί και τις τοπικές μας κοινωνίες, από τις οποίες θα ζητήσουμε να αποφασίσουν, ακόμη και αν χρειαστεί να οργανώσουμε τοπικά δημοψηφίσματα, για το ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες: αλλαγή του εκλογικού νόμου ή να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους μέσα από την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας για τη δημόσια διοίκηση και Αυτοδιοίκηση;

– Αντέχει η Αυτοδιοίκηση μια σύγκρουση με την κυβέρνηση;
Το αποδείξαμε το 2015, όταν οι αρμόδιοι υπουργοί επιχείρησαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να μας αφαιρέσουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα για να στηρίξουν την αδιέξοδη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, η οποία οδήγησε στα capital controls. Τότε αποδείξαμε τη δύναμη της ενωμένης Αυτοδιοίκησης. Αν χρειαστεί, θα την ξαναδείξουμε.

– Κάποιος όμως μπορεί να σας κατηγορήσει προσωπικά ότι εσείς θέλετε να συγκρουστείτε με την κυβέρνηση γιατί είστε στέλεχος της Ν.Δ., η οποία είναι γνωστό ότι διαφωνεί με την απλή αναλογική. Τι θα λέγατε επ’ αυτού;

Οταν υπηρετείς έναν θεσμό όπως η Αυτοδιοίκηση, πάνω από όλα είσαι «Εθνική Ελλάδος». Αφήνεις στην άκρη τις κομματικές ταυτότητες. Προσωπικά, στο παρελθόν δεν δίστασα να συγκρουστώ με υπουργούς κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας όταν πίστευα ότι εφάρμοζαν λάθος πολιτικές.

– Μετά από την ΚΕΔΕ τι ακολουθεί για εσάς; Έχουν βάση οι φήμες που σας θέλουν να κατέρχεστε στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Για μένα κεντρική πολιτική σκηνή σημαίνει Αυτοδιοίκηση. Είναι ο θεσμός που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πιο κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες της καθημερινότητάς του. Τον χώρο αυτό φιλοδοξώ να υπηρετώ και στο μέλλον, από όποια θέση με επιλέξουν οι πολίτες. (Διαψεύδει σαφώς ότι πρόκειται να πολιτευτεί με το κόμμα της ΝΔ στις ερχόμενες εκλογές και να παραιτηθεί από τις συνδικαλιστικές ηγετικές θέσεις που έχει κερδίσει).