Πτώση στα ποσοστά των τουρκοκυπριακών κομμάτων που τηρούν μετριοπαθή στάση στο Κυπριακό

Σαρωτική νίκη των κομμάτων της Δεξιάς και πτώση των ποσοστών των κομμάτων της Αριστεράς που τηρούν μετριοπαθή στάση στο Κυπριακό, ανέδειξαν τα αποτελέσματα των «εκλογών» για τη «βουλή» της παράνομης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) .

Το «Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο» ανακοίνωσε ότι η νέα σύνθεση της «βουλής» θα ξεκαθαρίσει την Τρίτη.

Με καταμετρημένο το απόγευμα της Δευτέρας σχεδόν του συνόλου των ψήφων και με τη συμμετοχή να ανέρχεται σε 62,4%, την πρώτη θέση κατέλαβε το κόμμα Εθνικής Ενότητας του «πρωθυπουργού», Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν με 35.4%.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα που κινείται στον χώρο της Αριστεράς, περιορίζεται στο 21,1% καταγράφοντας σημαντική πτώση.

Το Κόμμα του Λαού του Κουτρέτ Οζερσάι -το οποίο κατήλθε για πρώτη φορά σε «εκλογές»- εξασφάλισε 17,4%, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,6%, το Δημοκρατικό Κόμμα 7,8% και το κόμμα «Αναγέννηση» των εποίκων 6,1%.

Εκτός «βουλής» μένουν τα κόμματα Κοινοτικής Σωτηρίας και Εθνικιστικής Δημοκρατίας, αφού δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 5%.

Οι έδρες των κομμάτων στην «βουλή» έχουν ως εξής:

  • Κόμμα Εθνικής Ενότητας: 21
  • Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα: 12
  • Κόμμα του Λαού: 9
  • Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας: 3
  • Δημοκρατικό Κόμμα: 3
  • Κόμμα Αναγέννησης: 2

Τα κόμματα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό και Αναγέννησης συγκεντρώνουν 26 από τις 50 έδρες, έχοντας ισχνή πλειοψηφία. Ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει τελικά να σχηματισθεί σταθερή «κυβέρνηση», ενώ δεν αποκλείονται νέες «εκλογές» τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

SHARE