Πρωτιές μεν στο Συνέδριο αλλά αποτυχίες Φίλη, Πολάκη, Παππά στα υπουργικά καθήκοντα. Κατά Φίλη και οι συνδικαλιστές Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλο οι πρωτιές στο στενό κομματικό ακροατήριο των 2.500 συνέδρων (από 30.000 μέλη μόνο) και άλλο η αλαζονεία, ο αυταρχισμός και οι αποτυχίες στα υπουργικά καθήκοντα και η υποδοχή τους από την κοινωνία.

1.Δεν του έφτανε η νέα ρήξη με την Εκκλησία μετά τις αυτάρεσκες και προκλητικές δηλώσεις του κατά της Εκκλησίας όταν ήλθε δεύτερος στο κομματικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για δικαίωση της πολιτικής του,, επέμενε τη Δευτέρα και Τρίτη στην πολιτική της ρήξης με την Εκκλησία για να δεχθεί νέους μύδρους από τον Αρχιεπίσκοπο,(με τον οποίο συμπορεύεται σε ανάλογες αντιλήψεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας), Όμως οι αστοχίες και οι ρήξεις συνεχίσθηκαν , όπως αποκάλυψε χθες η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Πολιτική ταφόπλακα βάζει και πορεία σύγκρουσης δρομολογεί ουσιαστικά η ΟΛΜΕ στο πόρισμα της 36μελούς Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία υπό τον Αντώνη Λιάκο για τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Χθες, η ηγεσία της μεγαλύτερης ομοσπονδίας της χώρας σε μία ομόφωνη, και άρα σπάνια, απόφαση απέρριψε τις προτάσεις του. Μάλιστα, επιδεικνύοντας το ξεκάθαρο της θέσης του, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δεν χρειάστηκε παρά 60 λέξεις για να στείλει μήνυμα στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Από την άλλη, οι βασικές ρωγμές στο οικοδόμημα εθνικού διαλόγου που κατασκεύασαν οι Φίλης – Λιάκος έχουν προκληθεί από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, στην ΟΛΜΕ πλειοψηφούσα παράταξη είναι οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ) του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ –με βαρύ πολιτικό και συνδικαλιστικό αποτύπωμα, καθώς η μέση εκπαίδευση έχει 67.000 καθηγητές– ήταν ξεκάθαρο χθες: «Το Δ.Σ. απορρίπτει το πόρισμα της επιτροπής Λιάκου στο σύνολό του. Καλούμε το υπουργείο να μην υιοθετήσει τις απαράδεκτες προτάσεις του. Δηλώνουμε ότι η τυχόν υιοθέτηση του πορίσματος θα προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση της Ομοσπονδίας. Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, προκειμένου να υπερασπίσουμε τις πάγιες θέσεις του κλάδου για αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους μαθητές».

Μεταξύ των προτάσεων του πορίσματος είναι η καθιέρωση 4χρονου Γυμνασίου και 2ετούς Λυκείου, η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, το εθνικό απολυτήριο κ.ά. «Στο πόρισμα διακρίνουμε προτάσεις που προέρχονται από έναν εκπαιδευτικό χώρο που δεν εμπλέκεται με τη ζώσα πραγματικότητα της μέσης εκπαίδευσης, δεν αφουγκράζεται τους γονείς, το πόσο τους απασχολεί το θέμα του φροντιστηρίου», ανέφερε χθες στην «Κ» η πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ελένη Ζωγραφάκη, ενώ από νωρίς (μετά τον Ιούνιο όταν παρεδόθη το πόρισμα) εκπαιδευτικοί μιλούσαν για ανεφάρμοστες θέσεις όπως το 4ετές Γυμνάσιο (σε ποιες αίθουσες θα κάνει η νέα τάξη) και ακριβό (λόγω πολλών ειδικοτήτων) διετές Λύκειο στα πρότυπα του International Baccalaureate (I.B.).

Οι ΣΥΝΕΚ μάλιστα, που από τις 2/6/16 είχαν επισημάνει την οξεία αντίθεση στο πόρισμα, τώρα επανήλθαν: «Τις τελευταίες ημέρες παραδόθηκε στον υπουργό υπόμνημα της επιτροπής Λιάκου (πότε και πόσες φορές συνεδρίασε η επιτροπή μετά τις 27/5/16;) που εξειδικεύει το προηγούμενο πόρισμα. Οι βασικές κατευθύνσεις του πορίσματος Λιάκου όχι μόνο δεν αποτελούν βάση διαλόγου, αλλά είναι σε επικίνδυνη – αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση». Κατηγορούν για νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση μία επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Αντώνης Λιάκος, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ ο Νίκος Φίλης είχε δηλώσει στις 25/11/2015 για τα μέλη της επιτροπής ότι «οι περισσότεροι δεν είναι μόνο προοδευτικοί επιστήμονες, είναι και προοδευτικοί πολίτες με αγώνες.

Εχω μπροστά μου φωτογραφία από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης το ’68 όπου ο κ. Λιάκος δίνει όρθιος μάχη με ψυχή». Και τι περίεργη διάκριση ανάμεσα στο πόρισμα του Μαΐου και την εξειδίκευσή του τον Σεπτέμβριο; Ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ, μέλος της επιτροπής και άτυπος σύμβουλος του κ. Φίλη, Θέμης Κοτσιφάκης ανέφερε ότι «οι τελευταίες προτάσεις απηχούν τις απόψεις του συντάκτη τους κ. Α. Λιάκου. Η επιτροπή παρέδωσε στο ΥΠΠΕΘ τον Μάιο του 2016 και κανείς δεν νομιμοποιείται να παρουσιάζει τις απόψεις του ως προτάσεις της επιτροπής».

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν στην «Κ» ότι «το πόρισμα Λιάκου “καίγεται” και από την υπέρμετρη δημοσιότητα που έλαβαν ορισμένες θέσεις του, παρότι υπάρχουν άλλες σοβαρές και εφαρμόσιμες». Από την άλλη, η δημοσιότητα επιδιώκεται πολλές φορές ώστε να αποπροσανατολισθεί η κοινή γνώμη από έναν σχεδιασμό υψηλού πολιτικού ρίσκου. Και ο πανεπιστημιακός μικρόκοσμος, με την πατίνα της ελίτ, προσφέρεται για νομιμοποίηση επικοινωνιακών πομφόλυγων.

2. Ο Πολάκης προκαλεί το ΣτΕ και τη νομιμότητα. ΚΕΕΛΠΝΟ: Καρατομήθηκε εκ νέου ο Θανάσης Γιαννόπουλος, που χαρακτηρίζει τις μεθόδους του υπουργού» τραμπουκισμό».

Χωρίς κανένα σεβασμό στη θεσμική νομιμότητα και το Ανώτατο Δικαστήριο για θέματα δημόσιας διοίκησης. Υπουργός αναπληρωτής Με τραμπούκικες δηλώσεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς κατά συνδικαλιστών και εργαζομένων σε όλο τον χώρο της Υγείας, που βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης. Με συνέπεια ο κ.Πολλάκης να έχει επιτύχει ρεκόρ πορειών και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα,, με σκληρές κατηγορίες για την υπουργική του ανεπάρκεια από όλα τα σωματεία νοσοκομείων και οργανισμών Υγείας. Εκείνος μαζί με τον κανονικό υπουργό Υγείας κ.Ξανθό πρωτεύει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προκαλεί αγανάκτηση στην κοινωνία και τους θεσμούς.

Με υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, αντικαθίσταται στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ οι Αθανάσιος Γιαννόπουλος, Ιωάννης Γιαννάκης και Δημήτριος Μπίτας, από τους Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, Αλέξιο Μπένος και Μαρία Καντζανού.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιαννόπουλος και τα άλλα δύο μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν απομακρυνθεί την περασμένη άνοιξη με απόφαση του υπουργείου Υγείας, η οποία κρίθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ ως άκυρη καθώς δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες και συγκεκριμένα δεν κλήθηκαν σε απολογία για τις πράξεις που τους είχαν καταλογιστεί (η μή απομάκρυνση του τότε διευθυντή του Κέντρου και η στάση τους στο θέμα των προσλήψεων γιατρών για τις ΜΕΘ).

Με την επάνοδο των τριών μελών του Δ.Σ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ -αρχές της προηγούμενης εβδομάδας- το υπουργείο Υγείας ζήτησε γραπτές εξηγήσεις, όπως υπεδείχθη από το ΣτΕ, οι οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κρίθηκαν επαρκείς.

Τι απαντά ο κ. Γιαννόπουλος

Σε δήλωσή – απάντησή του, ο κ. Γιαννόπουλος κάνει λόγο για «αντισυνταγματική συμπεριφορά» και «εμμονική στάση προς το πρόσωπό του» από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προαναγγέλλοντας παράλληλα νέα προσφυγή του στη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Η δικαίωση μου από το ΣτΕ πρόσφατα, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την αντικατάστασή μου, τον περασμένο Μάιο, που έγινε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα της εξαιρετικά τιμητικής και με άκρως επιστημονικά κριτήρια πρότερης τοποθέτησής μου τον Απρίλιο του 2015 από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Αποτελεί και την προσωπική επιβράβευση της λειτουργίας μου ως επιστήμονα που από την θέση του Προέδρου του Οργανισμού, τήρησα με θρησκευτική ευλάβεια το κανονιστικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες που τίθενται στο επίπεδο της Δημόσιας Υγείας.

Επί των ημερών μου αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία πολύ σοβαρά ζητήματα στο προσφυγικό, στο ζήτημα της γρίπης και στην πρόληψη ενδημικών νόσων γεγονός που λειτούργησε και ως ασπίδα προστασίας στο κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγνόησε προκλητικά κάθε έννοια νομιμότητας και επιδεικτικά με κάθε έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αποφάσισε για μια ακόμη φορά να διακόψει βίαια τα καθήκοντά μου, με στοιχείο τον τραμπουκισμό.

Αγνόησε επίσης, με γνώμονα την εμμονική στάση της στο πρόσωπό μου, το επιστημονικό μου πεδίο και τη διάθεσή μου να συμβάλλω στη προσπάθεια που κάνει η χώρα να ανταπεξέλθει στις υγειονομικές προκλήσεις τις καθημερινότητας αλλά και τις θεσμικές παρεμβάσεις, για την πάταξη φαινομένων, που συχνά πυκνά αποτελούν τροχοπέδη στο χώρο της υγείας Στα αδιέξοδά της, στα προβλήματά της και την αντισυνταγματική της συμπεριφορά η απάντησή μου θα είναι και πάλι θεσμική.

Η επιστημονική και πολιτική ιστορία μου καθιστούν επιβεβλημένη την προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη επιφυλασσόμενος και κάθε άλλης νόμιμης αντίδρασής μου, καθώς θίγονται ευθέως η αξιοπρέπειά μου, η ηθική μου αλλά και η νομική πλευρά ζητημάτων. Στη παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας με λύπη μου διαπιστώνω ότι της περισσεύουν μόνο οι κραυγές και της λείπει το θάρρος. Την βαθύτατα προσβλητική και αντιθεσμική συμπεριφορά της, την παραδίδω στην κρίση της κοινωνίας, αλλά και του Πρωθυπουργού, επί των ημερών του οποίου τοποθετήθηκα στην τιμητική αυτή θέση.
3. Προκλητικός και υβριστής ο Πολάκης έκανε λόγο για «αυτοεξευτελισμό» των συνδικαλιστών του ΕΚΑB , κατά τον γνωστό του τρόπο μείωσης των πάντων.
Για «αυτοεξευτελισμό» των συνδικαλιστών του ΕΚΑB έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επιχειρώντας να αποκρούσει τις καταγγελίες περί κυβερνητικών μεθοδεύσεων για να ιδιωτικοποιηθεί το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται η επίμαχη τροπολογία κατηγόρησε τους συνδικαλιστές όπως τον επικεφαλής του ΙΣΑ, της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και του ΕΚΑΒ ότι «αυτοεξευτελίζονται» και εξέφρασε την άποψη ότι η σημερινή κινητοποίηση του ΕΚΑΒ είναι «τηλεοπτικό αγωνιστικό σόου» συγκεκριμένων ατόμων που βλέπουν ότι δεν θα έχουν ρόλο.

Ο ίδιος δε, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τη ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ ενώ πρόσθεσε ότι η ρύθμιση για την χρήση ιδιωτικών μέσων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης προβλέπεται από το 1990.

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος τυφλώνει και τότε κάποιοι χτυπούν το κεφάλι τους στο τοίχο» είπε ο κ. Πολάκης για να προσθέσει «Δίνουμε 12.000.000 ευρώ το χρόνο και βγαίνουν και μιλούν. Αντί να πουν ευλόγησον»

4.Ο Ν. Παππάς αναδιπλώνεται αλλά και απειλεί.”Θα φέρω σύντομα την τροπολογία για το κλείσιμο των καναλιών”. Δεν θα περιμένει, δήλωσε, τη δεύτερη και κρίσιμη απόφαση ουσίας του ΣτΕ.

Ομολογεί υποχώρηση-συμμόρφωση μπροστά στην άγνωστη απόφαση του ΣτΕ. “Αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός θα γίνει νέος διαγωνισμός από το νέο ΕΣΡ.” Η νέα τροπολογία θα κατατεθεί πριν την τελική απόφαση του ΣτΕ. Για χρονοβόρα διαδικασία μίλησε ο Υπουργός Επικρατείας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1.
Αμετακίνητος στην επιλογή του να κλείσει τα πέντε πανελλήνια κανάλια (MEGA,STAR,ALPHA,EPSILON,ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) παραμένει ο Υπουργός επικρατείας.

Μάλλον με νέα προθεσμία λειτουργίας τους όχι το πενθήμερο αλλά ίσως μερικές εβδομάδες ακόμα. Επαναφορά της τροπολογίας για την αναστολή λειτουργίας των καναλιών, που δεν έχουν λάβει άδεια πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα και την ερχόμενη Τετάρτη, προανήγγειλε σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 και την Μαριάννα Πυργιώτη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς.

Τόνισε αν η διάταξη για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον υπουργό επικρατείας, που αφορά στην διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο θα διενεργήσει νέο διαγωνισμό και η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ακόμη ότι εφόσον το ΣΤΕ αποφανθεί πως μόνο το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο μπορεί να κάνει την αδειοδότηση των καναλιών θα επιστρέψουμε στο καθεστώς, που παραβίαζε την ρητή πρόνοια ότι για να υπάρχει τηλεοπτικός σταθμός πρέπει να υπάρχει άδεια και πρόσθεσε : «Αυτό το καθεστώς των 27 χρόνων έχει την πτυχή της παραβίασης των δικαιωμάτων άλλων επιχειρηματιών που δεν είχαν την δυνατότητα να μπουν στην αγορά στην οποία κάποιοι με μια σκοτεινή διαδρομή εκκινούσαν με περιφερειακή άδεια η οποία τη νύχτα γινόταν πανελλαδικής εμβέλειας».

Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «με την στάση της έχει μπλοκάρει τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», ενώ έκανε λόγο για έναν κυκεώνα των συμφερόντων που έπαιξαν τα ρέστα τους σε αυτή την ιστορία. Ωστόσο είναι φανερό από τις τελευταίες δηλώσεις και συνεντεύξεις του ότι επιχειρεί μια αναδίπλωση νομιμότητας απέναντι στο Συμβούλιο Επικρατείας, αλλά και να ασκεί πολιτική πίεση σχετικά.