Πρώτη ψυχρολουσία από τον Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα δεν έρχεται να μεσολαβήσει για το χρέος. Ο μεταλλαγμένος Α.Τσίπρας.

Πρόωροι πανηγυρισμοί από το Μαξίμου και αβάσιμοι. Ο Ομπάμα δεν θα μεσολαβήσει για ένα νέο οικονομικό διακανονισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ και ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που είναι καλές για την μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «ιστορική» την επέισκεψη του Αμερικανού Προέδρου και ανέφερε ότι: «Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί το δικό του ιστορικό ταξίδι στην Ελλάδα, για πρώτη φορά ως Πρόεδρος».
«Θα ανέμενα ότι ο Πρόεδρος θα περάσει κάποιο χρόνο σ’ αυτό το ταξίδι επαινώντας την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία που είχε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί να κάνει. Επίσης, θα τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων που είναι καλές για τη μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα είναι σημαντικό μέρος της συζήτησης που θα έχει εκεί ο πρόεδρος» είπε.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, αλλά και τη σημαντική παρουσία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, που ενδιαφέρονται αρκετά ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει μία ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών. «Πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές και τουρισμό και να απολαμβάνουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα. Νομίζω ότι είναι μια ένδειξη των βαθιών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Υπάρχει, επίσης, μια σημαντική οικονομική σχέση. Και ο Πρόεδρος ενδιαφέρεται να υπογραμμίσει όλα αυτά, καθώς πραγματοποιεί το δικό του ιστορικό ταξίδι στην Ελλάδα, για πρώτη φορά ως Πρόεδρος» κατέληξε ο κ. Έρνεστ.
Δεκαεπτά χρόνια μετά, πλήρως μεταλλαγμένοι ιδεολογικά- πολιτικά ο Α. Τσίπρας και ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο.
Μπ. Ομπάμα: Επίσκεψη στήριξης στην Ελλάδα, που κάνει το Μαξίμου να πανηγυρίζει. Θα συναντηθεί και με Κυρ.Μητσοτάκη. Αντί για Λέσβο, ισως η βάση της Σούδας.
Δεκαεπτά χρόνια χρόνια πριν, τέλη Νοεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε επικεφαλής της Νεολαίας στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μπιλ Κλίντον,(που συνοδευόταν από τη σύζυγο του Χίλλαρυ Κλίντον) όταν εκείνος είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Εκτοτε πραγματοποίησε τέτοια μεταστροφή απέναντι στους « φονιάδες των Λαών», « το κέντρο του ιμπεριαλισμού», της «παγκόσμιας αντίδρασης και των μονοπωλίων», που προκαλεί εντύπωση ,ένα δεν υπήρξε η ίδια δουλικά μεταστροφή προς την Μέρκελ και τη Γερμανία. Κάθετα και απόλυτα δογματικά καταδικαστικός, αντιδυτικός, αντιαμερικανικός κλπ.

Την εποχή εκείνη, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού. Μαζί με τον Νίκο Σοφιανό, στέλεχος του KKE μίλησαν στις 22 Νοεμβρίου 1999 σε κοινή συνέντευξη Τύπου των πολιτικών νεολαιών κατά της καταστολής της πορείας, της αμερικανικής πολιτικής στα Βαλκάνια και της ευθύνης των ΗΠΑ στη δικτατορία στην Ελλάδα και την Κυπριακή τραγωδία, Νωρίτερα ο κ.Τσίπρας και .άλλοι επιτελείς του Συνασπισμού μετείχαν( Κωνσταντόπουλος, Παπαδημούλης, Αλαβάνος, Κουβέλης, Γλέζος, Λυκούδης. Κουνελάκης κα.) στην πορεία διαμαρτυρίας . Επίσης πολλοί από αυτούς και άλλοι παρέστησαν και στο «Λαικό Δικαστήριο καταδίκης» του Μπίλ Κλίντον στην πλατεία Συντάγματος με πρόεδρο τον βουλευτή του ΚΚΕ , ηθοποιό Κώστα Καζάκο. Με χαιρετισμούς και δηλώσεις καταδίκης για ένα γεγονός, που αποδείχθηκε καταγέλαστο πολιτικά και ιστορικά..

Την εποχή εκείνη, ο 25χρονος Αλέξης Τσίπρας ήταν γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού. Μαζί με τον Νίκο Σοφιανό, μίλησαν στις 22 Νοεμβρίου 1999 σε κοινή συνέντευξη Τύπου πολιτικών νεολαιών ενάντια στην άγρια καταστολή της πορείας.

Πέρασαν δεκαέξι ολόκληρα χρόνια από τις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνιζαν την Αθήνα. Στις 17 Νοεμβρίου του 1999 ο Μπιλ Κλίντον πραγματοποιούσε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα.

Μετά από πολλά χρόνια ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις και τις πορείες. Οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τον χώρο της δεξίωσης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια σε όλο το κέντρο της Αθήνας.
Την εποχή εκείνη, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού. Μαζί με τον Νίκο Σοφιανό, μίλησαν στις 22 Νοεμβρίου 1999 σε κοινή συνέντευξη Τύπου πολιτικών νεολαιών ενάντια στην άγρια καταστολή της πορείας.

Τελευταίες πληροφορίες φέρουν το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα να τροποποιείται και αντί της μετάβασης στην Λέσβο, να επισκέπτεται καταυλισμό στην Αττική, με πιθανή μετάβαση στη σημαντική για τη Μ. Ανατολή, στρατιωτική βάση της Σούδας στα Χανιά. Τα βασικά θέματα συζήτησης του κ. Ομπάμα με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας θα είναι η οικονομική κρίση, το Προσφυγικό, το Κυπριακό, οι ελληνοαμερικανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στη Συρία και άλλα διεθνή ζητήματα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές και στην ουσία δεν υπάρχουν προβλήματα που θα τις σκιάσουν. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέλεξε από την αρχή να μην κοντραριστεί με την Ουάσιγκτον και μερικές κινήσεις Ελλήνων υπουργών που προκάλεσαν διαμαρτυρίες, στη συνέχεια διορθώθηκαν. Οι Αμερικανοί παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, αλλά όχι με ανησυχία, την επιχείρηση προσέγγισης του κ. Τσίπρα με τη Μόσχα, αλλά φάνηκε εκ των υστέρων ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε τις προσπάθειες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, από το 2010 μέχρι σήμερα, για να τερματιστεί η οικονομική κρίση, χωρίς όμως επιτυχία. Ο Αμερικανός ηγέτης βρήκε ισχυρό εμπόδιο στο πρόσωπο της κ. Μέρκελ και σε δύο περιπτώσεις ύψωσε τον τόνο της φωνής του, ιδιαίτερα το 2012 όταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν πολύ κοντά. Αμερικανική πηγή είχε τονίσει τότε ότι το Grexit αποφεύχθηκε λόγω της αμερικανικής παρέμβασης, κάτι που είναι απόλυτα ορθό.

Ο κ. Ομπάμα έδειξε μία ιδιαίτερη «προτίμηση» στον νεαρό πρωθυπουργό της Ελλάδας αμέσως μετά την εκλογή του, και τον στήριξε από την αρχή της θητείας του και με δηλώσεις και με πράξεις. Βεβαίως, δεν πρόσφερε ποτέ οικονομική βοήθεια, όπως τον κατηγόρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε.

-Στη Γερμανία θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Αγγλίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας σε κοινή σύσκεψη. Η συμβολική δεξίωση το Αμερικανού πρέσβη στην Ναυαρχίδα του Εκτου Στόλου, (που έφτασε για μια ημέρα στον Πειραιά γι αυτό το σκοπό) και η κατάδηλη σημασία της για τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή μας.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στις 15 -16Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές εκεί, με συνεχή προσπάθεια των Δημοκρατικών και του προέδρου Ομπάμα να κινητοποιήσουν τους-παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους- Ελληνοαμερικανούς υπέρ της υποψηφιότητας της Χίλλαρυ Κλίντον.

-Επιπλέον με σκοπό για εξισορρόπηση της δραστηριότητας και τις φιλοδοξίες της Ρωσίας στην περιοχή,( για το λόγο αυτό επιλέχτηκε για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο τέως πρέσβης στην Ουκρανία έως την περίοδο του πολέμου με τη Μόσχα και τον Πούτιν) . Από την άλλη μια συνάντηση με τον Κυρ.Μητσοτάκη – που έχει προτείνει να γίνει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα – θα αμβλύνει τυχόν προσπάθειες πολιτικής καπηλείας από την Κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ επιπλέον μια επίσκεψη του κ.Ομπάμα στη Σούδα θα σηματοδοτήσει διαφορετικά την κύρια σημασία της όλης επίσκεψης, που θα είναι αποχαιρετιστήρια και ενημερωτική για τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.

Πάντως, η όλη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι πολύ προσεκτική στις διατυπώσεις της για τους σκοπούς του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου(σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που διαδήλωνε παλαιότερα κατά του Μπίλ Κλίντον στη Αθήνα) . Ειδικότερα, αποφεύγει να ομιλήσει για τα εσωτερικά πολιτικά θέματα, τις σχέσεις με την Τουρκία, την προκλητικότητα της στο Αιγαίο κλπ τα οποία αποσιωπά η ανακοίνωση. Μάλλον σχετικά θα επιδοθεί ο κ.Ομπάμα σε γενικολογίες.

Νεώτερες πληροφορίες χθες βράδυ θεωρούν ως βέβαιο ότι θα υπάρξει συνάντηση του κ.Ομπάμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. βέβαιο μελλοντικό Πρωθυπουργό, με τον οποίο έχει ήδη γνωρισθεί σε παλαιότερη εκδήλωση στο Λευκό Οίκο. Ορισμένοι παρατηρητές στην Αθήνα θεωρούν την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη Ομπάμα ως πολιτικό λάθος, δεδομένου ότι μπορεί να εμφανισθεί από την προπαγάνδα Τσίπρα- ΣΥΡΙΖΑ ως στήριξή τους, παρότι είναι αντιδυτικοί ιδεολόγοι, αντιευρωπαιστές και ακραίοι αριστεροί(πολλοί δηλώνουν κομμουνιστές), ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την πολλαπλή τους κατάρρευση.

Χρέος, προσφυγικό και Κυπριακό στις επαφές με Ομπάμα

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η πορεία του οικονομικού προγράμματος, το Κυπριακό και το προσφυγικό θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του Μπαράκ Ομπάμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της παραμονής του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ρόλος της Ελλάδας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή ενισχύεται δεδομένων των περιφερειακών εξελίξεων και της αυξανόμενης αστάθειας. Γι’ αυτό και αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη, για την οποία εκτιμούν πως έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, ότι βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν από το τέλος της θητείας Ομπάμα.

Επίσης, οι ίδιες πηγές αποδίδουν την επίσκεψη Ομπάμα «στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει συνεργασία και επαφές με ευρύ φάσμα κρίσιμων περιφερειακών και παγκοσμίων ‘παικτών’», ενώ την κρίνουν και ως αποτέλεσμα «των χωρίς ανάλογο προηγούμενο επαφών του Αλέξη Τσίπρα με παγκόσμιους ηγέτες και επισκέψεων στην Ελλάδα σε ενάμιση μόλις χρόνο».

Σημειώνουν ακόμη ότι «η επίσκεψη Ομπάμα αναμένεται να αποτελέσει άλλο ένα σήμα υποστήριξης των ΗΠΑ στις ελληνικές προσπάθειες» τόσο στο θέμα της οικονομίας, όσο και το προσφυγικό, αλλα και το κυπριακό.

Παράλληλα, καταλήγουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα Ομπάμα θα βρεθούν τόσο οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα (ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συνοδεύεται από πλήθος επιχειρηματιών) όσο και η δημοκρατία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ενός εμβληματικού δημοκρατικού προέδρου, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, αυτή αναμένεται να κερδίσει μια ξεχωριστή σημασία, ενώ αποτελεί και αναγνώριση στη συμβολή της σημερινής Ελλάδας στην ενίσχυση της Δημοκρατίας.