Προσφυγικό: Μίνι σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. προωθεί η Άνγκελα Μέρκελ

Στη σύγκληση μιας έκτακτης «μίνι» συνόδου κορυφής της Ε.Ε., με αντικείμενο το προσφυγικό και συμμετοχή και της Ελλάδας, φέρεται να επιδιώκει η Άνγκελα Μέρκελ στο τέλος της εβδομάδας υπό την πίεση του Χριστιανοκοινωνιστή ετέρου της Χορστ Ζεεχόφερ για σκλήρυνση της γερμανικής στάσης απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά και εξαιτίας των ακραίων μεθόδων που εφαρμόζει κατά μεταναστών και προσφύγων ο κυβερνητικός συνασπισμός Κινήματος Πέντε Αστέρων – Λέγκα στην Ιταλία.

Τα σύννεφα της αντιμεταναστευτικής ρητορικής που φαίνονται να πυκνώνουν και πάλι πάνω από την Ευρώπη επιχειρεί να αντιμετωπίσει η Άνγκελα Μέρκελ η οποία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Bild», ζητεί να διοργανωθεί έκτακτη σύνοδος για το θέμα πριν από το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου. Η «μίνι» σύνοδος που σχεδιάζει η Γερμανίδα καγκελάριος θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας με συμμετοχή των χωρών οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από το πρόβλημα. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η κυρία Μέρκελ επιθυμεί σε αυτή τη συνάντηση να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα συμμετάσχουν η Ισπανία και οι βαλκανικές χώρες. Πάντως Ιταλός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση, ενώ δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς μπορεί να συγκληθεί.

Η κόντρα με τον Ζεεχόφερ
Η πρωτοβουλία της κυρίας Μέρκελ οφείλεται στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από τον κυβερνητικό εταίρο της, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για το θέμα των προσφύγων.

Ο ηγέτης του βαυαρικού συντηρητικού κόμματος απειλεί να δράσει ακόμη και χωρίς την έγκριση της Γερμανίδας καγκελάριου δίνοντας εντολή να απελαύνονται στα σύνορα μετανάστες χωρίς έγγραφα ή μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. Με τη σκληρή αυτή στάση ο Ζεεχόφερ ελπίζει ότι θα περιορίσει τις διαρροές ψηφοφόρων προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), αν και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η υιοθέτηση της ακραίας ατζέντας θα ενισχύσει περαιτέρω το AfD.

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η απάντηση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και όχι ενός μεμονωμένου κράτους. Την πολιτική της κυρίας Μέρκελ στηρίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία κατήγγειλε τις μονομερείς ενέργειες και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί στην Ε.Ε. κοινή νομοθεσία για το άσυλο.

Ιταλικό λάδι στη φωτιά
Λάδι στη φωτιά ρίχνει όμως και η νέα ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας. Ο ηγέτης της Λέγκας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επιμένει στην ακραία πολιτική της απαγόρευσης ελλιμενισμού στην Ιταλία πλοίων με ξένη σημαία που έχουν διασώσει πρόσφυγες και μετανάστες. Το Σάββατο μάλιστα ο Σαλβίνι κλιμάκωσε τις επιθέσεις του κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα ναυάγια στα νερά της Μεσογείου.

Έξι ημέρες αφότου αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία του Aquarius, που είχε διασώσει 629 μετανάστες, ο Σαλβίνι διεμήνυσε ότι την ίδια μεταχείριση θα έχουν δύο πλοία που μισθώνουν οι γερμανικές ΜΚΟ Sea-Eye και Mission Lifeline. «Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μάθουν ότι η Ιταλία δεν επιθυμεί πλέον να είναι συνεργός στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης, άρα θα χρειαστεί να βρουν άλλα λιμάνια να κατευθυνθούν», εκτός Ιταλίας, τόνισε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Απαντώντας η ΜΚΟ Mission Lifeline χαρακτήρισε τον Σαλβίνι φασίστα, για να απαντήσει εκείνος ότι «εμείς ορίζουμε το σπίτι μας». Σε ηπιότερο τόνο η ΜΚΟ Sea-Eye κάλεσε την Ιταλία «να συνεχίσει να εκπληρώνει τις ανθρωπιστικές και διεθνείς υποχρεώσεις της», αλλά προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι κανείς Ευρωπαίος υπουργός Εσωτερικών δεν είναι υπεράνω του νόμου. Πάντως, τα ιταλικά λιμάνια δεν είναι κλειστά σε όλους τους μετανάστες αφού οι πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζει το Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας συνεχίζουν να φθάνουν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.