Προγκρόμ διώξεων στην Τουρκία- Εκκαθαρίσεις παντού – Ανησυχία στη Δύση

Με ιλιγγιώδη ρυθμό συνεχίζεται η επιχείρηση εκκαθάρισης στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου με τις φήμες για «σημαντικές αποφάσεις» που προανήγγειλε ο Ερντογάν να φουντώνουν για την επαναφορά της θανατικής ποινής αλλά και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Το κύμα διώξεων ξεκινά από τον στρατό και το δικαστικό σώμα και φτάνει μέχρι τη δημόσια διοίκηση και τους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα, Έλληνες, Ισπανοί και Ιταλοί ακαδημαϊκοί που δίδασκαν σε τουρκικά πανεπιστήμια έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευτικών που οδηγούνται σε παραίτηση ξεπερνά τους 30.000.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -που από χθες βρίσκεται στην Άγκυρα- δείχνει αποφασισμένος να συνθλίψει κάθε αντίπαλο, φράση που χρησιμοποίησε άλλωστε και ο Γιλντιρίμ σε χθεσινή του ομιλία στη Βουλή. Η εκδικητικότητα του Ερντογάν φτάνει σε σημείο να μην επιτρέπει τη θρησκευτική κηδεία σε όσους πραξικοπηματίες είχαν σκοτωθεί το βράδυ της 15ης Ιουλίου.

Ανακάλεσε άδειες τηλεοπτικών καναλιών

Επιπλέον, την ανάκληση των αδειών όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που έχουν δεσμούς με το θρησκευτικό κίνημα, οι υποστηρικτές του οποίου κατηγορούνται για την απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη χώρα, αποφάσισε η αρμόδια τουρκική αρχή για τις τηλεοπτικές άδειες. Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ότι έλαβε την απόφαση σε έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στη χώρα στις 15 Ιουλίου.

Πιέζει για Γκιουλέν

Την ίδια ώρα η τουρκική κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ. Χθες η Άγκυρα έστειλε στοιχεία με τα οποία θεωρεί ότι αποδεικνύεται η εμπλοκή του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια ιμάμη, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ζητήσει και επισήμως την έκδοση του Γκιουλέν. Το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε και στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ερντογάν κατά την οποία ο αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε «αυτοσυγκράτηση».

Οι δύο άντρες συζήτησαν την υπόθεση Γκιουλέν, καθώς –σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τζος Έρνεστ (Josh Earnest)– η τουρκική κυβέρνηση έχει παραδώσει υλικό σε ηλεκτρονική μορφή στην Ουάσιγκτον, το οποίο μελετάται από τις αμερικανικές αρχές.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, στην περίπτωση που υποβληθεί αίτημα έκδοσης, αυτό θα εξεταστεί σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Από την πλευρά του ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ ζήτησε από την Ουάσινγκτον να απορρίψει οποιοδήποτε αίτημα έκδοσης του από την Τουρκία. Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από οργάνωση που συνδέεται με τον κληρικό, ο Γκιουλέν καλεί την αμερικάνικη κυβέρνηση «να απορρίψει κάθε προσπάθεια κατάχρησης της διαδικασίας έκδοσης για να εξυπηρετηθούν πολιτικές βεντέτες».

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ο πρέσβης στην Ελλάδα

Προειδοποίηση για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς αλλά και ευχαριστίες για την στάση της ελληνική πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας θα μπορούσε να είναι η περίληψη των δηλώσεων του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς.

Ο Τούρκος διπλωμάτης αφού χαρακτήρισε λάθος την άδεια της Αθήνας να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη το τουρκικό ελικόπτερο, προειδοποίησε πως θα επιδεινωθούν οι σχέσεις των δύο κρατών έαν δεν εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 στρατιωτικοί.

Από την άλλη όμως έκανε λόγο για σημαντική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Προκόπη Παυλόπουλου να επικοινωνήσουν από πολύ νωρίς με τον Ταγίπ Ερντογάν και να εκφράσουν τη στήριξή τους όταν, δηλαδή, η κατάσταση με το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα ήταν ακόμα ιδιαίτερα ρευστή.

Αναλυτικά:

Συνολικά 103 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έχουν ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, μετέδωσε σήμερα το Ανατολή. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο παραθέτει έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματά τους, οι υψηλόβαθμοι αυτοί αξιωματικοί προέρχονται από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και από όλη τη χώρα. Αυτοί είναι ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 290 ανθρώπων.

Οι εκκαθαρίσεις γίνονται μετά τη σχετική οδηγία της γενικής ασφάλειας η οποία έχει στείλει στις νομαρχίες τον κατάλογο των αστυνομικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», όλη τη νύχτα οι αστυνομικοί παρέδιδαν τα όπλα και τις ταυτότητές τους, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει και η δικαστική τους δίωξη.…

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» κάνει λόγο για εκκαθαρίσεις σε τρία στάδια. Μετά τις προσαγωγές στις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση κατά την οποία θα γίνει δεύτερη αποπομπή στρατιωτικών και δικαστικών. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί πάνω από έξι χιλιάδες δικαστικοί και στρατιωτικοί. Η εφημερίδα γράφει πως υπολογίζεται ότι υπάρχουν άλλοι δυο χιλιάδες δικαστικοί που πρόσκεινται στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν οι εκκαθαρίσεις στην ασφάλεια. Οι διώξεις συνεχίζονται από τον Ερντογάν και με πρόσχημα το πραξικόπημα θα συνεχιστούν όπως όλα δείχνουν. Η Ευρώπη θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια;

«Εκκαθαρίσεις» στην Παιδεία

Σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής, επεκτείνεται μετά από στρατό, αστυνομία και Δικαιοσύνη η εκκαθάριση-μαμούθ του καθεστώτος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα ανά τη χώρα, ενώ οδηγούνται σε παραίτηση 1.577 κοσμήτορες.

Χιλιάδες είναι πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στην Τουρκία, καθώς εντείνονται οι τιμωρητικές διώξεις στη χώρα. Καθαιρέσεις και στην ΜΙΤ. Συνελήφθη στενός σύμβουλος του Ερντογάν.

Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά (βακουφικά) ιδρύματα -απόφαση που έρχεται να προστεθεί στις απομακρύνσεις χιλιάδων ατόμων στις Ένοπλες Δυνάμεις, την αστυνομία το δικαστικό σώμα, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, το υπουργείο Οικονομικών, το πρωθυπουργικό γραφείο και τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

«Οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα έχουν ανακληθεί. Πληροφορίες ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες έχουν ληφθεί υπόψη» δήλωσε ανωνύμως Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters σχετικά με την ανάκληση των αδειών 21.000 εκπαιδευτικών, χωρίς να επεκταθεί.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά την είδηση ότι το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συµβούλιο διέταξε διέταξε να υποβάλλουν παραίτηση όλοι οι κοσμήτορες σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας. Πρόκειται συνολικά για 1.577 κοσμήτορες εκ των οποίων οι 1.176 βρίσκονται σε δημόσια και οι 401 σε ιδιωτικά (βακουφικά) πανεπιστήμια.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου για φερόμενες διασυνδέσεις με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με το δίκτυο NTV.

Μαζικές εκκαθαρίσεις έχουν πραγματοποιηθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, την αστυνομία, το δικαστικό σύστημα, την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, το υπουργείο Οικονομικών, το γραφείο του πρωθυπουργού και τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Η Τουρκία απομάκρυνε 492 μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ότι είχαν «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις, ανέφερε ανακοίνωση της Αρχής.

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα κηδευτούν οι πραξικοπηματίες.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης αναφέρεται ότι «η προσευχή κατά την κηδεία, είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους» και τονίζεται ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί, «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».

Παράλληλα, η Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) έθεσε σε διαθεσιμότητα 100 άτομα -οι περισσότεροι δεν ήταν ενεργοί πράκτορες-, με την κατηγορία ότι μπορεί να συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι 257 άτομα που εργάζονταν στο γραφείο του πρωθυπουργού παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, καθώς και ότι κατασχέθηκαν οι ταυτότητές τους.

Ακόμη απολύθηκαν 392 άτομα από το υπουργείο Οικογενειακών Ζητημάτων και Κοινωνικής Πολιτικής. Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι απομακρύνθηκαν λόγω δεσμεών με το τάγμα Γκιουλέν.

Οι διώξεις αυτές έρχονται μετά από τις διώξεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων τις προηγούμενες ημέρες και τις συλλήψεις χιλιάδων στρατιωτικών.

Σχεδόν 9.000 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών -στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί- «ξηλώθηκαν» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ δεκάδες κυβερνήτες και υψηλόβαθμοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν καθαιρεθεί.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εν τω μεταξύ, ότι ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα Πολεμικής Αεροπορίας, αντισυνταγματάρχης Ερκάν Κιβράκ, συνελήφθη σε ξενοδοχείο σε περιοχή της Αττάλειας.Ο Κιβράκ βρισκόταν σε διακοπές την ώρα της σύλληψής του και έχει μεταφερθεί στην Άγκυρα.