Πως και γιατί οι 47 μεγάλοι επαγγελματικοί φορείς καταδίκασαν το Πολυνομοσχέδιο Τσίπρα -Καμμένου – Τσακαλώτου στις ακροάσεις της Βουλής. Μια εντυπωσιακή ανθολογία.

Ούτε ένας δεν μίλησε θετικά, ούτε ένας δεν θεώρησε σοβαρά τα «αντίμετρα παροχών».

Τις πιο δύσκολες και προβληματικές, πολιτικά και κοινωνικά, στιγμές της, δυσάρεστες για όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βίωσε η σημερινή δικομματική συγκυβέρνηση, κατά την μαραθώνια ακρόαση φορέων, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα μνημονιακά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης στη Βουλή. Απόλυτη άρνηση και καταδίκη. Κανένας εκπρόσωπος από τους 47 εκπροσώπους εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, επιχειρηματιών, επαγγελματικών ενώσεων, αγροτών, σωμάτων ασφαλείας, δικαστών, συνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία δεν βρέθηκε να μην εκφράσει εντονότατη αγανάκτηση για το περιεχόμενο των προς ψήφιση διατάξεων. Αλλά και, πολύ περισσότερο, καταγράφηκαν σαφείς προειδοποιήσεις για επικείμενες μεγάλες αντιδράσεις, απροσδιόριστων επί του παρόντος της έκτασης και της έντασής τους.

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί είτε καθ’ολοκληρία είτε στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας απουσίαζαν από την αίθουσα.

Απαντες, επισημαίνοντας τα αρνητικά χαρακτηριστικά των προωθούμενων διατάξεων, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, αντιπροτείνοντας την έναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ των ενώσεων και των φορέων με την κυβέρνηση, για τις όποιες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες στην παρούσα κρισιμότατη για την οικονομία και την κοινωνία συγκυρία.

«Αν δεν το αποσύρετε θα είμαστε απέναντι», τόνισε εκπρόσωπος στρατιωτικών. «Αποσύρετε το νομοσχέδιο ή αποσυρθείτε εσείς», ανέφερε εκπρόσωπος των λιμενικών. «Η κραυγή αγωνίας, θα γίνει κραυγή αγανάκτησης», επισήμανε εκπρόσωπος των αγροτών. Για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο εκπρόσωπος των αστυνομικών.

«Δεν θα σας δώσουμε άλλοθι. Ντρέπεστε γιατί εξαπατήσατε και προδώσατε πολιτικά όσους σας πίστεψαν» είπε εκπρόσωπος των αξιωματικών της ΕΛΑΣ, κάνοντας την προεδρεύουσα Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ) να αντιδράσει: «Δεν μπορείτε να ερμηνεύετε τα συναισθήματα των βουλευτών» είπε, προκαλώντας με τη σειρά της αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης για την παρέμβασή της αυτή.

Στο θέμα της αναξιοπιστίας των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης – συγκριτικώς με όσα έλεγαν σε προηγούμενα μνημόνια από τις θέσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και σε σχέση με όσα έως και πρόσφατα έλεγαν στους εκπροσώπους των εργαζομένων, μίλησαν πολλοί:

εκπροσώπους των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων για την νέα φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή που προκαλούν τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου.

Οι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ενώσεων ελεύθερων επαγγελματιών, δικηγόρων, μηχανικών, ενστόλων και αναπήρων εξαπολύουν σφοδρή κριτική καλώντας σε αρκετές περιπτώσεις τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθούν τις δεσμεύσεις τους. «Ντρέπεστε;» «Μας εξαπατήσατε», «μας κοροϊδέψατε», «τι σχέση έχετε εσείς με την Αριστερά;» είναι μερικές από τις φράσεις που ακούγονται αναγκάζοντας την πρόεδρο της επιτροπής Χαρά Καφαντάρη να διακόψει τους ομιλητές από την συνειδησιακή δοκιμασία που επιφυλάσσουν για τα μέλη της πλειοψηφίας. Είναι δε ενδεικτικό ότι έως αυτή την στιγμή δεν έχει μιλήσει ούτε ένας εκπρόσωπος φορέα να υπερασπιστεί το πολυνομοσχέδιο ή έστω τα αντίμετρα.

Μην καμώνεστε ότι οικοδομείτε το σοσιαλισμό

Ο κ. Σταύρος Κουτσιομπέλης της ΑΔΕΔΥ ανέφερε πως «ο Μάιος είναι προνομιακός μήνας για να φέρνετε μνημονιακές διατάξεις. Θυμόμαστε και πέρυσι τον κ. Κατρούγκαλο να δεσμεύεται ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Έγιναν τότε περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ γίνονται και σήμερα μετά την περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης».

Αναφορικά με το αφορολόγητο υπενθύμισε ότι τα κυβερνητικά στελέχη είχαν δεσμευτεί για αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ. «Θέλετε να παραδώσετε σιδηροδέσμια την χώρα. Απελευθερώνεται τους πλειστηριασμούς για να παρακάμψετε τις αντιδράσεις στα δικαστήρια. Το σύνθημά σας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» είναι κενό περιεχομένου» υπογράμμισε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «Ξεπουλάτε τα πάντα αν και στο παρελθόν εσείς φωνάζατε «πουλάτε νερό, πουλάτε λιμάνια πουλήστε και τη μάνα σας να φύγετε τσογλάνια». Καλώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην καμώνονται ότι εκπροσωπούν τον σοσιαλισμό , να αναμετρηθούν με την ιστορία και να καταψηφίσουν».

Ο πρόεδρος των ΑΣΑΜΕΑ Κώστας Γαργάλης εξήγησε ότι η ασκούμενη πολιτική έχει πλήξει τα άτομα με αναπηρίες και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις που φορολογούν τα αναπηρικά επιδόματα.

«Ατύχημα» το πολυνομοσχέδιο

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής επισήμανε προς τους υπουργούς πως δεν πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς για το νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «ατύχημα». «Είναι απεχθής η ρύθμιση επιβολής εισφορών σε έξοδα ή σε ανύπαρκτα εισοδήματα. Διαφημίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου ως η σωτηρία του ασφαλιστικού και εντός 4 μηνών διαπιστώσατε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ρίξατε την ευθύνη των νέων μέτρων στους δανειστές. Η εισφοροεπιδρομή του νέου συστήματος οδήγησε σε διακοπή επαγγέλματος 57.000 ελεύθερους επαγγελματίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα. Από ποια στοιχεία αντλείται αισιοδοξία ότι θα πληρώσει εκείνος που δεν έχει;» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε «Επιλέχθηκε η χειρότερη λύση. Μια ακόμα αύξηση εισφορών. Δικηγόρος με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 20.000 θα πλήρωνε 4.600 ευρώ με το προηγούμενο σύστημα και τώρα το πάτε 5.600 ευρώ και το 2019 στα 6.600 ευρώ. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε το φόρο εισοδήματος εισφορά αλληλεγγύης τέλος επιτηδεύματος κ.α.».

Εκ μέρους του ΤΕΕ ο πρόεδρός τους Γιώργος Στασινός είπε «στην ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» ο Κωνσταντάρας λέει κατά λάθος στους πολίτες «θα σας εξαφανίσουμε». Ακριβώς αυτό αισθάνονται οι πολίτες ότι στοχεύει η κυβέρνηση».

Ο ίδιος είπε ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα «δεν έχουν φιλότιμο καθώς αναγκάζουν έναν ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό με φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ να πληρώσει 11.900 σε φόρους και εισφορές και να του μείνουν 114 ευρώ το μήνα. Αυτά προστατεύετε. Αν δεν τα προστατεύατε τι θα γινόταν. Πάνω από 100.000 επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό. Το 2015 ήρθε βουλευτική τροπολογία για προστασία των μελών του «Δεν πληρώνω». Θα φέρετε κάτι αντίστοιχο για τους έντιμους επαγγελματίες που θα κάνουν το άτυπο κίνημα δεν έχω να πληρώσω».

Ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ μίλησε για θηριώδη πλεονάσματα, διαρκή λιτότητα και ανεργία. Κατηγόρησε δε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι διαλύει το συνδικαλιστικό κίνημα, απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις και διευκολύνει τον χαρακτηρισμό των απεργιών ως παράνομων.

«Φέρνετε περαιτέρω αφαίμαξη εισοδημάτων. Κάθε αναπτυξιακή προοπτική καθίσταται προβληματική. Επιβαρύνετε τα μικρομεσαία ιατρεία» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος για να συμπληρώσει πως «Τα αντίμετρα δεν είναι ισχυρό αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση που φέρνουν τα μέτρα.

Τι σχέση έχετε εσείς με την αριστερά;

Ο κ. Ανέστης Τσουκαράκης (ΠΟΕΣ – Ομοσπονδία στρατιωτικών) εστίασε κυρίως στα επιδόματα και αποζημιώσεις των στρατιωτικών και τις περικοπές τους και ιδίως εκείνων που βρίσκονται στην παραμεθόριο. Μεταξύ άλλων δε είπε πως οι στρατιωτικοί έσπευσαν να συνδράμουν όποτε τους ζητήθηκε και στο προσφυγικό. «Όποτε και με όποιο τρόπο τους ζητήθηκε να φιλοξενήσουν, ταϊσουν , πλύνουν ξεσκατίσουν το έκαναν» ανέφερε χαρακτηριστικά προκαλώντας τις παρατηρήσεις του προεδρείου.

Για νομοσχέδιο έκτρωμα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛΑΣ Γιάννης Κατσιαμάκας.

Σκληρή κριτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρηγόρης Γερακαράκος: «Ντρέπεστε. Κοροϊδέψατε, εξαπατήσατε. Νομοθετείτε ένα έκτρωμα και εξευτελίζετε ένα θεσμό και όσους τον υπηρετούν. Ακούτε κανένα; Εχετε εσείς καμία σχέση με την Αριστερά και την διαλεκτική;».

Για εμπαιγμό και κοροϊδία άνευ ορίων μίλησε και ο κ. Δημήτρης Σταθόπουλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος.

Αποσύρετε το νομοσχέδιο ή αποσυρθείτε εσείς

Για προδοσία, εξαπάτηση και ξαφνικό θάνατο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος μίλησε ο εκπρόσωπος τους Κώστας Κυρανάκης. «Νιώθω εξαπατημένος, προδομένος εκπροσωπώντας τους λιμενικούς που εσείς πριν από λίγο καιρό τιμούσατε για τον αλτρουισμό και την εθνική τους συνείδηση. Κοιτάξτε τους στα μάτια και πείτε τους “Έλληνα λιμενικέ υπογράφω την δια βίου φτώχεια σου”. Πιστέψαμε τους υπουργούς Δρίτσα – Κουρουμπλή αλλά εξαπατηθήκαμε» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Πιστέψαμε ότι τα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή μείωσης των μισθών μας θα εφαρμόζονταν. Όμως δυστυχώς από 1.1.2017 οι μισθοί μας μπήκαν στην μνημονιακή κατάψυξη. Όταν ζητήσαμε την επαναφορά των μισθών μας μας απάντησαν ότι μετά την αξιολόγηση της οικονομίας από τους θεσμούς θα ενημερωθούμε. Το μόνο σίγουρο – μας είπαν τότε – είναι ότι ενώσεις και ομοσπονδίες θα συνδιαμορφώσουν τους μισθούς με υπουργούς χωρίς αιφνιδιασμούς. Αυτό που κάνετε σήμερα δεν είναι αιφνιδιασμός αλλά ξαφνικός θάνατος. Μας τελειώσατε» πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι η αξιοπρέπεια των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος δεν περικόπτεται υποσχόμενος πως θα εξακολουθήσουν να δίνουν την μάχη για την σωτηρία των προσφυγόπουλων ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να αποσύρετε το νομοσχέδιο αλλιώς να αποσυρθείτε εσείς».

«Δεν αντιγράψατε το κείμενο των Θεσμών αλλά της τρόικας εσωτερικού»

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης εστιάζοντας την κριτική του στην καταλήστευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τον τρόπο που επιλεκτικά ορίστηκαν οι τουριστικές περιοχές.

«Τα μέτρα σας δεν φέρνουν εκσυγχρονισμό» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου που ανέφερε ότι η κατάργηση των Κυριακών είναι εκσυγχρονισμός για να προσθέσει «Μας γυρνά στο 1910 όταν καθιερώθηκε η αργία της Κυριακής».

Ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ότι αθροιστικά τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο υπερβαίνουν κατά 1,36 δισ. ευρώ τα αντίμετρα. «Τρία ζήτησαν οι δανειστές και εσείς τα δώσατε όλα. Δεν υπογράψατε το κείμενο που σας έδωσαν οι θεσμοί αλλά το κείμενο που σας έδωσε η τρόικα εσωτερικού. Δώσατε και μια Κυριακή δώρο. Βαφτίσατε αυθαίρετα τις τουριστικές περιοχές από τον Πειραιά εώς το Σούνιο. Πήγατε δίπλα από το Ιδρυμα Νιάρχος, τον Τουρκικό Αστέρα, και γύρω από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Αυτές είναι οι μεγάλες τουριστικές περιοχές; Λυπάμαι πολύ για όλα αυτά. Σας το έδωσαν και το αντιγράψατε. Αυτό που φέρνετε είναι υπαγόρευση».

Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ ο Γιώργος Καββαθάς είπε πως «ολοκληρώνετε ένα κύκλο βίαιων παρεμβάσεων. Μετά από 7 χρόνια σκληρών πολιτικών λιτότητας οδεύουμε σε ένα ακόμα κύκλο βίαιων επιβαρύνσεων. Τα νέα μέτρα θα πλήξουν την ραχοκοκαλιά της παραγωγικής βάσης προς όφελός μεγάλων επιχειρήσεων εγχώριων και ξένων».

«Ποιος άνοιξε θέμα Κυριακών που έχει αυτορυθμιστεί;» ρώτησε την κυβέρνηση και συνέχισε: «εκτελείτε το σχέδιο της κυρίας Λαγκάρντ βήμα – βήμα. Να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου με ποιους είναι για τις Κυριακές. Με την τρόικα του εσωτερικού ή με τους μικρομεσαίους;».

Κάλεσε δε τον υπουργό Οικονομίας να απαντήσει «γιατί ενεργοποιείτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού;».

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η κυβέρνηση απελευθερώνει τις απολύσεις

Για ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης ενώ εξέφρασε προβληματισμό για την συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων. Ο ίδιος είπε πως το άρθρο 20 καθιερώνει από το παράθυρο την ανταπεργία.

Ιδιαιτέρως επικριτικοί για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τόσο τους ίδιους όσο και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι δικαστών και εισαγγελέων, του δικηγορικού συλλόγου, του πανελλήνιθου ιατρικού συλλόγου κ.ά., ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι πως η κυβέρνηση φαίνεται να κατάφερε το «ακατόρθωτο»: να συσπειρώσει εναντίον της τους πάντες – ακόμα και εκείνους που «θεωρητικά» τα συμφέροντά τους ενίοτε φαίνονται να βρίσκονται σε σύγκρουση: φαρμακευτικές βιομηχανίες και φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες σχολείων αλλά και εκπαιδευτικούς στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εργαζομένους.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η επισήμανση εκπροσώπου της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών: «Μεγάλη μερίδα συνταξιούχων οδηγείται σε εξαθλίωση» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, την έντονη διαμαρτυρία του για τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων στα αναπηρικά επιδόματα, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία.

Οπως προαναφέρθηκε, στη συνεδρίαση που άρχισε στις 10 πμ και ολοκληρώθηκε σχεδόν στις 2.30μμ, πολλοί υπουργοί ήταν απόντες.

«Είναι απαράδεκτο να μην είναι παρόντες οι αρμόδιοι υπουργοί να ακούσουν τους φορείς», σχολίασε κάποια στιγμή ο κ. Ι. Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπεράταξη).

«Οι υπουργοί παρακολουθούν τη συνεδρίαση» (ενν. προφανώς από την τηλεόραση), απάντησε απορρίπτοντας τη βουλευτική ένσταση η κυρία Καφαντάρη, πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Eγκρίθηκαν επί της αρχής τα μέτρα

Νωριτερα με τις θετικές ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει εγκρίθηκαν επί της αρχής τα μνημονιακά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, και η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης επ’ αυτών, συνεχίζεται σε απογευματινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών, ενώ αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.