Πήρε πίσω την τροπολογία για τις δημόσιες δομές υγείας ο Ανδρεας Ξάνθος υπό το φόβο των αντιδράσεων

Λίγες ώρες ζωής είχε η τροπολογία που προωθούσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος με την οποία θα επιβαρύνονταν οι Δήμοι με το οικονομικό κόστος της χρηματοδότησης των δημοσίων δομών υγείας.

Μετά την άμεση και σθεναρή αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών, που ζήτησαν την παραίτησή του, ο κ. Ξανθός υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση υπό το φόβο ενός νέου μεγάλου αντικυβερνητικού μετώπου.

Ο υπουργός Υγείας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, δήλωσε ότι η τροπολογία δεν είναι υποχρεωτική αλλά εθελοντική για τους δήμους. «Η εν λόγω τροπολογία, σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει, αλλά διευκολύνει τους Δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις δημόσιες δομές υγείας οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους».

Για να δικαιολογήσει μάλιστα την πρωτοβουλία του αυτή, που ξεσήκωσε θύελλά αντιδράσεων, ο κ. Ξάνθος πρόσθεσε ότι η τροπολογία αυτή ήρθε να καλύψει το αίτημα πολλών Φορέων της Αυτοδιοίκησης να τους παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης των δημόσιων δομών υγείας για την κάλυψη άμεσων αναγκών τους.

Ωστόσο η ΚΕΔΕ, μέσω του προέδρου της Γιώργου Πατούλη, έχει ζητήσει να αποκαλύψει ο υπουργός Υγείας ποιοι είναι εκείνοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που έκαναν το σχετικό αίτημα. Να ζητήσουν δηλαδή η χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας να μεταφερθεί στους Δήμους, οι οποίοι είναι ήδη χρεωμένοι.