Παραπομπή Θ.Λιακουνάκου και άλλων 10 ζητεί ο Εισαγγελέας για την υπόθεση των «Απάτσι».

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, ο γνωστός άλλοτε εκδότης και επιχειρηματίας πολεμικών εξοπλισμών Θωμάς Λιακουνάκος συνελήφθη και προφυλακίστηκε για την υπόθεση καταβολής μίζας ύψους 1,6 εκατ. ευρώ προς τους Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο από offshore εταιρεία (Interaction) η οποία φέρεται να του ανήκει. Αποφυλακίστηκε προσωρινά από τον Κορυδαλλό στις 5 Μαΐου 2016 με την υποχρέωση της κατοίκον διαμονής(βραχιολάκι). Δεν είναι η μόνη βαρειά κατηγορία που αντιμετώπισε.

Τον δρόμο για το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δείχνει ο Εισαγγελέας σε 11 πρόσωπα που εμπλέκονται στην σύμβαση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων για τα ελικόπτερα Απάτσι.

H σύμβαση των Α/Ω συνδέεται με την κύρια σύμβαση για την προμήθεια των 12 ελικοπτέρων, η οποία υπεγράφη το 2003 έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δικαστική έρευνα «άνοιξε» από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία διαπίστωσε ότι η Σύμβαση 22/2003 για τα αντισταθμιστικά υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα τη ζημία του ελληνικού δημοσίου.

Ο εισαγγελέας Σ. Λογοθέτης, στην πρότασή του ζητεί την παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών, καθώς και για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΘΑ, ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σ. Τραυλός, αλλά και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

-24 Ιανουαρίου 2017, νέα δίωξη κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.

Νέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου άσκησε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για ένα ακόμη σκάνδαλο εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Πρόκειται για την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 από την Κοινοπραξία ΝΗIndustries για τον Eλληνικό Στρατό. Μάλιστα, αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε στη συνέχεια να διαβιβαστούν στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου .
Ειδικότερα κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε με εντολή της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ Σπύρου Τραυλού και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων για το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Για ηθική αυτουργία στην απιστία προέκυψαν ενδείξεις και ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, προέδρου της εταιρείας SONAK και του διευθύνοντος συμβούλου την εταιρεία Ηλία Αρκουμανέα.
Η υπόθεση για την επίμαχη σύμβαση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά τη διαβίβαση του φακέλου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε με τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού αλλά και την αποτίμηση των στοιχείων προέκυψε ότι η σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα ελικόπτερα περιλαμβάνει πλήθος ζημιογόνων όρων, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα ωφελήματα αυτά που έπρεπε να αποδοθούν στο ελληνικό δημόσιο.
Μεταξύ άλλων, όπως προέκυψε, ένα από τα προγράμματα είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων του Θ. Λιακουνάκου και προέβλεπε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον Ελληνικό Στρατό. Σε αυτό αν και αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.
Στην πραγματικότητα η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατ. ευρώ και η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ. ευρώ. Τέλος, ενώ η σύμβαση προέβλεπε αναπροσαρμογή της ανά τετραετία, εν προκειμένω η αναπροσαρμογή έγινε το δέκατο έτος της ισχύος της, με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 4,7 εκατ. ευρώ.
Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, που χειρίζεται υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου.