Παραιτήθηκε με κλάματα η Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της από τη θέση ύστερα από μία θυελλώδη τριετή θητεία. Σε διάγγελμά της μπροστά από την πρωθυπουργική οικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι ανακοίνωσε πως η παραίτησή της από την ηγεσία του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος θα είναι σε ισχύ από την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Την εβδομάδα που θα ακολουθήσει θα αρχίσει η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη των Τόρις.

«Μου είναι πλέον ξεκάθαρο ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να ηγηθεί κάποιος νέος πρωθυπουργός της διαδικασίας του Brexit. Επομένως, ανακοινώνω ότι θα παραιτηθώ από την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών στις 7 Ιουνίου» είπε η Μέι.

Χαρακτήρισε «μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» την ανάληψη της πρωθυπουργίας και με τρεμάμενη – από τη συγκίνηση – φωνή τόνισε πως αποχωρεί όντας ευγνώμων.

«Από την ημέρα που βγήκα από την πόρτα πίσω μου έχοντας αναλάβει τη θέση της πρωθυπουργού, προσπάθησα να κάνω το Ηνωμένο Βασιλείο μία χώρα που εργάζεται για χάρη των πολλών και όχι των λίγων και να τιμήσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» είπε.

«Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να ολοκληρωθεί το Brexit» τόνισε και επεσήμανε πως προσπάθησε τρεις φορές να υλοποιήσει τη βούληση των πολιτών της και λυπάται που δεν τα κατάφερε. «Έκανα τα πάντα για να πείσω τους βουλευτές να στηρίξουν την συμφωνία», συνέχισε αναφερόμενη στις πολλές και αποτυχημένες προσπάθειές της να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία που συνήψε με τις Βρυξέλλες. «Δυστυχώς, δεν τα κατάφερα. Προσπάθησα τρεις φορές. Θεωρώ ότι ήταν σωστό που επέμεινα.»

Σημείωσε ότι «συναίνεση στο Brexit μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν όλες οι πλευρές επιδείξουν προθυμία να συμβιβαστούν».

Παρέθεσε μερικές από τις εγχώριες νίκες της αυτή την τριετή θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο και σημείωσε πως μπορεί να είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, αλλά δεν θα είναι η τελευταία. «Δεν αποχωρώ με κακιά βούληση αλλά με τεράστια ευγνωμοσύνη που μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ» κατέληξε και ξέσπασε σε κλάματα.

Η Μέι ανέφερε ότι ενημέρωσε τη βασίλισσα Ελισάβετ ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός μέχρι να επιλεχθεί ο διάδοχός της, από τον οποίο αναμένεται να προωθήσει μια πιο αποφασιστική συμφωνία για το Brexit. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες.

Η Μέι υπέκυψε ουσιαστικά στην αμείλικτη πίεση από την παράταξή της να παραιτηθεί στον απόηχο της αποτυχίας της να υλοποιήσει την έξοδο από την Ε.Ε. σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Τουλάχιστον 12 στελέχη του κόμματος αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα, με τα προγνωστικά να ευνοούν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016.