Παραδικαστικό Νο2: Στο εδώλιο 110 άτομα – Eισαγγελική πρόταση 4.720 σελίδων

Οι 110 κατηγορούμενοι που φέρονται εμπλεκόμενοι στη δράση του αποκαλούμενου “παραδικαστικού κυκλώματος Νο 2” θα καθίσουν στο σκαμνί εάν υιοθετηθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών η πρόταση της αντεισαγγελέως εφετών Παναγιώτας Φάκου, η οποία προτείνει την παραπομπή τους σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στην 4.720 σελίδων πρόταση της κ. Φάκου, καταγράφεται η δράση εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο πρώην αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο πολιτικός μηχανικός Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, επιχειρηματίες, δικαστές, δικηγόροι και πολλοί άλλοι.

Προτείνεται επίσης η παραπομπή γνωστού συμβολαιογράφου, ο οποίος φέρεται να συνέταξε τα πλαστά συμβόλαια.

Στους βασικούς κατηγορουμένους συμπεριλαμβάνεται επίσης ο πρώην δικαστής και δικηγόρος Σπύρος Βλασσόπουλος, ο Γιώργος Ασλάνης, δικηγόρος, αλλά και η κόρη επιχειρηματία media, η οποία λειτούργησε έτσι ώστε να μην πληρωθούν υποχρεώσεις του καναλιού, συντάσσοντας προχρονολογημένο συμβολαιογραφικό έγγραφο για τη μεταφορά των χρεών σε δική της εταιρεία ακινήτων.

Κρίσιμος μάρτυρας είναι ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος το 2009, παρότι μέλος του κυκλώματος, συνεργάστηκε από τις αρχές και αποκάλυψε τη δράση των υπολοίπων μελών. Ο συγκεκριμένος εκτίει ποινή ισοβίων για την άλλη μεγάλη υπόθεση της Αιξωνής.

Η “μαφία ακινήτων” , διερευνήθηκε αρχικά από τον νυν προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος είχε ασκήσει τις ποινικές διώξεις, ενώ στη συνέχεια από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές Νικήτα Χριστόπουλο, Στυλιανό Δαρέλλη και Μερόπη Πουλάκη.

Σημαντικά στοιχεία στις Αρχές φέρεται ότι έδωσε ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος εκτίει ποινή πέντε φορές ισόβια, ποινή που του επιβλήθηκε για την υπόθεση της Αιξωνής.Στην ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνονται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του υπερκοριού της ΕΥΠ.

Η δράση του κυκλώματος

Σύμφωνα με την κατηγορία, τα μέλη του κυκλώματος φέρονται ότι εντόπιζαν ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας σε διάφορες περιοχές, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, ή οι ιδιοκτήτες τους διέμεναν στο εξωτερικό, ήταν υπέργηροι, είχαν σοβαρά νομικά προβλήματα ιδιοκτησίας και στη συνέχεια τα καταλάμβαναν αυθαίρετα ή εμφάνιζαν εικονικές εταιρείες που είχαν συστήσει ή μέλη των εταιρειών αυτών.

Παράλληλα φέρονται ότι ενημερώνονταν από τα δελτία του Ταμείου Νομικών για ακίνητα που είχαν κατασχεθεί και επρόκειτο να εκπλειστηριαστούν, δημιουργούσαν με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις νομικά κωλύματα, επιτυγχάνοντας τη ματαίωσή του, με συνέπεια να ζημιώνεται η περιουσία των δανειστών. Για τις ενέργειές τους αυτές εισέπρατταν ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά από τους οφειλέτες-ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Σε άλλες περιπτώσεις εντόπιζαν πρόσωπα που είχαν δικαστικές εκκρεμότητες και αφού τους διαβεβαίωναν ψευδώς ότι είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες και διασυνδέσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, ώστε να εξασφαλίσουν ευνοϊκή έκβαση στις υποθέσεις τους, τους έπειθαν να καταβάλλουν χρήματα, προκειμένου να δωροδοκήσουν δήθεν τους δικαστές και τους εισαγγελείς.