Παπαδημητρίου: Θα δημιουργήσουμε μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία.

Τερατολογίες ενός μάλλον σοβαρού υπουργού και καθηγητή.

Ομιλία στην Ουάσινγκτον με αρνητικά σχόλια και άλλες τερατολογίες αισιοδοξίας. Το «σύνδρομο Τσίπρα», δηλαδή οι εξαγγελίες τερατώδους αισιοδοξίας, που χαρακτηρίζουν τον τελευταίο καιρό τον Πρωθυπουργό φαίνεται ότι έπληξαν ένα από τους ελάχιστους σοβαρούς Υπουργούς της Κυβέρνησης και πρώην καθηγητή στις ΗΠΑ. Προσεκτικό και υπεύθυνο εάν και χωρίς παραγωγή ιδιαίτερα θετικού έργου στις επενδύσεις. Έτσι προκάλεσε έκπληξη η εξαγγελία του στη Νέα Υόρκη ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει …500.000 θέσεις εργασίας προφανώς όχι στο Δημόσιο Τομέα( για τον οποίο άλλωστε είναι αναρμόδιο) αλλά στον ιδιωτικό τομέα. Με συνέπεια να μειωθεί στο μισό το σημερινό ύψος της ανεργίας, δηλαδή το ένα και πλέον εκατομμύριο. Πρόβλεψη που δεν έχει τολμήσει να κάνει ουδείς διεθνής Οργανισμός και παράγοντας, ενώ είναι αβέβαιη η επανεκλογή των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν ήταν ή μόνη ακρότητα και υπερβολή του κ.,Παπαδημητρίου. Συγκεκριμένα, η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία, η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η αντιμετώπιση του brain drain, η προώθηση της κοινωνικής και πράσινης οικονομίας, περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Ουάσινγκτον από τον Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, η οποία, όπως είπε, επαναφέρει την εμπιστοσύνη, απελευθερώνει κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, συγκεκριμενοποιεί μία πορεία για την ελάφρυνση του χρέους και δηλώνει την υποστήριξη των δανειστών για να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Σημείωσε ότι οι τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι, μεταξύ άλλων, ο εξειδικευμένος τουρισμός, η ακίνητη περιουσία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η βιοτεχνολογία και η παραγωγή τροφίμων και τόνισε ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το Calamos Group για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της Philip Morris International.

Ακόμα, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με νομισματική σταθερότητα, με ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, με σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και επιπλέον είναι μέλος οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα μίας ανεπτυγμένης οικονομίας και τις ευκαιρίες που συνήθως παρουσιάζονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ αναφέρθηκε και στην άνθηση των νεοφυών επιχειρήσεων (startups).

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι ο νέος φορέας θα ενώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλους αντίστοιχους φορείς με διαθέσιμα κεφάλαια για να επιτύχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Σημείωσε ότι έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Την Τρίτη ο κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε, με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Συζητήθηκαν η συμφωνία στο Eurogroup, η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως το προσφυγικό και οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ.