Όχι λύση στο προσφυγικό σε βάρος της Ελλάδας, λέει ο Σταϊινμάγερ

Υπέρ της Ελλάδας τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να λύνει τα προβλήματά της εις βάρος ενός κράτους-μέλους.

Σε συνέντευξή του στα στα Νέα, θεωρεί πως είναι αναγκαία η πρόσθετη ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση.

«Παράλληλα με το πακέτο το οποίο διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή με την Τουρκία θα πρέπει να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας και προσωπικού στην Ελλάδα», αναφέρει, επισημαίνοντας πως η χώρα μας, ως πύλη εισόδου των προσφύγων, και η Γερμανία, ως κατ’ εξοχήν χώρα τελικού προορισμού τους, σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει πως «καμία πλευρά δεν εξυπηρετείται, όταν εντός της ΕΕ ο ένας κατηγορεί και ενοχοποιεί τον άλλον», τονίζοντας ότι «λαϊκιστές, ακροδεξιοί εμπρηστές εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να βάλουν φωτιά στα θεμέλια της Ευρώπης».

Ο Στάινμάγερ επισημαίνει παράλληλα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διαχειριστεί εξίσου αποτελεσματικά τόσο την προσφυγική κρίση με αντάλλαγμα την παροχή πρόσθετης βοήθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και την δημοσιονομική της κρίση με την υλοποίηση του προγράμματος στη γραμμή των μεταρρυθμίσεων.