Όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ξένους επενδυτές. Μαρτυρία του Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή για τις καχυποψίες του Μαξίμου.

Πηγή:nonpapernews.gr

Όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ξένους επενδυτές. Μαρτυρία του Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή για τις καχυποψίες του Μαξίμου.

Οι ενοχλητικοί υπαινιγμοί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη για τις αλλεπάλληλες επαφές του προέδρου της ΝΔ στη Φρανκφούρτη με ξένους επενδυτές από διάφορες εταιρίες και χώρες.
Με έκδηλη ανησυχία αλλά και μεγάλη καχυποψία-όπως αποδεικνύουν σχετικές διαρροές σε πολλές ιστοσελίδες- αντιμετωπίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου την κινητικότητα που αναπτύσσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε κλειστές επαφές του με μεγάλους επιχειρηματίες και επενδυτές. Υποστηρίζεται ότι την ώρα που η χώρα είναι έτοιμη να κάνει στη στροφή προς την έξοδο από την κρίση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “αποσταθεροποιεί” τη θετική εικόνα που διαμορφώνεται για την Ελλάδα χωρίς να προσκομίσουν συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις.
Χαρακτηριστική της ανησυχίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η θέση που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στη Βουλή, λέγοντας μεταξύ άλλων “Είναι θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνει για τις θέσεις του τους διεθνείς επενδυτές. Ελπίζω ότι τους ενημερώνει και για το νέο περιβάλλον σταθερότητας που εμπεδώνεται στην ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Αλλά και αν δεν το κάνει, την ίδια δουλειά κάνουμε και εμείς”. Για να λάβει κατηγορηματική απάντηση με συγκεκριμένες αναφορές από τον τομεάρχη της Οικονομίας στη ΝΔ και πρώην υπουργό Χρ. Σταϊκούρα, βουλευτή Φθιώτιδας. Αποκάλυψε τη σταθερή ατζέντα του Κυρ. Μητσοτάκη στις επαφές τους αυτές και το περιεχόμενο των συζητήσεων και κρούσεων που έχει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):
Θα είμαι σύντομος. Νομίζω ότι θα χρειαστώ λιγότερο από τρία λεπτά.
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να κάνω σχόλιο πάνω στην τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα. Εμείς θεωρούμε αναμφίβολα θετικό το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ενημερώνει για τις θέσεις του τους διεθνείς επενδυτές.
Θέλω να ελπίζω πως μαζί με την παρουσίαση των θέσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώνει τους επενδυτές και για το νέο περιβάλλον σταθερότητας που εμπεδώνει τώρα η ελληνική οικονομία και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που διαμορφώνονται.
Όμως, ακόμα κι αν δεν το κάνει ο ίδιος, να είναι βέβαιος πως την ίδια δουλειά κάνουμε κι εμείς συστηματικά κάθε μήνα. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαι κι εγώ στο Λονδίνο για να δω ακριβώς τους ίδιους επενδυτές, χωρίς όμως να σηκώνουμε τη φασαρία που σήκωσε ο κ. Μητσοτάκης με μια τέτοια επίσκεψη.
Θα ήθελα, όμως, τις θέσεις που κοινοποιεί ο ίδιος στους διεθνείς επενδυτές να τις κοινοποιήσει και σ’ εμάς, να ξέρουμε κι εμείς τι ακριβώς λέει για μια σειρά θεμάτων, που μέχρι τώρα παραμένει αόριστος, αλλά να ξέρει και ο ελληνικός λαός, που μέχρι σήμερα δεν έχει καθαρή εικόνα για τις θέσεις αυτές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Βουλευτής ΝΔ):
Τι είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στους επενδυτές; Θα μου επιτρέψει να του πω ότι ήμουν παρών σε όλες τις συναντήσεις. Έγιναν σοβαρές συζητήσεις, αποτύπωσε αντικειμενικά, με ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες, την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, κατέθεσε τους προβληματισμούς του για το ασκούμενο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και ανέπτυξε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την επίτευξη βιώσιμων αριθμών οικονομικής μεγέθυνσης.
Αυτές οι προτάσεις εδράζονται στην υλοποίηση διαθρωτικών αλλαγών, στην υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, μέσα από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, την εκκαθάριση του ενεργητικού και την ενίσχυση του παθητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Κατέθεσε προτάσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, μέσα από την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την εύρεση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από το σκέλος των δαπανών, τη μείωση των μεσομακροπρόθεσμων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και προτάσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Είναι προτάσεις ρεαλιστικές, πλήρεις, που ακούστηκαν με πολλή προσοχή απ’ όλους τους συνομιλητές.