«Όχι» Τσίπρα στους 180 για τη συμφωνία των Πρεσπών

Οι συνεχείς δημόσιες διατυπώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας έχουν καταστεί αναποτελεσματικές

Δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή στάσης στο Μαξίμου και αποδοχή του αιτήματος του Πάνου Καμμένου για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές. Αυτό σημειώνουν στη «Ν» κυβερνητικές πηγές και διευκρινίζουν ότι η αναφορά στη «μέγιστη δυνατή πλειοψηφία» στη χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση παραπέμπει στην πίστη που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή προς κύρωση, θα διαμορφωθεί μία ισχυρή πλειοψηφία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων.

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» ότι «η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται οι 180 ψήφοι ως προϋπόθεση» αλλά και την τελευταία συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να την περάσει με 151. «Δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό, τουλάχιστον προς το παρόν» σημειώνουν.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη συνέχεια και παραδοχή ότι τα «ήξεις – αφήξεις» του Πάνου Καμμένου δημιουργούν κλίμα αποσταθεροποίησης και ρευστότητας, στο οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακάμψει. Υποστηρίζουν όμως και ότι η εικόνα ενός πρωθυπουργού συρόμενου από τις εξελίξεις, να υποχωρεί σε κάθε αίτημα του συμμάχου του στην κυβέρνηση, ούτε λύνει τα προβλήματα, ούτε συμβάλλει στην κυβερνητική σταθερότητα.

Παρακολουθούν ότι στις δημοσκοπήσεις όλο και περισσότεροι πολίτες προβλέπουν – ανεξάρτητα από το αν θέλουν ή όχι – τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Βλέπουν ότι το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βράζει και αντιδρά κατά του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ. Αντιλαμβάνονται, όπως λένε, ότι ο ίδιος δεν έχει άλλο δρόμο για να αντιμετωπίσει την εξαΰλωση του κόμματός του και τον κίνδυνο οι ΑΝΕΛ να μην καταφέρουν να φτάσουν ως τις επόμενες εκλογές.

Έχουν όμως, όπως λένε, να αντιμετωπίσουν μία πολιτική πραγματικότητα που μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια – που όπως όλα δείχνουν θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου – οι εξελίξεις θα τρέχουν και η κυβέρνηση, δεν μπορεί απλώς να τις παρακολουθεί και να συνεχίζει να φθείρεται.

Σενάρια πρόωρων εκλογών

Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρει τρόπο να καταφέρει να αντιμετωπίσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που έρχονται στο προσκήνιο με κάθε ευκαιρία. Δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε τους πολίτες, ούτε τους εταίρους, ούτε τις αγορές, ούτε τους επενδυτές ότι στην Ελλάδα υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και πολιτική σταθερότητα. Οι συνεχείς δημόσιες διατυπώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας έχουν καταστεί αναποτελεσματικές, αν δεν προκαλούν κιόλας τη συζήτηση για άμεσες πολιτικές εξελίξεις.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις και με ισχυρό το ενδεχόμενο η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή όχι σε δύο χρόνια που λέει ο κ. Καμμένος αλλά το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Εκλογές το φθινόπωρο για να προλάβει η κυβέρνηση τις εξελίξεις. Ανασχηματισμός το φθινόπωρο και εκλογές τον Μάιο του 2019. Κύρωση της συμφωνίας, όποτε έρθει στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ανεξάρτητους -οι «άλλου τύπου πλειοψηφίες» που είπε ο κ. Παππάς- και αμέσως μετά προκήρυξη εκλογών κ.ο.κ. Σε όλα αυτά, περιπλέκουν και το ενδεχόμενο αναβολής – και όχι ματαίωσης – του μέτρου της μείωσης των συντάξεων που άφησε χθες ορθάνοικτο ο Πιερ Μοσκοβισί, στην προσπάθεια αναζήτησης θετικού momentum.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται από τους συνεργάτες του να μην έχει πάρει τελικές αποφάσεις για το χρόνο των εκλογών. Το σχέδιό του είναι να ποντάρει στην οικονομία, να δώσει όσο χρόνο μπορεί στην κυβέρνηση και με εφαλτήριο τη ΔΕΘ να κάνει το δικό του εκλογικό ντεμαράζ, των οκτώ μηνών αν οι εκλογές πάνε Μάιο του 2019 ή του ενός έτους αν εξαντληθεί η τετραετία.

Δεν εξαρτώνται όμως οι εξελίξεις μόνο από τον σχεδιασμό του Μαξίμου. Το κλίμα είναι τοξικό και δεν είναι τυχαίο ότι με την παραμικρή αφορμή ξεσπάει κυβερνητική κρίση. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι σε κανένα σενάριο, τα οποία απηχούν σκέψεις και συζητήσεις εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο της εξάντλησης της τετραετίας.