Ο Ταγίπ Ερντογάν σε παράκρουση. Αναρωτιέται τώρα ποιος είναι πιο βάρβαρος; Το Κράτος του Ισραήλ ή ο Αδόλφος Χίτλερ;

Υποτίθεται ότι αναζητούσε ένα νέο κλίμα συνενόησης και συνεργασίας με το Κράτος του Ισραήλ, μετά τις τεταμένες σχέσεις του με την Άγκυρα. Κάτι προσωρινό και επιφανειακό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ξαφνικά ότι «αναρωτιέται ποιος είναι πιο βάρβαρος» μεταξύ του Χίτλερ και του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ από ένα ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο. Επιστροφή στην αντιπαλότητα και τις τεταμένες σχέσεις, σε αντίθεση με την πολιτική συνεργασίας και φιλίας που έχει η Ελλάδα απέναντι στο Ισραήλ, αλλά και απέναντι στην Παλαιστίνη και τον Αραβικό κόσμο.

Τον Ιούλιο του 2014 εν μέσω της επέμβασης των Ισραηλινών στη Γάζα ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι «ξεπέρασε τον Χίτλερ σε βαρβαρότητα», προκαλώντας σάλο.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν την ώρα που οι δύο χώρες φαίνεται να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους έπειτα από έξι χρόνια.

Αυτή τη φορά ο Ερντογάν δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2 ότι «γνωρίζει πολύ καλά» πόσο ευαίσθητο θέμα είναι να αναφέρεται στον Χίτλερ, ο οποίος ευθύνεται για τη συστηματική εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν εγκρίνω αυτό που έκανε ο Χίτλερ, όμως δεν εγκρίνω ούτε αυτό που κάνει το Ισραήλ. Όταν πρόκειται για τον θάνατο τόσων ανθρώπων, διερωτώμαι ποιος είναι πιο βάρβαρος».

Επαναλαμβάνοντας την φιλοπαλαιστινιακή του ρητορική που είχε μετριάσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι του «είναι αδύνατο να ξεχάσει τους εκατοντάδες, τους χιλιάδες ανθρώπους που πέθαναν όταν (ο ισραηλινός στρατός) επιτέθηκε στη Γάζα» το 2014. Μια διαμάχη η οποία ήθελε να κλείσει το Ισραήλ και έδειχνε ότι ανταποκρίνεται σε αυτό ο αμετανόητος τελικά Ερντογάν.