Ντάιλσεμπλουμ: Έλλειμμα εμπιστοσύνης προς Αθήνα- Κόντρα με Λαγκάρντ

Σε κόντρα μεταξύ Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ εξελίσσεται η δυνατότητα της Ελλάδος να υλοποιήσει το στόχο που έχει θέσει το πρόγραμμα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ενώ τουλάχιστον από την πλευρά της ΕΕ καθίσταται σαφές ότι τον τελευταίο λόγο για τα περίφημα δύο νομοσχέδια θα τον έχουν… οι δανειστές!

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με το αν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι εφικτός ή όχι για την Ελλάδα. Παράλληλα όμως «τράβηξε το αυτί» στην ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθειά της να προκαταλάβει τη συμφωνία για την αξιολόγηση και να καταθέσει φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ και συγκεκριμένα τη φράση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% απαιτεί ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων και είναι μη ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμα ο κ. Ντάισελμπλουμ ουσιαστικά έριξε πίσω το «μπαλάκι» στην κ. Λάγκαρντ σημειώνοντας πως «ο στόχος του 3,5% πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες, αλλά είναι εφικτός». Την ίδια στιγμή τόνισε πως το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις Αθήνας-Θεσμών είναι η συμφωνία του καλοκαιριού.

‘Έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την Αθήνα

«Η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών παραμένει αδύναμη» σημείωσε ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ αναφερόμενος στα δύο νομοσχέδια που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, τόνισε πως οι Θεσμοί είναι εκείνοι που θα κρίνουν αν αυτά χρειάζονται τροποποιήσεις.

«Δεν μπορώ να κρίνω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup. Την ίδια στιγμή, τόνισε πως στην Ουάσιγκτον δεν θα ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση για την Ελλάδα, καθώς την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει το Eurogroup.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι «εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους».

Συνεπώς προαπαιτούμενο σε κάθε περίπτωση για να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος είναι να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση

SHARE