Νομιμοποιούνται αδήλωτα εισοδήματα αλλά με χαράτσι έως 90%- Τα σχέδια της κυβέρνησης

Μια τελευταία ευκαιρία να αποφύγουν οποιαδήποτε δίωξη και να νομιμοποιήσουν αδήλωτα κεφάλαια που έχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνει η κυβέρνηση.

Το κίνητρο είναι η απαλλαγή από τις ποινικές διώξεις και η νομιμοποίηση. Το αντικίνητρο είναι η φορολόγηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», θα είναι ιδιαίτερα υψηλή και θα αγγίζει ακόμη και το 90% με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει παράθυρο τρίμηνης διάρκειας για νομιμοποίηση αδήλωτων χρημάτων που βρίσκονται είτε στα στρώματα, είτε στο εξωτερικό. Το δέλεαρ που θα προσφέρει είναι η απαλλαγή από ποινικές διώξεις, κάτι που όμως, όπως σημειώνει το in.gr και αυτό ακόμη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Ωστόσο, όσοι έχουν «κρυφά» κεφάλαια θα κληθούν να πληρώσουν φόρους και προσαυξήσεις που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 90% των κεφαλαίων.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, αν η διαπραγμάτευση, που είναι σε εξέλιξη, γείρει περισσότερο προς τους ελληνικούς στόχους, η απώλεια κεφαλαίου μπορεί να περιοριστεί στο 70%.
Στις συζητήσεις που συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών φέρεται να υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη βάση στην οποία θα αρχίσει να χτίζεται ο… «λογαριασμός». Αυτός θα είναι ο φόρος που θα πλήρωναν στον χρόνο της απόκρυψης. Στη συνέχεια, θα έρχονται οι προσαυξήσεις, με τους συντελεστές που προκρίνουν οι δανειστές να αρχίζουν από 6% και να φτάνουν έως και 45%, σε συνάρτηση με τον χρόνο απόκρυψης των εισοδημάτων και το ύψος τους.

Το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, ήταν μία δελεαστική ρύθμιση με χαμηλούς συντελεστές και εκπτώσεις υπό προϋποθέσεις.

Και ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν πλήρης αμνηστία, καθώς οι πάντες γνωρίζουν από προηγούμενες προσπάθειες που έχουν γίνει, ότι λίγοι θα ανταποκριθούν σε ένα σχέδιο που έχει μεν απαλλαγή από ποινικές ευθύνες αλλά συνοδεύεται από υψηλά πρόστιμα, καθώς ούτως ή άλλως όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα έχουν προτιμήσει το ρίσκο από τη φορολόγηση σε πιο σταθερές οικονομικές συνθήκες.