Νίκος Νικολόπουλος: Ν’ αποκτήσει ουσιαστική υπόσταση η διαμεσολάβηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Με «κραχ» απειλούνται τα δικαστήρια της Αθήνας, αλλά και της Περιφέρειας σε περίπτωση που φθάσουν στα χέρια των δικαστών 90.000 και πλέον υποθέσεις «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής δίνει έμφαση στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση και ζητά να λειτουργήσει αποτελεσματικά για ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός στα δικαστήρια.
Ειδικότερα, στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση προτρέπει τον Υπουργό να εξετάσει με προσοχή τη διεθνή τάση για την υιοθέτηση συστημάτων υποχρεωτικής απόπειρας διαμεσολάβησης και να προσαρμοσθεί στις ελληνικές συνθήκες.
Τα ερωτήματα του Νίκου Νικολόπουλου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή είναι τα ακόλουθα:
1. Ποιες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η υποχρεωτική διαμεσολάβηση; Αν και ο θεσμός της δικαστικής διαμεσολάβησης μετράει ήδη 5 χρόνια νομοθέτησης, από το 2012 έως το 2016, ενώπιον του δικαστή- μεσολαβητή έχουν φθάσει μόλις 316 υποθέσεις, ενώ το 2017 ο θεσμός έσπασε… αρνητικό ρεκόρ, με 27 υποθέσεις και ακόμα απαντήστε στη Βουλή, ειδικότερα, ποιες διατάξεις προτίθεσθε να επιβάλετε, που θα εγγυώνται την υποχρεωτικότητα της εξεύρεσης εξωδικαστικής λύσης;
2. Εάν η προσπάθεια για ρύθμιση δεν τελεσφορήσει, τότε ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι τραπεζίτες; Θα καταγγείλουν τα δάνεια, ανοίγοντας νέο δικαστικό γύρο; Γιατί, ενώ υπάρχει και η ιδιωτική διαμεσολάβηση, με τουλάχιστον 2.000 δικηγόρους να έχουν λάβει πιστοποίηση για τα νέα καθήκοντά τους, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να επιτελέσουν;