Νέα ευεργετική επίδραση  της  κατανάλωσης σοκολάτας. Μειώνει τον κίνδυνο αρρυθμίας της καρδιάς.

Οι αρνητικές  συνέπειες και οι μύθοι  γύρω από την  σοκολάτα.

Είτε στην κλασσική μορφή  της πλάκας σοκολάτας είτε  σε ρόφημα.Οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν πρέπει να γίνεται υπερβολή με τη σοκολάτα, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες από σάκχαρα και λίπη, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε μεταβολικές διαταραχές.

Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων σοκολάτας σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να διαγνωσθεί ένας άνθρωπος με κολπική μαρμαρυγή, μια συχνή και επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, σύμφωνα με μια νέα αμερικακο-δανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό “Heart”, ανέλυσαν στοιχεία για 55.500 άτομα 50 έως 64 ετών, συσχετίζοντας την κατάσταση της υγείας τους με τη διατροφή τους και άλλους παράγοντες. Σε διάστημα 13,5 ετών υπήρξαν 3.346 διαγνώσεις αρρυθμίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγε κανείς (έως ένα όριο), τόσο μειωνόταν η πιθανότητα να διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. Για την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 20% μικρότερος, για μία μερίδα την εβδομάδα ήταν 17% μικρότερος, ενώ για μία έως τρεις μερίδες το μήνα η μείωση του κινδύνου ήταν 10% (ως μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 γραμμάρια περίπου).

Όμως, από ένα σημείο και πέρα, υπάρχει μια «οροφή» στο όφελος της σοκολάτας. Έτσι, για ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση, πάνω από μία μερίδα τη μέρα, ο κίνδυνος αρρυθμίας μειώνεται μεν αλλά κάπως λιγότερο, κατά 14%.

Το όφελος είναι παρόμοιο για άνδρες και γυναίκες. Τα μεγαλύτερα οφέλη για μεν τις γυναίκες φαίνεται να προκύπτουν από την κατανάλωση μιας μερίδας σοκολάτας την εβδομάδα (μείωση κινδύνου αρρυθμίας κατά 21%), για δε τους άνδρες από την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων εβδομαδιαίως (μείωση κινδύνου 23%).

«Η μελέτη μας παρέχει νέες ενδείξεις για τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης σοκολάτας για την υγεία και επίσης δείχνει τη σημασία που έχουν οι παράγοντες της συμπεριφοράς όπως η διατροφή για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμίας» δήλωσε η Μοστόφσκι.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα, ιδίως η μαύρη, έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό ισχύει και για τις αρρυθμίες, μία πάθηση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, άνοιας και πρόωρου θανάτου και από την οποία πάσχουν πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Δεν είναι πάντα σαφές τι την προκαλεί και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θεραπεία.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν πρέπει να γίνεται υπερβολή με τη σοκολάτα, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες από σάκχαρα και λίπη, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε μεταβολικές διαταραχές. Όμως, όπως είπε η Μοστόφσκι, «η κατανάλωση με μέτρο, ιδίως της μαύρης σοκολάτας, μπορεί να αποτελεί μια υγιεινή επιλογή».

ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ  ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ.

Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας. Μερικά από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα είναι:

  • Κουβερτούρα (πικρή)
  • Σοκολάτα υγείας (σκούρα)
  • Σοκολάτα γάλακτος
  • Αμυγδάλου
  • Λευκή
  • Μαύρη

Τα είδη σοκολάτας εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε:

και συνεπώς τα είδη σοκολάτας που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλά.

Το κακάο ή η μαύρη σοκολάτα, κάνει καλό στο κυκλοφοριακό σύστημα.(καρδιά, αρτηρίες  κλπ) Επίσης, κάνει καλό: ενάντια στον καρκίνο, στη διέγερση του εγκεφάλου, στη πρόληψη του βήχα και σε διαταραχές που επιφέρουν διάρροια.

Από την άλλη, λόγω του ότι μια σοκολάτα είναι πλούσια σε ενέργεια, πλήττει τα δόντια ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά  και οδηγεί  στην κατάσταση  της παχυσαρκίας στον οργανισμό μας, αν δεν αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας.και μας φορτώνει κιλά, ιδιαίτερα σε  συστηματική και  ασυνήθιστη κατανάλωση. Επίσης σε αυτές τις περιπτώσεις επηρεάζει  τον μεταβολισμό.  Επιβλαβής επίσης γίνεται από τα διάφορα πρόσθετα,  με γλυκαντική γεύση.

Μαύρη σοκολάτα – υγείας

Η “ωμή” σοκολάτα (δηλαδή η σχεδόν ακατέργαστη), κάνει καλό στην υγεία μας και δεν δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό μας.

Το πρόβλημα όμως είναι, ότι οι σοκολάτα του εμπορίου, μας βλάπτει σε κάποιο βαθμό, επειδή είναι επεξεργασμένη και περιέχει πρόσθετα συστατικά(όπως ζάχαρη, κλπ) που την κάνει λιγότερο οφέλιμη. Έτσι, βοηθάει και στο φαινόμενο της παχυσαρκίας.

Γι’ αυτό και η μαύρη σοκολάτα, λέγεται “υγείας”! Περιέχει πολύ περισσότερο κακάο και λιγότερα πρόσθετα συστατικά, καθιστώντας την, όντως πιο υγιεινή!

Σοκολάτα, εθισμός,ερωτισμός

Προϊόντα κακάου όπως η σοκολάτα, είναι εθιστικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν κάποιες ουσίες(όπως η n-arclethanolamines που περιέχεται και στην κάνναβη) που σχετίζονται με τον εθισμό.

Έτσι, αν την συνηθίσουμε, τότε έχουμε μία γλυκιά σχέση εξάρτησης μαζί της και δύσκολα θα την αρνηθούμε. Τέλος πολλοί  επιστήμονες  θεωρούν ότι είναι μάλλον μύθος η    πεποίθηση  πως η σοκολάτα λειτουργεί ως ισχυρό αφροδισιακό, αλλά πάντως λειτουργεί θετικά στην ψυχική ευφορία και εξαιτίας  της εντύπωσης  αυτής.