Μητσοτάκης: Πρόγραμμα 540 έργων με προϋπολογισμό 4,2 δισ. για τη Στερεά Ελλάδα

Στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Στερεά Ελλάδα του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 540 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμμετείχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο περιοδείας του στην Φθιώτιδα.

“Η Ελλάδα, η οποία έκανε σημαντικά βήματα προόδου μέσα σε αυτή την τετραετία. Θα πρέπει να κάνει άλματα. Πρέπει να πάμε πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, πρέπει να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι “πλησιάζουμε στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να πλησιάσουμε ακόμα πιο γρήγορα στους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και σε μια σειρά από άλλους δείκτες όπου υπολειπόμαστε».

Αναφερόμενος στη συνολική απόδοση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ” έχουμε μια οικονομία η οποία σήμερα είναι ουσιαστικά πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην ανάπτυξη, κοντά στο 6%, με το μέσο όρο της ευρωζώνης να είναι λίγο παραπάνω από το 3%”. “Αυτή την Ελλάδα παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού, γιατί το 2019 παραλάβαμε την Ελλάδα ουραγό στην ανάπτυξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημείωσε, ενώ μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την Υγεία ως “μία από τις τρεις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης τετραετίας”.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας “το οποίο θα ξεκινάει από την πρόληψη, θα προχωρά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα έχει νέα νοσοκομεία με σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ειδικά για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών όπου πραγματικά πονάνε σήμερα τα νοσοκομεία μας”, με “μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και καλύτερες απολαβές για τους γιατρούς.”

Το πρόγραμμα για τη Στερεά Ελλάδα αναπτύσσεται στους εξής άξονες:

– Στον τομέα των οδικών συνδέσεων, μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργεί το νότιο τμήμα του άξονα Ε65, ενώ εξελίσσεται και το τμήμα Μπράλος – Άμφισσα της διαγώνιας αρτηρίας Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο. Με βάση, επίσης, το σχέδιο αναβάθμισης των σιδηροδρόμων, τα 122 χιλιόμετρα της υφιστάμενης μονής γραμμής Τιθορέα-Δομοκός θα αντικατασταθούν από διπλή διαδρομή. Έως τέλη φθινοπώρου θα έχει εγκατασταθεί Τηλεδιοίκηση και στα τμήματα του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας όπου το έργο έχει καθυστερήσει. Έτσι, η περιοχή μετατρέπεται σε μεταφορικό κόμβο ολόκληρης της χώρας.

– Στον αγροτικό κλάδο, ήδη κατασκευάζεται το αρδευτικό δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας και σχεδιάζονται τα φράγματα στο Μπουγάζι Δομοκού και στο Λιβάδι Αράχοβας. Παράλληλα, προχωρά η αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας και εξελίσσεται το σχέδιο «Εύβοια Μετά» για την αναγέννηση του βόρειου τμήματος του νησιού με 71 κοστολογημένα έργα, από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για τους ρητινοκαλλιεργητές και αναδασώσεις, μέχρι τις οδικές ενώσεις Ψαχνά-Στροφιλιά και Στροφιλιά-Ιστιαία και την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

– Ταυτόχρονα, το φυσικό αέριο φτάνει στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, τους Δελφούς και το Καρπενήσι. Οι μεγάλες αναπλάσεις περιλαμβάνει την περιοχή που φιλοξενεί την πανελλήνια έκθεση Λαμίας, η οποία μετατρέπεται πλέον σε σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο το οποίο θα διοργανώνει mega events, πλαισιωμένο από κοιτίδα καινοτομίας και τεχνολογίας και θεματικό πάρκο. Την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας σηματοδοτούν οι σημαντικές ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις που ήδη γίνονται, κυρίως στην Ενέργεια και τον Τουρισμό.

– Παράλληλα, ολοκληρώνονται κρίσιμες υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, με 282 κλίνες, είναι πλέον έτοιμο. Νέες φοιτητικές εστίες και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στη Λαμία, μέσω ΣΔΙΤ. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων λύνεται με την ΜΕΑ και τον ΧΥΤΥ της πόλης. Παράλληλα, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε πρώτη φάση θωρακίζονται οι Δελφοί από τα φυσικά φαινόμενα. Ώστε, στη συνέχεια, να προχωρήσει η μεθοδική αποκατάσταση των μνημείων του αρχαιολογικού τους χώρου.

Ειδικά για τη στήριξη της αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας ο φάκελος περιλαμβάνει έργα αποκατάστασης και πρόληψης ύψους 154,7 εκατομμυρίων ευρώ, ακόμα 157,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επαγγελματικών ομάδων, κατοίκων και επιχειρηματικών σχημάτων που επλήγησαν από τη φωτιά και ευρύτερα στηρίζει το master plan για την ανασυγκρότηση του βόρειου τμήματος του νησιού.

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, όπου ο δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος τον ενημέρωσε για τα σχέδια ριζικής ανάπλασης του χώρου, με σκοπό τη δημιουργία ενός συγκροτήματος εκθεσιακού κέντρου το οποίο θα περιλαμβάνει σύγχρονους χώρους συνεδρίων.

Επιπλέον, επισκέφθηκε το υπό κατασκευή νέο Κλειστό Κολυμβητήριο Λαμίας και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή μίας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων και μίας δεξαμενής εκμάθησης, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των σωματείων της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λαμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, στο ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Μητρόπολης, στο οποίο εργάζονται εθελοντές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη “να είμαστε ενωμένοι, από κοινού να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες της πατρίδας και κυρίως να σκύβουμε και να κατανοούμε τον πόνο των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

SHARE