Μεταμνημονιακό crash test των τραπεζών

Σε τέσσερα κρίσιμα roadshows τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ευκαιρία οι διεθνείς επενδυτές να «ανακρίνουν» τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες θα μετέχουν σε αυτά.

Η έναρξή τους υπολογίζεται στις 5 Σεπτεμβρίου, ξεκινώντας από το μεγάλο συνέδριο της HSBC και καταλήγοντας στο μεγάλο ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο της BofAML (Bank of America Merrill Lynch) που αποτελεί σημαντικό γεγονός και πραγματοποιείται στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο. Στο ενδιάμεσο οι συμμετοχές αφορούν στις 10 Σεπτεμβρίου το συνέδριο της JP Morgan και ασφαλώς στις 19 Σεπτεμβρίου το συνέδριο της ΕΧΑΕ.

Εν τω μεταξύ μία πρώτη σημαντική «γεύση» θα έχει υπάρξει από τα Conference Calls που θα έχουν προηγηθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών στο τέλος αυτού του μήνα.
Το διάστημα που ακολουθεί, και συγκεκριμένα το τελευταίο τριήμερο του Αυγούστου, οι τράπεζες προχωρούν στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων τους. Στις 29/8 ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώςστις 30/8 οι Alpha Bank και Eurobank και στις 31 Αυγούστου η Εθνική Τράπεζα.

«Θα ‘ναι κάπως διαφορετικά από τις άλλες φορές», σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες «καθώς πρέπει να πείσουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε στη μεταμνημονιακή περίοδο να ασκήσουμε το ρόλο μας χρηματοδοτώντας την οικονομία».

Μέχρι τώρα, λοιπόν, οι ερωτήσεις των ξένων επενδυτών που δεν θεωρούν τις τράπεζες -όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη τουλάχιστον- ως κορυφαία επιλογή στα χαρτοφυλάκιά τους δεν θα είναι μόνον οι ενέργειες εξυγίανσης, αλλά και οι ενέργειες επέκτασης εργασιών. Τι δηλαδή θα είναι αυτό που θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες σε μια πραγματική και ισχυρή κερδοφορία.

Οι ελληνικές τράπεζες πάντως πρώτη φορά ίσως βρίσκονται εκτός των τρεχόντων διηπειρωτικών προβλημάτων που δημιουργεί η έκθεση ύψους 120 δισ. ευρώ περίπου ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Πλην όμως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον ζυγό των capital controls που απαγορεύει τη δημιουργία συνθηκών ρευστότητας, αλλά και την απόκτηση μιας αξιόλογης επενδυτικής διαβάθμισης ακόμη και εάν η οικονομία της χώρας βλέπει καλύτερες ημέρες.

Οι δέκα ερωτήσεις

Ποιες είναι οι 10 κρίσιμες ερωτήσεις που θα δεχθούν οι ελληνικές τράπεζες στα συνέδρια του Σεπτεμβρίου:

  • Οι επενδυτές θα λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν την ποιότητα των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πώς διαμορφώνονται τα αποτελέσματα και από πού προέρχεται η κερδοφορία σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια. Τα έσοδα από τόκους είναι επαναλαμβανόμενα και κατά πόσον χορηγείται νέος δανεισμός σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά; Το βασικό ζητούμενο αποτελεί η επίτευξη οργανικής κερδοφορίας για τις τράπεζες που είναι τελικώς και ο μόνος υγιής τρόπος να επιλυθούν τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Η πορεία των «κόκκινων» δανείων αλλά και η επικείμενη αναθεώρηση των στόχων στο κρίσιμο αυτό ζήτημα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πάντα απασχολούν τους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών. Το μείγμα των τρόπων αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου των τραπεζών θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο των παρουσιάσεων (πωλήσεις, διαγραφές, αναδιαρθρώσεις, πλειστηριασμούς κ.λπ.).
  • Οι ξένοι εμπιστεύονται την άποψη των τραπεζών και μόνον αυτών για κλάδους της οικονομίας. Κατασκευές, κτηματαγορά, τουρισμός υπό το ενδελεχές πρίσμα των τραπεζικών στελεχών θα συζητηθούν στα επικείμενα συνέδρια.
  • Η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών και κατ’ αρχήν εκτιμήσεις για το SREP (Supervisory Review and Evaluation Process) στο οποίο θα υποβληθούν και οι ελληνικές τράπεζες από τον Νοέμβριο, θα συζητηθούν επίσης με τους διεθνείς επενδυτές.
  • Προγράμματα εξυγίανσης που περιλαμβάνουν πωλήσεις θυγατρικών, περιορισμό καταστημάτων, εθελουσίες κ.λπ. απασχολούν τους διεθνείς επενδυτές.
  • Πού και αν σκοπεύουν να επενδύσουν οι τράπεζες προκειμένου να ανακτήσουν πραγματικά πρότυπα λειτουργίας, ρωτούν οι αναλυτές που μετέχουν στα roadshows.
  • Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τον επικείμενο ανταγωνισμό κυρίως από τις ηλεκτρονικές τράπεζες που φαίνεται πως χωρίς το βαρίδι των «κόκκινων» δανείων θα ασκήσουν δραστηριότητα στη χώρα μας.
  • Η ανάκτηση των καταθέσεων αποτελεί ένα από τα αγαπημένα ζητήματα των διεθνών επενδυτών.
  • Λόγοι για τους οποίους κρίνουν οι τράπεζες πως οι διεθνείς «παίχτες» θα πρέπει να επανατοποθετηθούν στις επιχειρήσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
  • Το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας και η γεωπολιτική συγκυρία στην περιοχή θα αποτελέσουν, τέλος, θέματα τα οποία θα συζητήσουν τα τραπεζικά στελέχη με τους αναλυτές των funds.

Το ζητούμενο

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζητούμενο είναι κατά πόσον υπάρχουν προοπτικές για τους ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν κυρίως στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το οποίο με ένα πλήθος σημαντικών δεσμεύσεων στη λειτουργία του παράγει μεγάλα κόστη, λένε τραπεζικοί παράγοντες. Άλλωστε, η εμπειρία προηγούμενων επενδύσεων δεν υπήρξε θετική για τους ξένους μετόχους των ελληνικών τραπεζών.

Τραπεζικοί παράγοντες, πάντως, δεχόμενοι αυτήν την κριτική, απαντούν πως οι τιμές των μετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη είναι χαμηλές και πως τα κόστη τα οποία προαναφέρθηκαν σταδιακά θα μειώνονται όσο οι διαδικασίες ενσωματώνονται μέσα στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών.