Μετά το Βερολίνο, έκτατα μέτρα της ΕΛΑΣ σε Ελληνικό, Μετρό, Ηλεκτρικό, σταθμούς λεωφορείων. Φόβοι για επιθέσεις Τζιχαντιστών.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει αποτελέσει στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος, δεν αποκλείεται η παρουσία στην χώρα μας με τέτοιες αντιλήψεις και ιδεοληψίες.

Γι’αυτό αποφασίστηκε από την ΕΛΑΣ η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και στην Ελλάδα, μετά το χτύπημα στο Βερολίνο και τις απειλές για αιματηρή δράση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Με το δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει αποτελέσει σταθμό διερχομένων ή και προσωρινής διαμονής για τέτοια πρόσωπα όπως έχει αποδειχθεί από τις έως τώρα δολοφονικές ενέργειες στην Γαλλία και την Γερμανία.

Συγκεκριμένα, με έκτατο σχέδιο της ΕΛΑΣ, ενισχύεται η αστυνόμευση σε εμπορικά κέντρα, ενώ θα υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και σε σταθμούς λεωφορείων, μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Σημεία στα οποία υπάρχει μεγάλη μαζική παρουσία πολιτών και επιπλέον μπορούν να προσέρχονται κάθε είδους πρόσωπα, από κλέφτες, μικρές συμμορίες, ξένους πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι φανατικούς Ισλαμιστές.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας διαβεβαίωσε χθες ότι δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια στην χώρα, ωστόσο είπε πως υπάρχει στενή συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες και ότι θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο των γιορτών.

Στο Βερολίνο πάνοπλοι αστυνομικοί βρίσκονται σε πολυσύχναστες περιοχές αλλά και μεταλλικά κυγκλιδώματα έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία.

Πάντως, οι χριστουγεννιάτικες αγορές της γερμανικής πρωτεύουσας θα λειτουργήσουν από σήμερα κανονικά, ενώ θα γίνει κανονικά και ο αγώνας του γερμανικού πρωταθλήματος της τοπικής ομάδας Χέρτα κατά του Ντάρμστατ στο Ολυμπιακό Στάδιο, με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, για να διακηρυχθεί ότι οι πολίτες δεν υποκύπτουν στον φόβο.

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας αποφασίστηκε όμως και σε άλλες ευρωπαικές χώρες.

Στο Λονδίνο η Μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε χθες Τρίτη έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την προστασία δημόσιων και μαζικών εκδηλώσεων κατά την εορταστική περίοδο.

Η Ιταλία αποφάσισε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα λεγόμενα «παθητικά μέτρα ασφαλείας», με κιγκλιδώματα και άλλα μέσα ικανά να εμποδίζουν την είσοδο σε μεγάλα φορτηγά, κυρίως σε «ευαίσθητες περιοχές», πέρα από τις περιπολίες της αστυνομίας και την φύλαξη ευάλωτων στόχων με μαζική παρουσία πλήθους.