Μετά πέντε μήνες ακυβερνησίας, στο τιμόνι των Σκοπίων τα αλβανικά κόμματα και οι Σοσιαλιστές. Με αποφασιστική πίεση των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Πολύ λιγότερο εθνικιστές και « μακεδόνες» από τον ηττημένο Γκρουέφσκι, αδιάλλακτο επί δέκα χρόνια. Ο εθνικιστής ηγέτης Ιβάνοφ τελικά έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους αντιπάλους.

Χρειάστηκε να μεταβεί στα Σκόπια ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, και αποστολές από την Ε.Ε. για να φέρουν στον δρόμο της συζήτησης τις δυο πλευρές, του Ζαεφ και του Γκρουέφσκι, και να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για μια άλλη διακυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, έδωσε τελικά στον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε συνεργασία με τα αλβανικά κόμματα, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο που μένετε εδώ και δύο χρόνια στη χώρα.

Ο Ιβάνοφ είχε αρνηθεί αρχικά να δώσει την εντολή στον Ζάεφ με το σκεπτικό ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή των κομμάτων που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών του παρέδωσε μια έγγραφη διαβεβαίωση ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα υπονομεύσει τη συνταγματική τάξη ή την εθνική κυριαρχία.

«Το εμπόδιο για να δοθεί εντολή σχηματισμού σε μια νέα κυβέρνηση έχει πλέον αρθεί», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Ο Ζάεφ είπε ότι αναμένει να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Η απόφαση του Ιβάνοφ χαιρετίστηκε από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και από τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ.

«Ελπίζουμε ότι αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα θα συνεχίσει να επικρατεί, ώστε η χώρα να βγει επιτέλους από την πολιτική κρίση», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Καλούμε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου να θέσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργαστούν μαζί για μια κοινή ατζέντα μεταρρυθμίσεων, ώστε να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης. Αυτό επιθυμεί και αξίζει ο λαός», προσέθεσαν.Ο Ζόραν Ζάεφ έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες για να αναζητήσει τον κυβερνητικό του εταίρο και να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει αυτό το εγχείρημα στο μισό χρόνο.

Η ΠΓΔΜ παραμένει δίχως εκλεγμένη κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο, οπότε και πραγματοποιήθηκαν εκλογές στις οποίες νίκησε το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO – DMNE, το οποίο, ωστόσο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και απέτυχε να συμφωνήσει το σχηματισμό κυβέρνησης με κάποιο άλλο κόμμα. Αρχικά, ο Ιβάνοφ είχε αρνηθεί να παραδώσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή στο SDSM, αφού όπως είχε υποστηρίξει, το κόμμα του Ζάεφ θα υπέσκαπτε την εθνική κυριαρχία της ΠΓΔΜ, προσφέροντας περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα.

Ο επικεφαλής του SDSM, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία των συνομιλιών με τα τρία αλβανικά κόμματα – δηλαδή τη Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη (DUI), το πρωτοεμφανιζόμενο σε εκλογές Besa και τη Συμμαχία για τους Αλβανούς. Ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι δεσμεύεται για την επικέντρωση της νέας κυβέρνησης στην οικοδόμηση μίας ενωμένης και ευρωπαϊκής ΠΓΔΜ. «Όλες οι προσπάθειές μας θα στοχεύουν στη δημιουργία ενός δίκαιου και νόμιμου κράτους, στην παροχή συνθηκών ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες με αμοιβαία κατανόηση και στο σεβασμό του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της χώρας», συμπλήρωσε.