Με το «πακέτο» της Νέας Υόρκης στην Αθήνα σήμερα ο Νίμιτς!

Στις 13.30 σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Νωρίτερα, ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί και με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώτου, όπως επισημάνθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μοναδικό αντικείμενο της επίσκεψης Νίμιτς η συζήτηση των προτάσεων που παρουσίασε στις 17 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, για την ονομασία της πΓΔΜ κι όλα τα συναφή ζητήματα.

«Αισιόδοξος» για την εξέλιξη του ζητήματος της πΓΔΜ δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, χθες το βράδυ.

«Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος -αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια- τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος διαμήνυσε στη γειτονική χώρα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αποσαφηνίζοντας: «Η προοπτική αυτή εξαρτάται πλήρως από την εκ μέρους του κράτους αυτού χρησιμοποίηση ονόματος που δεν αποπνέει αλυτρωτισμό και άρα δεν αμφισβητεί, κατ’ ουδένα τρόπο, το status quo των σημερινών συνόρων.

Και να άρει προηγουμένως όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ρωτήθηκε χθες «αν και κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία, με την έννοια ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία», υποστήριξε ότι «υπάρχουν και οι νομικοί μηχανισμοί, αλλά και οι διπλωματικοί και πολιτικοί μηχανισμοί, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια λύση που θα βρίσκεται σε αρμονία με αυτά τα οποία αποτελούν την εθνική μας τοποθέτηση» (Real FM).

Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως «εφόσον υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές, θα βρεθούν οι κατάλληλοι νομικοί μηχανισμοί, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια θετική λύση».

Το Μέγαρο Μαξίμου παράλληλα εντείνει την πίεση προς την ηγεσία της Ν.Δ. και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με παλαιές δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περί της ονομασίας.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σημείωσε πως «αν δεν υπάρξει πλήρης, οριστική και εγγυημένη λύση σε όλα τα ζητήματα που εγείρουν αλυτρωτισμό, δεν θα συναινέσουμε. Κανείς δεν πρέπει να προεξοφλεί τη θέση μας. Δεν θα δεχτούμε “σαλαμοποίηση” του θέματος».

Ο κ. Χρηστίδης κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι έχει αλλάξει στάση μέσα σε 15 μέρες και αυτό οι Έλληνες πολίτες το κρίνουν.
Την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία, το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά «λύση πραγματική δεν πρόκειται να υπάρξει», διατύπωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.