Μ. Καλογήρου: Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά της μάχης

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν αναφέρθηκε στους λόγους αποχώρησης του ο Κοντονής, ο οποίος μίλησε για τη μάχη της κυβέρνησης απέναντι σε ένα “σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς” που προσπαθεί “να επανέλθει με το Μητσοτάκη”

Κατά της Νέας Δημοκρατίας και του «συστήματος διαπλοκή» στράφηκε στον αποχαιρετιστήριο λόγο του ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, παραδίνοντας το «τιμόνι» στο Μιχάλη Καλογήρου. Τις προτεραιότητες που σκοπεύει να έχει, ανάμεσά τους το δημόσιο συμφέρον και τη συνταγματική αναθεώρηση, ανέλυσε στο συντομο λόγο του ο νέος υπουργός.

«Η κυβέρνηση δίνει όλα αυτά τα χρόνια μια μεγάλη μάχη απέναντι σε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέδραμε για να πέσει η χώρα στα βράχια, στόχος μας είναι να μην επανέλθει αυτό το σύστημα, το σύστημα με τον κ. Μητσοτάκη με τη Νέα Δεξιά που δομείται από τον ίδιο και ακροδεξιά στοιχεία, για να μην γυρίσει η Ελλάδα πίσω. Αυτήν την προσπάθεια θα την εκτιμήσει ο ελληνικός λαός” ανέφερε ο Στ. Κοντονής, δίχως να κάνει καμία αναφορά άμεση ή έμμεση στους λόγους που πδήγησαν στην αποχώρηση του από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τα κριπσιμα κθήκοντα που του ανέθεσε, αναφέρθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς υποατηρίζοντας πως «η συντριπτική πλειοψηφία, οχι όλοι εκτελούν τα καθήκοντά τους με εργατικότητα και εντιμότητα».

Μ. Καλογήρου: «Η δικαιοσύνη και η πολιτική εξουσία πρέπει να ειναι στην ίδια πλευρά της μάχης»

«Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος» υποστήριξε ο νέος υπουργός Μιχ. Καλογήρου και αναφέρθηκε στα σχέδια του, βάζοντας ως στόχους τη βελτίωση της καθημερινότητας δικηγόρων, δικαστών και άλλων παραγόντων της Δικαιοσύνης, τη στήριξη του μεγάλου έργου της συνταγματικής αναθεώρησης, την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και τη βελτίωση της απόδοσής της. Συγκεκριμένα ανέφερε:

– μετά την ολοκλήρωση του προγραμματος προσαρμογής, εντός του υφισταμένου πλαισίου, οφείλουμε να βελτιώσουμε τη δουλειά των δικαστών, των δικαστικών υπαλλήλων, των δικηγόρων, συμβολαιογράφων κλπ. Αναφέρομαι σε αυτούς που πασχίζουν καθημερινά στο χώρο των δικαστηρίων.

– τους επομενους μήνες θα κληθουμε να υποστηρίξουμε το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση δικαστηρίων κλπ.

Έκλεισε δε το λόγο του με ένα απόφθεγμα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας : «Το δίκαιο είναι να αποφεύγεται η φιλονικία απέναντι στην επιείκια και η απόκτηση δυναμης απεναντι στο γενικό καλό».

Δημ. Παπαγγελόπουλος: «Πολέμιος συστημικών παγιδων»

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, ευχαρίστησε το Στ. Κοντονή, καλωσόρισε το Μιχ. Καλογήρου και δήλωσε πως ο ίδιος θα παραμείνει “ρομαντικός, σφοδρός πολέμιος κάθε λογικής που οδηγεί σε συστημικές παγίδες”. Κατά τη διάρκεια της τελετής, παρόντες ήταν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, υπηρεσιακοί παράγοντες και η επικεφαλή του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, επίτιμος πρόεδρος του ΑΠ, Βασιλική Θάνου.