Λάος: Αγώνας για τη διάσωση 3.000 ανθρώπων σε πλημμυρισμένα χωριά

Υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες στα πλημμυρισμένα χωριά στο νοτιοανατολικό Λάος, κάνουν οι διασώστες. Μέχρι στιγμής, οι αρχές μιλούν για 20 επιβεβαιωμένους θανάτους από την κατάρρευση υδροηλεκτρικού φράγματος, ενώ τουλάχιστον 100 παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.

Με ελικόπτερα και σκάφη, οι αρχές προσπαθούν ακόμη να απεγκλωβίσουν όσους έχουν παγιδευτεί στα πλημμυρισμένα χωριά. Τουλάχιστον 3.000 είναι εκείνοι που χρειάζονται βοήθεια, ενώ περισσότεροι από 6.600 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν μείνει άστεγοι. Οι τοπικές αρχές έχουν απευθύνει έκκληση για έκτακτη βοήθεια: ρούχα, τρόφιμα, νερό, φάρμακα.

Το Λάος έχει εκπονήσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής τέτοιου είδους φραγμάτων. Η χώρα μετρά 39 υδροηλεκτρικά φράγματα και 53 ακόμη βρίσκονται υπό κατασκευή. Το φράγμα το οποίο κατέρρευσε αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου υδροηλεκτρικού σχεδίου, στο οποίο συμμετέχουν εταιρείες από το Λάος, την Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα.

Εκπρόσωπος της προεδρίας της Σεούλ επεσήμανε σήμερα ότι η χώρα συμμετέχει στη διάσωση με την αποστολή βοήθειας, ενώ ερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος, δεδομένου ότι στην κατασκευή του φράγματος συμμετείχαν και νοριοκορέατικες εταιρείες.