Κυπριακή ΑΟΖ: Επιμένει στην ένταση η Τουρκία – Με ποινικές διαδικασίες απαντά η Κύπρος

Την ώρα που η Άγκυρα έχει στείλει δέκα πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο σαν δίχτυ προστασίας στο ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» και στο γεωτρύπανο «Πορθητής», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνάντησε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη. Οι δύο άνδρες συζήτησαν «για την έκρυθμη κατάσταση που προκαλεί η Τουρκία, και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι «συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ειδική μνεία έγινε στις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ». Ο Αποστολάκης συνάντησε και τον Κύπριο ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη. Εκτός από τα δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία που έχουν αγκυροβολήσει σε Κυρήνεια, Μερσίνα και Αμμόχωστο υπάρχουν πληροφορίες ότι στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις περιλαμβάνονται και υποβρύχια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του, ανακοίνωσε πως η Άγκυρα θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον “τουρκοκυπριακό λαό” τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή», ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης, να προστατεύσει τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” (Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου, όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος).

«Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερό μας γεωτρύπανο στην περιοχή». Το γεωτρύπανο “Πορθητής”, πάντως, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει σήμερα Πέμπτη στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία. Εκεί αναμένεται να προχωρήσει σε μια δήλωση για τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξίσου πιθανό είναι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξουν νόμιμες αντιδράσεις προκειμένου σε κάποιο στάδιο να επιβληθούν κυρώσεις σε δυο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο είναι οι ποινικές διαδικασίες επί τη βάση του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου που κινεί η Κυπριακή Δημοκρατία, διότι έχει δικαιοδοσία εντός της ΑΟΖ της. Το δεύτερο επίπεδο είναι οι διαδικασίες που θα κινηθούν εντός της ΕΕ με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν βέβαια υπάρξει σχετική απόφαση για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Ιδιαίτερα ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι εν μέσω όλων αυτών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας –που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ– Τεοντόρ Μελεσκάνου ξεκαθάριζε ότι το Βουκουρέστι θα εστιάσει σε μια «πραγματιστική και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα και είχε σειρά επαφών µε τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς και µε τη διεύθυνση του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total, ο οποίος ήδη δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν φαίνεται πάντως να «ιδρώνει το αυτί της Άγκυρας, η οποία απέρριψε την πρόσφατη ανακοίνωση της Γαλλίας αναφορικά με τις γεωτρήσεις «στην δική της υφαλοκρηπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Απορρίπτουμε την ανακοίνωση από το γαλλικό Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, που αναφέρεται στις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.